Φοιτητική ζωή: 5 απαραίτητα βήματα για να κάνεις μια καλή ακαδημαϊκή εργασία
Kατά τη διάρκεια της φοιτητικής ζωής θα κληθείς να παραδώσεις εργασίες και καλό είναι να έχεις κάποια βασικά πράγματα στο μυαλό σου!

Η φοιτητική ζωή είναι δε διαρκεί για πάντα (δυστυχώς ή ευτυχώς) και καλό είναι να εκτιμάς την περίοδο που είσαι φοιτητής και να ζεις, σύμφωνα με τους δικούς σου όρους, τα δικά σου μέτρα και σταθμά.

Το να τη ζεις στο φουλ, σημαίνει ότι τη ζεις στο φουλ από όλες τις απόψεις: Ούτε στερείσαι εξόδους, ταξίδια με φίλους και βόλτες στην πόλη σου, ούτε βέβαια τα παρατάς μπροστά στις υποχρεώσεις και τα deadlines της σχολής σου.

Όλα θέλουν ψυχραιμία και μέτρο, γιατί αν υπάρχουν αυτά τα δύο, τότε δεν έχεις τίποτα να φοβάσαι και δεν πρέπει να επιτρέπεις σε κανένα εξωτερικό παράγοντα να σε πανικοβάλει, γιατί ο καθένας έχει τους δικούς του ρυθμούς.

Η φοιτητική ζωή περιλαμβάνει, όπως ξέρεις, εργασίες και projects, τα οποία καλείσαι κάποια στιγμή να φέρεις εις πέρας, είτε μόνος σου, είτε σε συνεργασία με συμφοιτητή ή συμφοιτητές. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, καλό είναι να θυμάσαι τα εξής:

Η σωστή προετοιμασία και η οργάνωση χρόνου είναι οι λέξεις κλειδιά για να συγγράψεις μια καλή επιστημονική εργασία, αντάξια οποιαδήποτε άλλης έχει γραφτεί, είτε από πρώην φοιτητές της σχολής σου, είτε από καθηγητές σου και νυν συμφοιτητές σου.

Προετοιμασία και οργάνωση χρόνου θα σου χρειαστούν τόσο για να ανταμειφθεί η προσπάθειά σου με έναν καλό βαθμό ενδεχομένως, όσο και για να περάσεις κάποιο μάθημα, αλλά και να αποκτήσεις σημαντικές γνώσεις.

Ποια είναι, λοιπόν, τα κατάλληλα βήματα για την εκπόνηση μιας καλής επιστημονικής/ακαδημαϊκής εργασίας;

1. Ορισμός του θέματος

Το πρώτο και κυριότερα βήμα εκπόνησης της εργασίας σου είναι ο ορισμός του θέματος, αλλά και ο ορισμός του μη θέματος. Τι εννοούμε;

Σε περίπτωση που δε σου έχει δοθεί θέμα από καθηγητή, θα χρειαστεί να επιλέξεις εσύ το θέμα με το οποίο καταπιαστείς. Αν, λοιπόν, κληθείς να επιλέξεις, είναι σημαντικό να αναζητήσεις διαθέσιμες πηγές που σχετίζονται με το θέμα σου και παράλληλα να αποκλείσεις ό,τι δε σε αφορά ή σε βγάζει εκτός θέματος.

Η προσωπική μας συμβουλή: Διάλεξε ένα θέμα που σου αρέσει πραγματικά και ταιριάζει στα ενδιαφέροντα σου και όχι κάτι που φαίνεται σημαντικό στους άλλους ή θεωρείται “SOS”. Μόνο αν απολαύσεις τη διαδικασία της έρευνας και της μελέτης, θα βγει ένα κάλο αποτέλεσμα, ειδάλλως είναι πιθανό να αντιμετωπίσεις την εργασία σου διεκπεραιωτικά, απλώς και μόνο για να παραδώσεις κάτι σε καθηγητή.

2. Υπόθεση εργασίας & Βιβλιογραφικές αναφορές

Η αρχή της συγγραφής θα προκύψει απ’ το εξής: Προσδιόρισε με ακρίβεια το ερευνητικό σου αντικείμενο και ξεκίνα να καταγράφεις έννοιες και όρους, έτσι ώστε να ορίσεις τις πλευρές του θέματος που θες να προσεγγίσεις. Όσο για την αναζήτηση βιβλιογραφικών πηγών, ψάξε στο διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα keywords και επισκέψου βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια στην πόλη σου. Αν δυσκολευτείς στην εύρεση κατάλληλης βιβλιογραφίας, απευθύνσου στον καθηγητή σου για περαιτέρω συμβουλές ή διευκρινήσεις.

3. Δημιουργία χρονικού διαγράμματος & Πλάνο εργασίας

Αφού επιλέξεις το θέμα και βρεις την κατάλληλη βιβλιογραφία, θα σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα διάγραμμα, με βάση το οποίο θα οργανώσεις το χρόνο σου. Κατάγραψε εκεί το χρόνο που σκοπεύεις να δαπανάς κάθε βδομάδα και υπολόγισε στο περίπου πόσο καιρό θα σου πάρει για να την τελειώσεις. Όσον αφορά το πλάνο της εργασίας, κάνε ένα αρχικό διάγραμμα, στο οποίο σημειώνεις με bullets τις θεματικές ενότητες, τα κεφάλαια ή τα διαφορετικά ζητήματα που αναλύεις κάθε φορά.

4. Γράψε μια καλή και περιεκτική εισαγωγή

Η εισαγωγή είναι το σημαντικότερο κομμάτι της εργασίας, καθώς δίνει και την πρώτη εντύπωση σε αυτόν που τη διαβάζει Δεν είναι υποχρεωτικό να τη γράψεις πρώτη, καθώς ανάλογα με το θέμα, μπορεί να χρειαστεί να τη γράψεις ξεχωριστά και μάλιστα μπορεί να χρειαστεί να τη γράψεις, αφού έχεις γράψει και το συμπέρασμα. Όταν τη συμπεριλάβεις στο υπόλοιπο κείμενο, ωστόσο, φρόντισε να συμπυκνώνει το νόημα και το ερώτημα της εργασίας σου, με απλά και λιτά λόγια, χωρίς να πλατειάζεις και να δίνεις πληροφορίες περιεχομένου που υπάρχουν στο κυρίως κείμενο παρακάτω.

Η εισαγωγή γενικώς, πρέπει να είναι σαφής, περιεκτική και λακωνική, να προετοιμάζει δηλαδή τον αναγνώστη για το θέμα που θα δει να αναλύεται παρακάτω. Μην ξεχνάς ότι εγώ που θα διαβάσω την εργασία σου και κάθε “εγώ”, δεν είμαι τόσο εξοικειωμένος όσο εσύ με το θέμα, οπότε πρέπει, διαβάζοντας την εισαγωγή, να καταλάβω περί τίνος πρόκειται.

5. Το συμπέρασμα να είναι όσο πιο σαφές γίνεται

Το κλείσιμο της εργασίας σου θα περιλαμβάνει τη σύνοψη των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω και τα συμπεράσματα, στα οποία κατέληξε η έρευνά σου.Αυτό που πρέπει να θυμάσαι όσον αφορά το συμπερασματικό μέρος της εργασίας, είναι ότι στο τέλος της εργασίας σου, πρέπει να απατώνται τα ερωτήματα που έχουν προηγουμένως τεθεί στην εισαγωγή σου.

Δες κι αυτό: Φοιτητική ζωή: 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάς!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1