Carola Rackete:
Έκκληση στην Ευρώπη να δεχτεί τους εγκλωβισμένους μετανάστες στη Λιβύη απευθύνει η 31χρονη πλοίαρχος του Sea-Watch 3, Carola Rackete

Η πλοίαρχος του Sea-Watch 3 και Γερμανίδα ακτιβίστρια, Carola Rackete, ζήτησε χθες, Δευτέρα 15 Ιουλίου, από την Ευρώπη να δεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες, οι οποίοι είναι εγκλωβισμένοι στη Λιβύη, την ώρα που πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελείς πρόκειται να ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης του δικαστή να αφεθεί ελεύθερη από τον κατ’ οίκον περιορισμό που της είχε επιβληθεί.

«Όσοι βρίσκονται στη Λιβύη πρέπει να αναχωρήσουν αμέσως για μια ασφαλή χώρα», τονίζει η Rackete, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Bild.

«Ακούμε πληροφορίες για μισό εκατομμύριο ανθρώπους στα χέρια διακινητών ή σε κέντρα μεταναστών στη Λιβύη τους οποίους πρέπει να απομακρύνουμε. Πρέπει να τους βοηθήσουμε αμέσως να περάσουν ασφαλώς στην Ευρώπη», υπογραμμίζει η ίδια σε άλλο σημείο.

Στη συνέντευξή της στη Bild, η Rackete έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στο εξής: Δεν μπορεί πλέον να γίνεται διαχωρισμός μεταξύ διαφορετικών ομάδων μεταναστών.

«Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που υπάρχει αναγκαστική μετανάστευση, δηλαδή μετανάστευση που προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως η κλιματική αλλαγή. Και δεν έχουμε πλέον επιλογή και δεν μπορούμε απλώς να πούμε ότι δεν θέλουμε τους ανθρώπους», εξήγησε σχετικά.

Οι αντιδράσεις στη Γερμανία για την πρόταση της 31χρονης καπετάνισσας ήταν ανάμικτες. Η Ούλα Γιέλπκε, εκπρόσωπος του Die Linke και αρμόδια για εσωτερικές υποθέσεις, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να καταστήσει «δυνατό για όλους τους μετανάστες στη Λιβύη (…) να γίνουν δεκτοί στη Γερμανία».

Παρόλα αυτά, ο Υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, Γιόαχιμ Χέρμαν, ο οποίος και ανήκει στη συντηρητική Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU), κατηγόρησε τη Rackete ότι «έχει πολύ μεγάλες φιλοδοξίες».

«Δεν μπορούμε απλώς να δεχθούμε μισό εκατομμύριο οικονομικούς μετανάστες ή ανθρώπους που έρχονται στην Ευρώπη λόγω φτώχειας», σχολίασε ο ίδιος.

Η Carola Rackete εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κατηγορίες στην Ιταλία, επειδή αποβίβασε τους 40 μετανάστες που είχε περισυλλέξει στη Μεσόγειο στη Λαμπεντούζα στις 29 Ιουνίου 2019, αγνοώντας τις εντολές να μην εισέλθει στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Μόλις έφτασε στη Λαμπεντούζα, η Rackete τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, όμως, ο δικαστής αποφάσισε στις 2 Ιουλίου να αφεθεί ελεύθερη. Ωστόσο, εξακολουθούν να εκκρεμούν κατηγορίες εναντίον της και αναμένεται να δικαστεί, επειδή δεν υπάκουσε τις εντολές αξιωματούχων και του στρατιωτικού πλοίου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica και το πρακτορείο ειδήσεων Adnkronos, εισαγγελείς του Αγκριτζέντο θα φέρουν την υπόθεση στο εφετείο, με την προθεσμία για την έφεση να είναι αύριο Τετάρτη, 17 Ιουλίου.

Δες ακόμα: Carola Rackete: Μήνυση κατά του Ματέο Σαλβίνι – Ζητά τον αποκλεισμό του από τα social media

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;