ΙΣΑ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον Ιό του Δυτικού Νείλου

Από neolaia.gr Team 15 Ιουλίου 2019

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή μας στα ατομικά μέτρα προστασίας, μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον Ιό του Δυτικού Νείλου

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει ο ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) μετά την εμφάνιση κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας και εφιστά την προσοχή στη λεπτομερή τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας για τα κουνούπια.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ, αναφέρει χαρακτηριστικά τα εξής:

«Δυστυχώς η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, λόγω της πρωτοφανούς ανεπάρκειας των αρμοδίων αρχών, τα τελευταία χρόνια να προστατέψουν τη Δημόσια υγεία.»

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι και κατά την περσινή χρονιά, το 2018, σημειώθηκαν 316 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 50 κατέληξαν, ενώ τα περισσότερα περιστατικά κατεγράφησαν στον νόμο Αττικής.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κύριος Γιώργος Πατούλης, δήλωσε σχετικά με τα κρούσματα από τον Ιό του Δυτικού Νείλου, τα εξής:

«Οι εγκληματικές παραλείψεις τα τελευταία χρόνια στην επιδημιολογική επιτήρηση του ιού του Δυτικού Νείλου και κυρίως στην έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών, είχαν αποτέλεσμα ο ιός να έχει πλέον εγκατασταθεί στη χώρα μας. Καθώς αναμένεται να υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα, είναι σημαντικό να βρίσκονται σε ετοιμότητα οι υγειονομικές αρχές ενώ οι πολίτες πρέπει να ακολουθούν σχολαστικά τα ατομικά μέτρα προστασίας. Πιστεύουμε ότι η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιδείξει ετοιμότητα και αποτελεσματικότητα στην προστασία της δημόσιας υγείας».

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στα ατομικά μέτρα προστασίας, μεταξύ των οποίων είναι τα ακόλουθα:

1.  Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα.

2. Τοποθέτηση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών) στις οικίες.

3. Χρήση κουνουπιέρων, εντομοκτόνων, ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, λαμπτήρων κίτρινου χρώματος.

4. Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, υδρορροές κ.λπ.

5. Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων και φυλλωσιών.

6. Πότισμα των φυτών κατά τις πρωινές ώρες.

7. Κάλυψη του σώματος με κατάλληλα ενδύματα που προστατεύουν.

Δείτε ακόμα: Meteo: Έρχεται η κακοκαιρία «Αντίνοος» – Ποιες περιοχές θα επηρεάσει

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486