Αλέξης Χαρίτσης:
Ο Αλέξης Χαρίτσης μιλά στο neolaia.gr

Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στη Μεσσηνία, ενώ στο παρελθόν έχει διατελέσει Υπουργός Εσωτερικών, αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθώς και Υφυπουργός Οικονομίας.

Σήμερα, με αφορμή την προσεχή εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου, ο Αλέξης Χαρίτσης απαντά στα ερωτήματα του neolaia.gr.

Πώς μεταφράζετε το μήνυμα που λάβατε στις Ευρωεκλογές;

Μετά από οκτώ χρόνια μνημονίων και λιτότητας είναι απολύτως φυσιολογικό η κόπωση της κοινωνίας να μην έχει εξαλειφθεί. Φαίνεται ότι ο χρόνος που μεσολάβησε από την εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τον Αύγουστο του 2018 που βγήκαμε από τα μνημόνια μέχρι τις Ευρωεκλογές δεν ήταν αρκετός για να δει το σύνολο των πολιτών τις θετικές αλλαγές στη ζωή του από τα μέτρα αυτά.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως πως τους τελευταίους μήνες, η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Βγήκαμε από τα μνημόνια, η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά, η ανεργία μειώνεται. Ξέρουμε ότι δεν τα πετύχαμε όλα και για αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε ακόμη πιο δυνατά τη δουλειά που κάναμε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, γιατί υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Οι πολίτες στις εθνικές εκλογές θα αξιολογήσουν την προσπάθεια των τελευταίων τεσσάρων ετών και κυρίως το σχέδιό μας για την επόμενη τετραετία και πιστεύω θα ανανεώσουν την εντολή τους προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεπώς, πιστεύετε πως ανατρέπεται το αποτέλεσμα στις Εθνικές Εκλογές της 7ης Ιουλίου;

Ναι, ανατρέπεται, με “όπλο” το πρόγραμμά μας για τα επόμενα χρόνια και τα εχέγγυα αξιοπιστίας που έχει χτίσει η κυβέρνησή μας. Είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση έκανε πράξη όσα δεσμεύθηκε. Μαζί με τον ελληνικό λαό βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Αυτή η μεγάλη επιτυχία δεν ήταν αυτονόητη. Χρειάστηκε πολλή δουλειά και αφοσίωση για το καλό της χώρας και του λαού μας. Καμιά άλλη κυβέρνηση δεν το κατάφερε στο παρελθόν. Εμείς το καταφέραμε, γιατί δεν κάναμε το μνημόνιο ιδιοκτησία μας, όπως η ΝΔ, και κάναμε τεράστια προσπάθεια να στηρίξουμε τους αδύνατους και τη μεσαία τάξη που σήκωσαν το βάρος της δημοσιονομικής προσαρμογής. Αλλά και από τον Αύγουστο του 2018 που μπορούσαμε πλέον να ελαφρύνουμε τα βάρη, κάναμε πράξη όσα δεσμευθήκαμε.

Οι Έλληνες πολίτες, στις 7 Ιουλίου, καλούνται να αποφασίσουν, αν θα συνεχιστεί η πορεία ανάταξης της οικονομίας και της κοινωνίας ή θα γυρίσουμε πίσω στις πρακτικές και το πολιτικό σύστημα που χρεοκόπησαν τη χώρα και την οδήγησαν στα μνημόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει ένα συμπαγές και ολοκληρωμένο σχέδιο για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, ελάφρυνση των μεσαίων στρωμάτων, νέες και καλύτερες θέσεις εργασίας και ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος. Είναι, ομολογουμένως, μια δύσκολη και απαιτητική μάχη, όμως, είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να την κερδίσουμε. Το χρωστάμε κυρίως στη νέα γενιά που έχει δικαίωμα σε μια ζωή με προοπτικές στον τόπο τους.

Πώς θα επιχειρήσετε να αλλάξετε τη γνώμη σε κάποιον που δεν ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ;

Θα μιλήσουμε για ακόμη μια φορά ειλικρινά με τους πολίτες, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της αλήθειας και απευθυνόμενοι στη λογική τους. Γιατί, στις εκλογές κρίνεται η πορεία της χώρας, δηλαδή το παρόν και το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Καταρχήν, είναι πολύ σημαντικό που σε αυτές τις εκλογές οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους χωρίς τους μνημονιακούς περιορισμούς. Είμαστε πολύ περήφανοι για την επιτυχία αυτή.

