Πανελλήνιες 2019: Αυτές είναι οι πρώτες εκτιμήσεις για τις βάσεις – Πού αναμένονται πτώσεις

Από neolaia.gr Team 16 Ιουνίου 2019

Δείτε αναλυτικά τι προβλέπουν οι πρώτες εκτιμήσεις εκπαιδευτικών για την πορεία των βάσεων στις Πανελλήνιες 2019!

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση των βάσεων στις Πανελλήνιες 2019 έχουν γνωστοποιηθεί από εκπαυδευτικούς και βαθμολογητές, που ασχολούνται χρόνια με τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής», υπάρχει σημαντική πιθανότητα πτώσης των βάσεων εισαγωγής στο 2ο και στο 3ο πεδίο, όπως επισημαίνουν εκπαιδευτικοί που ασχολούνται επί σειρά ετών µε τις εξετάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ κι αυτό αναμένεται να συμβεί, εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων των υποψηφίων. Η πτώση που πιθανολογείται για το 2ο και 3ο πεδίο, δεν αφορά το 1ο και το 4ο πεδίο, καθώς σε αυτά, η εικόνα των βάσεων θεωρείται μέχρι στιγμής σταθερή.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΕΚΠΑΥΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σύμφωνα με εκπαιδευτικούς της χώρας που ασχολούνται χρόνια με τις βάσεις εισαγωγής, είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να εξάγουμε σίγουρα συμπεράσματα ή να κάνουμε απόλυτα ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία και διαμόρφωση των βάσεων, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα στατιστικά στοιχεία, οι Πανελλήνιες 2019 δεν έχουν ολοκληρωθεί πλήρως και τα γραπτά των μαθητών δεν έχουν βαθμολογηθεί, όπως αναφέρθηκε στο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος».

Ωστόσο, όσον αφορά τους υποψήφιους και υποψήφιες στις φετινές πανελλαδικές, εκείνοι θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους τα εξής:

Η πορεία των βάσεων εξαρτάται από τρεις (3) βασικούς παράγοντες:

Α) Από τον αριθµό των εισακτέων,

Β) Από τη δυσκολία των θεµάτων, δηλαδή τις επιδόσεις των µαθητών και μαθητριών συνολικά, και τέλος

Γ) Από τις επιθυµίες τους, έτσι όπως αυτές θα αποτυπωθούν στο µηχανογραφικό δελτίο που θα κληθούν να συμπληρώσουν

Από αυτούς τους τρεις παράγοντες αυτήν τη στιγµή γνωρίζουµε µόνο τον αριθµό των εισακτέων, ο οποίος και παρουσιάζεται αυξηµένος για το 2019.

ΕΙΚΟΝΑ ΤΩΝ ΓΡΑΠΤΩΝ ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ

Αναφορικά με την εικόνα που έχουμε από τα γραπτά των υποψηφίων στις Πανελλήνιες 2019, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο «Έθνος της Κυριακής» από διάφορους βαθμολογητές, οι επιδόσεις των μαθητών κατά γενική ομολογία είναι µέτριες σχεδόν σε όλα τα µαθήµατα και κυρίως στη Νεοελληνική Γλώσσα, στα Αρχαία, στα Μαθηµατικά, και βέβαια στη Φυσική, ένα από τα πιο βασικά μαθήματα του 2ο πεδίου, το οποίο ενδέχεται να επιφέρει και πτώση των βάσεων στο πεδίο.

Όσο για τα μαθηματικά, οι μαθηματικοί αναφέρουν ότι οι ασκήσεις που έπεσαν στους υποψηφίους ήταν κλιµακούµενης δυσκολίας και άρα, οι περισσότεροι μαθητές µπορούσαν να ανταποκριθούν, ωστόσο, άριστες βαθµολογίες (με βαθμούς 18-20) φαίνεται πως θα κατακτήσουν ελάχιστοι μαθητές εξ’ αυτών, επειδή τα θέματα της εξέτασης κάλυπταν ένα αρκετά µεγάλο εύρος της ύλης, ενώ το ∆’ ζήτηµα ήταν αυξηµένης δυσκολίας.

Αναφορικά τώρα με το ποσοστό των γραπτών στις φετινές πανελλήνιες που αναμένεται να κινηθεί κάτω της βάσης, αυτό προβλέπεται πάρα πολύ υψηλό (Πέρυσι έφτασε μέχρι το 83,17%) για την κατεύθυνση Οικονοµίας και Πληροφορικής.

Όσον αφορά το μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών, οι πρώτες εκτιµήσεις των φιλολόγων είναι θετικές, καθώς, σύμφωνα με τους ίδιους, τα θέματα στις Πανελλήνιες 2019 ήταν κατανοητά και αναµενόµενα. Πιο συγκεκριμένα μάλιστα, το διδαγµένο κείμενο από τον Πρωταγόρα του Πλάτωνα και οι ερωτήσεις που το συνόδευαν, ήταν απλές, ενώ το παράλληλο µεταφρασµένο κείµενο που δόθηκε ήταν απόσπασµα από τον «Προµηθέα ∆εσµώτη» του Αισχύλου και υπήρχε στο σχολικό βιβλίο. Το άγνωστο κείµενο, από την άλλη, ήταν παρμένο από τον «Κυνηγετικό» του Ξενοφώντα και δεν παρουσίασε ιδιαίτερες δυσκολίες στην επεξεργασία του, ενώ η νοηµατική ερώτηση που τέθηκε για πρώτη φορά στις εξετάσεις, σύµφωνα µε τη φιλοσοφία του νέου προγράµµατος σπουδών, ήταν πολύ καλά διατυπωµένη.

