Συναλλαγές μέσω καρτών: Δείτε τι αλλάζει
Τι προβλέπουν οι νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωμένων καρτών

Σε αναγκαίες ενέργειες για την έγκαιρη ανταπόκριση στις νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις, έχουν προβεί αυτό τον καιρό οι τράπεζες  – μέλη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Από τις 14 Σεπτεμβρίου του 2019, λοιπόν, θα αρχίσει να ισχύει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.), ο οποίος εξειδικεύει συγκεκριμένες διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2015/2366 «για τις υπηρεσίες πληρωμών» (PSD 2).

Όπως αναγράφεται, επομένως, σε ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) θα εφαρμόζονται και πανευρωπαϊκά, αλλά και στην Ελλάδα, οι νέες απαιτήσεις ασφαλείας στις συναλλαγές που διενεργούνται με τη χρήση καρτών πληρωμών (Χρεωστικών, Πιστωτικών και Προπληρωμένων καρτών).

Σύμφωνα με την επισήμανση της ανακοίνωσης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, οι νέες αυτές απαιτήσεις ασφαλείας θα αφορούν τις ακόλουθες περιπτώσεις συναλλαγών:

Συναλλαγές μέσω καρτών: Δείτε τι αλλάζει παρακάτω

1. Ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε τερματικά αποδοχής συναλλαγών των εμπόρων (POS). Θα απαιτείται από τον κάτοχο της κάρτας η χρήση του κωδικού (ΡΙΝ) για την ολοκλήρωση και των ανέπαφων συναλλαγών του, όταν αυτές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό ή αριθμό.

2.  Μεμονωμένες πληρωμές σε περιβάλλον «ηλεκτρονικού εμπορίου» (e-commerce). Θα πρέπει να εξασφαλίζεται η ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου κάρτας, για τις ανάγκες της κάθε συναλλαγής του. Προς το σκοπό αυτό ο αποδέκτης των συναλλαγών με κάρτα (π.χ. τράπεζα, ίδρυμα ηλεκτρονικού χρήματος, κ.λπ) θα πρέπει να συνεργαστεί έγκαιρα με τις επιχειρήσεις-πελάτες του για την χωρίς καθυστέρηση προσαρμογή των συστημάτων του στο νέο περιβάλλον ισχυρής ταυτοποίησης.

3.  Πάγιες εντολές (περιοδικές πληρωμές κατόπιν εξουσιοδότησης του πελάτη σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες εμπόρων). Θα πρέπει και στην περίπτωση αυτή η επιχείρηση που αποδέχεται στην πλατφόρμα της περιοδικές πληρωμές με κάρτα πληρωμών, να εξασφαλίζει την ισχυρή ταυτοποίηση του κατόχου της και της συναλλαγής του.

Οι τράπεζες – μέλη της ΕΕΤ έχουν ήδη προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για να ανταποκριθούν έγκαιρα στις παραπάνω νέες υποχρεωτικές ρυθμίσεις, ενώ οι πελάτες και επιχειρήσεις των τραπεζών θα λάβουν τη σχετική λεπτομερέστερη ενημέρωση και περαιτέρω πληροφορίες από τις τράπεζες, με τις οποίες συνεργάζονται.

Δείτε ακόμα: Έρχονται χρεώσεις στις αναλήψεις από ΑΤΜ – Δείτε τα ποσά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;