Επίσης, τα τελευταία χρόνια σημειώσαμε σημαντικά βήματα -ήδη διανύουμε το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας-, λειτουργούν 50.000 περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι εξαγωγές μας αντιστοιχούν στο 33% του ΑΕΠ, οι ξένες επενδύσεις έχουν διπλασιαστεί.

Για την επόμενη περίοδο, έχουμε καταρτίσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης, αντίστοιχο των προηγμένων χωρών. Στοχεύουμε στον διπλασιασμό των Ξένων Άμεσων Επενδύσεων μέχρι το 2025 και την περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών στο 50% του ΑΕΠ (πάλι ως το 2025), κινητοποιώντας χρηματοδοτήσεις 15 δις ευρώ για τους νέους επιστήμονες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Για εμάς είναι μείζον ζήτημα ο μετασχηματισμός της παραγωγικής βάσης της χώρας -είναι η μεγαλύτερη πρόκληση των επόμενων ετών και απαιτείται συνεκτική, αναπτυξιακή στρατηγική και στενή συνεργασία δημόσιου, ιδιωτικού, κοινωνικού τομέα και τοπικής αυτοδιοίκησης.

Την ίδια στιγμή, πίσω από τα όμορφα λόγια και τις πληθωρικές υποσχέσεις σε όλους, η ΝΔ σκοπεύει να επαναφέρει πολιτικές που, όχι μόνο θα πλήξουν τη μεσαία τάξη, αλλά διακινδυνεύουν και τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Όχι μόνο δεν αντιπροσωπεύει ένα καλύτερο μέλλον, αλλά απειλεί να μας γυρίσει πίσω στις πιο σκοτεινές στιγμές της λιτότητας και των μνημονίων για τα οποία άλλωστε φέρει και τη βασική ευθύνη. Αυτή την επικίνδυνη προοπτική καλούνται οι πολίτες να εμποδίσουν με την ψήφο τους στις 7 του Ιούλη.

Πώς βλέπετε την επόμενη μέρα στην Προοδευτική Συμμαχία;

Η Προοδευτική Συμμαχία, η συσπείρωση δηλαδή, όλων των προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών είναι αίτημα των καιρών. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και τομών που έχει ανάγκη η χώρα για να αφήσει οριστικά πίσω της την κρίση και να χτίσει με αυτοπεποίθηση το μέλλον της στηριγμένη στις δικές της δυνάμεις. Είναι επίσης η μόνη που μπορεί να αποτρέψει την παλινόρθωση του παλιού φθαρμένου πολιτικού προσωπικού που μας οδήγησε στη χρεοκοπία και να βάλει φρένο στην ανερχόμενη απειλή της ακροδεξιάς. Για εμάς είναι μια στρατηγική επιλογή μακράς πνοής και θα την υπηρετήσουμε με συνέπεια και επιμονή.

Πως και επιλέξατε να είστε υποψήφιος στον τόπο καταγωγής σας, τη Μεσσηνία;

Καταρχάς, είναι χαρά μου να δώσω μια τόσο κρίσιμη μάχη στην ιδιαίτερη πατρίδα μου. Ήταν μια προσωπική απόφαση να ταχθώ δίπλα στον προοδευτικό κόσμο της Μεσσηνίας και μαζί να αγωνιστούμε για να διαφυλάξουμε όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια χωρίς κομματικές παρωπίδες. Μια σειρά από σημαντικά έργα υποδομών υλοποιήθηκαν ή ξεκίνησαν να υλοποιούνται, μέσω χρηματοδοτήσεων, από διάφορα προγράμματα. Αξιοποιήσαμε κάθε δυνατότητα για την εξεύρεση πόρων, ώστε να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα της Μεσσηνίας και να εκσυγχρονιστούν ζωτικές υποδομές. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε πάνω από 145 εκατ. ευρώ για έργα υποδομών στον νομό από τη δουλειά που κάναμε στα υπουργεία Οικονομίας και Ανάπτυξης και Εσωτερικών. Μιλάμε για έργα που αφορούν σημαντικούς τομείς της ζωής των πολιτών και βελτιώνουν την καθημερινότητά τους. Μαζί θα συνεχίσουμε και στο άμεσο μέλλον. Χωρίς πολλά λόγια, μόνο με έργα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες Εστίασης

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;