Πρώτες εκτιμήσεις για τους άριστους

Αναφορικά με το ποσοστό των άριστων επιδόσεων στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, αρκετοί καθηγητές, τόσο των δηµόσιων σχολείων που διδάσκουν το µάθηµα, όσο και καθηγητές ενισχυτικής διδασκαλίας, υπογραμμίζουν ότι το ποσοστό των υποψηφίων που θα κατακτήσει το άριστα δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 5%-7%, ενώ πέρυσι που στο µάθηµα αυτό εξετάστηκαν 28.902 υποψήφιοι, το 37% έγραψε κάτω από τη βάση. Όσον αφορά τα Αρχαία Ελληνικά, οι επιδόσεις των μαθητών είναι σχεδόν κάθε χρόνο µέτριες και συνήθως πολλοί υποψήφιοι κατακτούν µεσαίες βαθµολογίες (του τύπου 13-15).

Ολοκλήρωση εξεταστικής περιόδου 2019

Τέλος, να υπενθυμίσουμε ότι η Πανελλήνιες 2019 θα ολοκληρωθούν την Τρίτη στις 18 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ), ενώ για τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) της χώρας οι εξετάσεις θα φτάσουν στο τέλος τους την Πέμπτη 20 Ιουνίου. Ωστόσο, η συνολική εξεταστική περίοδος των Πανελλήνιων διαγωνισμών θα ολοκληρωθεί οριστικά με τα Ειδικά Μαθήματα που πρόκειται να εξεταστούν την Τρίτη στις 2 Ιουλίου.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα εξέτασης των ειδικών μαθημάτων για τα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ και ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ 2019 ΓΙΑ ΓΕΛ & ΕΠΑΛ

ΗΜΕΡΑ ΗΜΕΡ/ΝΙΑ           ΜΑΘΗΜΑ ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21-6-2019 – Αγγλικά  10:00 π.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 22-6-2019 – Γερμανικά

– Ισπανικά

 08:30 π.μ.

15:30 π.π.

ΔΕΥΤΕΡΑ 24-6-2019 – Ελεύθερο Σχέδιο                                 08:30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ 25-6-2019 – Γραμμικό Σχέδιο                                                                                                                                                                     08:30 π.μ.
ΤΕΤΑΡΤΗ                                              26-6-2019                             – Γαλλικά 08:30 π.μ.
ΠΕΜΠΤΗ  27-6-20 – Αρμονία       08:30 π.μ.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28-6-2019 – Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων  18:00 μ.μ.
ΣΑΒΒΑΤΟ 29-6-2019 – Μουσική Αντίληψη και Γνώση  10:00 π.μ.
ΔΕΥΤΕΡΑ 1-7-2019 – Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία 08:30 π.μ.
ΤΡΙΤΗ 2-7-2019 – Ιταλικά 08:30 π.μ.

Να υπενθυμίσουμε επίσης τα εξής:

Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες εξέτασης :

  • μέχρι τις 08.00 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 08:30 π.μ.,
  • μέχρι τις 09:30 π.μ. για τα μαθήματα με ώρα εξέτασης 10:00 π.μ.
  • μέχρι τις 15:00 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 15:30 μ.μ.
  • μέχρι τις 17:30 μ.μ. για το μάθημα με ώρα εξέτασης 18:00 μ.μ.

Η διάρκεια εξέτασης για τα μαθήματα:

  1. των ξένων γλωσσών και της Αρμονίας είναι τρεις (3) ώρες,
  2. των Σχεδίων ( Ελεύθερο και Γραμμικό) είναι έξι (6) ώρες,
  3. του ειδικού μαθήματος «Έλεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων» είναι περίπου είκοσι (20) λεπτά.
  4. για το μουσικό μάθημα «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» η εξέταση της φωνητικής ή οργανικής μουσικής διαρκεί 2΄ με 6΄ λεπτά για κάθε υποψήφιο.
  5. για το μουσικό μάθημα «Μουσική Αντίληψη και Γνώση», η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Αντίληψης έχει διάρκεια 30’ λεπτών, ενώ η εξέταση στο αντικείμενο της Μουσικής Γνώσης έχει διάρκεια 2 ωρών.

Όσον αφορά τους υποψηφίους που θέλουν να μπουν σε ΤΕΦΑΑ, η ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας γράφει:

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ακαδημαϊκού έτους 2019-20 ορίζεται το διάστημα από την Τρίτη 18-6-2019 μέχρι και την Παρασκευή 28-6-2019.

Δείτε ακόμα: Πανελλήνιες 2019: Αναρτήθηκαν τα μηχανογραφικά δελτία – Δείτε ΕΔΩ!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486