Καταιγίδα Supercell: Το σπάνιο καιρικό φαινόμενο που έπληξε τη Χαλκιδική

Από neolaia.gr Team 11 Ιουλίου 2019

Σπάνιο και ακραίο καιρικό φαινόμενο η καταιγίδα Supercell που έπληξε τη Χαλκιδική, σύμφωνα με τον καθηγητή Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του ΑΠΘ, Θεόδωρο Καρακώστα

Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Μετεωρολογίας και Κλιματολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Θεόδωρο Καρακώστα, η χτεσινή καταστροφική καταιγίδα που έπληξε την Χαλκιδική και οδήγησε στο θάνατο ανθρώπων, αλλά και τραυματισμό δεκάδων, είναι ένα σπάνιο και εξαιρετικά έντονο καιρικό φαινόμενο, γνωστό με την ονομασία Supercell.

Ο Θεόδωρος Καρακώστας, υπογράμμισε για το ακραίο αυτό φαινόμενο τα εξής:

«Το φαινόμενο εμφανίζεται δύο φορές στα τρία χρόνια, δηλαδή ούτε μια φορά το έτος» […] «σίγουρα ο απλός πολίτης δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, εκτός αν έχει βρεθεί στο παρελθόν σε παρόμοια κατάσταση. Ωστόσο οι μετεωρολόγοι έχουν ξανασυναντήσει τέτοιες περιπτώσεις».

Σχετικά με την απότομα κλιμακούμενη ένταση της χτεσινής καταιγίδας στη Βόρεια Ελλάδα, ο μετεωρολόγος και καθηγητής το ΑΠΘ, επεσήμανε ότι αυτή ανήκει στην κατηγορία «υπερκύτταρο» («super cell»), η οποία και αποτελεί τη μεγαλύτερη διαβάθμιση. Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, αρχικό το έναυσμα της καταιγίδας φαίνεται να δόθηκε από την περιοχή των Πρεσπών.

«Από εκεί ξεκίνησε μια ατμοσφαιρική διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Μια πολύ ψυχρή αέρια μάζα κινήθηκε από βορρά προς νότο, πέρασε όλη την περιοχή του Βερμίου και των Πιερίων και κατέβηκε στην κοιλάδα της Ημαθίας και της Πέλλας. Κάποια στιγμή έφτασε στα παράλια του Θερμαϊκού Κόλπου, ο οποίος είναι μια πολύ θερμή, αβαθής θάλασσα, με μεγάλη εξάτμιση και εμπλουτισμό της αέριας μάζας σε υδρατμούς. Έτσι η ψυχρή αέρια μάζα που ξεκίνησε από τις Πρέσπες πίεσε με καθοδικές κινήσεις τη θερμή και υγρή αέρια μάζα, την οποία ανάγκασε να κινηθεί προς τα πάνω. Η καταιγίδα ενισχύθηκε με υγρασία και δυνάμωσε ακόμη περισσότερο. Καθώς, μάλιστα, το φαινόμενο κινούνταν αρκετά γρήγορα, έγινε πάρα πολύ έντονο και έδωσε αυτά τα ανεπιθύμητα αποτελέσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Καρακώστας.

Δείτε ακόμα: Ο φονικός ανεμοστρόβιλος στη Χαλκιδική μέσα από το timelapse βίντεο του North Meteo

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486