Οι νέοι μπορούν να φτιάξουν την κοινωνία που ονειρευόμαστε
Του δικηγόρου και υποψηφίου βουλευτή B1’ Βορείου Τομέα Αθηνών, Κωνσταντίνου Τσουκαλή

Είναι σύνηθες μετά από κάθε εκλογική αναμέτρηση να γίνεται αναφορά στα υψηλά ποσοστά αποχής των νέων και στην έλλειψη ενδιαφέροντος για την ενασχόληση με τα κοινωνικοπολιτικά δρώμενα. Η παρατήρηση αυτή, ενώ είναι δυσάρεστη, μένει πολλές φορές στο επίπεδο της διαπίστωσης, δεν αναζητεί τα αίτια ούτε τις λύσεις του προβλήματος. Πώς μπορεί, όμως, να ανατραπεί μία τέτοια πραγματικότητα;

Η απάντηση μπορεί να μοιάζει προφανής, αλλά η υλοποίησή της στην πράξη είναι πολύ δυσκολότερη. Οι νέοι και οι νέες θα πρέπει να αισθάνονται ότι το αποτέλεσμα των εκλογών δεν αφορά «τους μεγάλους», αλλά έχει άμεσο αντίκτυπο στις δικές τους ζωές· πως η συμμετοχή τους παίζει καθοριστικό ρόλο και διαμορφώνει το μέλλον τους σε όλα τα πεδία, στο πανεπιστήμιο που θα φοιτήσουν, στη δουλειά που θα βρουν, στις ελευθερίες που θα έχουν, στο περιβάλλον που θα ζήσουν. Η νέα γενιά, το πιο ενεργό και ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο των θέσεων και των προτάσεων που εκφράζονται ενόψει των εκλογών, πολύ περισσότερο, ωστόσο, πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του ενδιαφέροντος όλο τον υπόλοιπο καιρό, με πολιτικές που αναβαθμίζουν ουσιαστικά τη ζωή της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ έχουν αποδείξει ότι στέκονται διαχρονικά δίπλα στους νέους και τις νέες, αναδεικνύουν τις ανάγκες τους και αγωνίζονται με κάθε τρόπο για τα δικαιώματά τους. Η σοβαρή μείωση της ανεργίας των νέων κατά 20%, η αύξηση του κατώτατου και η κατάργηση του υποκατώτατου μισθού, η κατοχύρωση περισσότερων εργασιακών δικαιωμάτων, η ολοκληρωτική αναμόρφωση των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, οι προσλήψεις προσωπικού στον χώρο της Παιδείας, η πρόβλεψη της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, η θεσμοθέτηση της συμμετοχής των φοιτητών/τριών στα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων, η αυξημένη χρηματοδότηση της φοιτητικής μέριμνας, η μείωση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα, η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, η διευκόλυνση της απόκτησης ελληνικής ιθαγένειας από μετανάστες δεύτερης γενιάς, η διαμόρφωση ευνοϊκού πλαισίου για τη λειτουργία εγχειρημάτων κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας ή ενεργειακών κοινοτήτων, η έναρξη της διαδικασίας ψηφιοποίησης της δημόσιας διοίκησης είναι μόνο μερικές από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που πάρθηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι νέοι άνθρωποι είναι βασική μας προτεραιότητα.
Εξίσου σαφές θα πρέπει να είναι, όμως, ότι όλα τα παραπάνω δε μας αρκούν. Θέλουμε τους νέους πρωταγωνιστές.

Να πηγαίνουν σε καλά δημόσια δωρεάν και ποιοτικά σχολεία που θα ενισχύουν την κριτική τους σκέψη, χωρίς εξουθενωτικά προγράμματα, με καθολικά ελεύθερη στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, με επαρκές διδακτικό και διοικητικό προσωπικό, σε αξιοπρεπείς σχολικές εγκαταστάσεις.

Να φοιτούν σε δημόσια δωρεάν και ποιοτικά πανεπιστήμια, σε νέες και αναβαθμισμένες φοιτητικές εστίες, με δωρεάν σίτιση για κάθε φοιτητή/τρια, με αυξημένη συμμετοχή στα όργανα διοίκησης των Ιδρυμάτων, με ισχυρά πτυχία και επαγγελματικά δικαιώματα. Να συνεχίζουν την ερευνητική ή ακαδημαϊκή τους πορεία στην Ελλάδα, χωρίς δίδακτρα στα μεταπτυχιακά προγράμματα, με αυξημένα κονδύλια για έρευνα.

Να εργάζονται με πλήρη δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς, με μέτρα για την περαιτέρω μείωση της νεανικής ανεργίας, με επιπλέον αύξηση του κατώτατου μισθού και αυστηρούς ελέγχους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, μέσω της ενίσχυσης του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με επιπλέον προσωπικό.

Να απολαμβάνουν ισότιμα δικαιώματα χωρίς κανένα κριτήριο διαχωρισμού, με θεσμοθέτηση του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας για τα λοατκι+ ζευγάρια, με εξασφάλιση προσβασιμότητας των ΑμεΑ σε κάθε δημόσιο χώρο ή υπηρεσία, με εκπόνηση συνολικού πλαισίου ενημέρωσης – πρόληψης – αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, με αποποινικοποίηση της χρήσης κάνναβης, προκειμένου να μην αντιμετωπίζονται οι χρήστες ως παραβατικοί, με Εθνικό Σχέδιο για την Ένταξη των μεταναστών με έμφαση στους τομείς της στέγασης, της εργασίας και της εκπαίδευσης.

Να διαβιώνουν σε ένα καθαρότερο και φιλικότερο περιβάλλον, χωρίς τη χρήση λιγνίτη για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, με αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και των ενεργειακών κοινοτήτων, με εξάπλωση των προγραμμάτων ανακύκλωσης.

Να έχουν ελευθερία κίνησης μέσα στις πόλεις, αλλά και πρόσβαση στον αθλητισμό και τον πολιτισμό, με δωρεάν μετακίνηση των νέων μέχρι 30 χρονών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με δημιουργία νέων και συντήρηση των δημόσιων αθλητικών εγκαταστάσεων σε κάθε γειτονιά, με παροχή κάρτας πολιτισμού για τη δωρεάν είσοδο σε πολιτισμικούς χώρους.

Το δικό μας σχέδιο για τους νέους είναι σαφές. Η θέση μας είναι στο κέντρο των εξελίξεων, στον πυρήνα της κοινωνίας. Δε σταματάμε εδώ, παλεύουμε για το μέλλον μας, φτιάχνουμε τον κόσμο που ονειρευόμαστε, τον κόσμο που μας παίρνει στα σοβαρά και ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Γι’ αυτό και στις 7 Ιουλίου, η επιλογή μας είναι να προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί. Με τον ΣΥΡΙΖΑ που βάζει σε πρώτο πλάνο τις ανάγκες και τα όνειρα της νέας γενιάς στον τόπο μας.

Ο Κωνσταντίνος Τσουκαλής είναι υποψήφιος διδάκτορας Ποινικού Δικαίου, μέλος Γραμματείας Κεντρικού Συμβουλίου Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος Βουλευτής B1’ Βορείου Τομέα Αθηνών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;