Σεισμός στην Αθήνα: Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Από neolaia.gr Team 19 Ιουλίου 2019

Δείτε τι λένε οι σεισμολόγοι για τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα όλη την Αθήνα

Ο σεισμολόγος, Άκης Τσελέντης, μίλησε πριν λίγη ώρα στο ΣΚΑΪ και δήλωσε ότι ο σεισμός έγινε στα Δερβενοχώρια, κοντά στην περιοχή που έγινε και ο σεισμός του 1999.

Το εστιακό βάθος του σεισμού εκτιμάται 13 χλμ., για αυτό και έγινε άμεσα αισθητός στην πρωτεύουσα, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, θα ακολουθήσουν μετασεισμικές δονήσεις.

Ο καθηγητής σεισμολογίας, Άκης Τσελέντης, δήλωσε πως πρόκειται για «κύριο σεισμό», μεγέθους 5,1 Ρίχτερ που χτύπησε την Αττική στις 14:13, ενώ, σύμφωνα με εκτιμήσεις του, ο σεισμός προήλθε από το δυτικό ρήγμα του ορεινού όγκου της Πάρνηθας που δεν είχε σπάσει με τον σεισμό του 1999.


Επιπλέον, ο Καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, αναφέρθηκε σε σεισμό 5,1 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Ελευσίνας και τη Μαγούλας, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται δυτικά του μεγάλου σεισμού του 1999.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης, παρότι γίνονται εκτιμήσεις μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δεν μπορούν να είναι σαφή, παρόλα αυτά, το εστιακό βάθος σίγουρα είναι μεγαλύτερο των 10 χιλιομέτρων, πράγμα χαρακτηριστικό ισχυρών σεισμικών δονήσεων.

Ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού, σημείωσε τα εξής: «Είναι θετικό ότι υπάρχουν μετασεισμοί μεγέθους 4,2 Ρίχτερ», συμπληρώνοντας ότι οι πολίτες θα πρέπει να παραμείνουν ψύχραιμο,ι καθώς θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί. Όπως επεσήμανε ο κ. Λέκκας, ο σεισμός στην Αττική προήλθε από την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται στον δυτικό ορεινό όγκο της Πάρνηθας.

Δείτε ακόμα: Σεισμός στην Αττική – Στέλιος Πέτσας: «Δεν υπάρχουν αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς»

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486