Έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Βαμβακάρης
Ο σπουδαίος δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης, δυστυχώς απεβίωσε!

Σε ηλικία 72 ετών έφυγε από τη ζωή ο σύνθετης και δεξιοτέχνης του μπουζουκιού, Στέλιος Βαμβακάρης, γιος του μεγάλου ρεμπέτη, Μάρκου Βαμβακάρη.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης γεννήθηκε το 1947 στον Πειραιά και υπήρξε ένας σπουδαίος επαγγελματίας της μουσικής, ο οποίος από την ηλικία μόλις των 12 ετών, ξεκίνησε πλάι στον πατέρα του, Μάρκο Βαμβακάρη και αργότερα συνεργάστηκε με εξέχοντες μουσικούς του ρεμπέτικου, όπως ο Παπαϊωάννου, ο Τσιτσάνης, ο Παγιουμτζής και ο Περπινιάδης, αλλά και με εκπροσώπους της λαϊκής και έντεχνης μουσικής σκηνής, όπως ο Γιώργος Ζαμπέτας, η Καίτη Γκρέυ, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, η Σωτηρία Μπέλλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος, αλλά και ο Νίκος Ξυλούρης.

Ωστόσο, πέρα από την αγάπη και την πορεία του στο λαϊκό τραγούδι, ο εκλιπών συνθέτης ήταν ένας από τους πρωτοπόρους μουσικούς που ασχολήθηκαν με τις κοινές ρίζες των Αμερικάνικων blues και του μπουζουκιού, καθώς με τη χρήση διαφορετικών κουρδισμάτων του τρίχορδου μπουζουκιού, τα λεγόμενα “ντουζένια”, έγραψε τραγούδια με αυστηρά προσωπικό στυλ, τραγούδια που μοιάζουν σε μια πολύ πρωτότυπη μείξη πειραιώτικου ρεμπέτικου και blues.

Το 1988, ο Στέλιος Βαμβακάρης ηχογράφησε με τον Louisiana Red τον δίσκο/CD “Το μπλουζ συναντά το Ρεμπέτικο”, που περιείχε 8 μπλουζ κομμάτια με μπουζούκι και μπαγλαμά, ενώ το 1994 έγραψε μουσική για τον δίσκο “Ρομαντικοί Παραβάτες – Η Φαντασία στην Εξουσία”, ένας δίσκος που ξεχώρισε ιδιαίτερα για τον ήχο του.

Η καλλιτεχνική αξία του μουσικού του ύφους, αναγνωρίστηκε ευρέως από την κοινότητα της μπλουζ ανά τον κόσμο και συγκεκριμένα, στο φεστιβάλ στη πόλη Φάλον στη Σουηδία, όπου ο ίδιος έπαιξε μαζί με τον Τζον Λι Χούκερ, αλλά και το 2003 στο φεστιβάλ World Got The Blues στο Λονδίνο, όπου ο Στ. Βαμβακάρης με τον Taj Mahal και την Cesaria Evora, ενώ τo 2010 έπαιξε στο Palais des Beaux Arts στο Βέλγιο μπροστά σε 2.000 άτομα στο φεστιβάλ Balkan Trafik.

Ο Στέλιος Βαμβακάρης, ένας από τους σημαντικότερους εκπρόσωπους του ρεμπέτικου της εποχής μας, είχε ταξιδέψει σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου και ερμήνευε τα τραγούδια του, αλλά και τα τραγούδια του πατέρα του Μάρκου Βαμβακάρη. Πολλά αξιόλογα τραγούδια του, σε στίχους δικούς του, του πατέρα του, αλλά και άλλων σπουδαίων ποιητών και στιχουργών, όπως ο Τάσος Λειβαδίτης, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, και ο Λευτέρης Χαψιάδης, δεν έχουν κυκλοφορήσει στη δισκογραφία.

Δισκογραφία του Στέλιου Βαμβακάρη

Λαικά-Ρεμπέτικα:

Βίκυ Μοσχολιού (1980)
Στο Μάρκο (1981)
Άνοιξα πόρτα στη ζωή (Μπελλου)Lyra (1985)
Γλυκόλογα πικρόλογα (Polydor) (1989)
Κατέβα Χριστέ να σε κεράσω (1990)
Στο δρόμο του Μάρκου (1999)
Ελληνικό blues με μπουζούκι:

Το blues συναντά το ρεμπέτικο (1988)
Η φαντασία στην εξουσία (ρομαντικοί παραβάτες) (1994)
Μια μέρα τη νύχτα (2001)
Σ’ ένα μπαρ του Μισισίπι ένας ναύτης απ’ τη Σύρα (Universal) (2008)
Νιρβάνα (2009)
Αγνώστου Διαμονής (2011)

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κηδεία του μεγάλου συνθέτη θα τελεστεί στις 20 Ιουνίου και μέρα Πέμπτη στο Γ’ Νεκροταφείο.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα
18 Απρ. 2024
ΟΣΦΠ
20:15
-
ΠΡΟΜ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;