Νέες ταυτότητες: Πότε θα τις πάρουμε - Τι λέει ο κανονισμός
Δείτε αναλυτικά τι θα ισχύσει με τις νέες ταυτότητες!

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει, όπως γνωρίζουμε εδώ και καιρό, την ενίσχυση και προώθηση της ασφάλειας των δελτίων ταυτότητας, έτσι ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες απάτης σχετικά με την πλαστοπροσωπία.

Το Ευρωπαϊκού Συμβούλιο, λοιπόν, υιοθέτησε σήμερα, 6 Ιουνίου 2019, έναν κανονισμό, ο οποίος θα διασφαλίζει πως οι ταυτότητες των Ευρωπαίων πολιτών και τα έγγραφα κατοικίας που εκδίδονται σε Ευρωπαίος πολίτες, αλλά και στους εκτός Ε.Ε. συγγενείς τους, θα είναι πιο ασφαλή.

Δες παρακάτω τι προβλέπεται να ισχύσει για τις νέες ταυτότητες:

ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

  • Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι ταυτότητες θα πρέπει να φτιάχνονται σε ένα ενιαίο φορμάτ πιστωτικής κάρτας, θα περιλαμβάνουν μία λωρίδα αναγνώσιμη από μηχανήματα και θα ακολουθούν τις βασικές προδιαγραφές ασφαλείας που θέτει ο ICAO (International Civil Aviation Organisation).
  • Θα περιλαμβάνουν φωτογραφία και δαχτυλικά αποτυπώματα του ιδιοκτήτη του δελτίου, τα οποία θα είναι αποθηκευμένα σε ψηφιακή μορφή, σε ανέπαφο τσιπ.
  • Οι ταυτότητες θα δείχνουν τον κώδικα της χώρας του κράτους – μέλους που τις εκδίδει, μέσα σε μία σημαία της Ε.Ε.
  • Τα δελτία ταυτότητας θα έχουν ελάχιστη διάρκεια ισχύς πέντε ετών και μέγιστη διάρκεια ισχύος δέκα ετών. Τα κράτη μέλη μπορούν να εκδίδουν δελτία ταυτότητας μεγαλύτερης διάρκειας για άτομα άνω των 70 ετών, ενώ εφόσον εκδίδονται τα δελτία ταυτότητας για ανηλίκους, μπορούν να έχουν περίοδο ισχύος μικρότερη των 5 ετών.

ΕΓΓΥΗΣΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Στους νέους κανονισμούς που θεσπίζονται, περιλαμβάνονται και οι ισχυρές εγγυήσεις προστασίας των δεδομένων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται δε θα είναι προσβάσιμες σε τρίτους. Πιο συγκεκριμένα, οι εθνικές αρχές κάθε κράτους θα έχουν την υποχρέωση να εγγυηθούν την ασφάλεια του χωρίς επαφή μικροκυκλώματος και των δεδομένων που είναι αποθηκευμένα σε αυτό, προκειμένου να μην είναι η δυνατή η πρόσβαση σε αυτό χωρίς άδεια του κατόχου.

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΠΑΛΙΩΝ ΔΕΛΤΙΩΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ

  • Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ σε διάστημα 2ετίας, μετά την υιοθέτησή τους, πράγμα που ουσιαστικά σημαίνει πως μέχρι τότε, όλα τα νέα έγγραφα θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα νέα κριτήρια.
  • Οι ταυτότητες που θα κρίνονται λιγότερο ασφαλείς και ενδεχομένως δε θα ανταποκρίνονται στις ελάχιστες προδιαγραφές, θα τεθούν εκτός ισχύος σε 5 χρόνια.
  • Οι υπάρχουσες ταυτότητες που δεν ανταποκρίνονται στις νέες προδιαγραφές θα πάψουν να ισχύουν δέκα χρόνια μετά την ημερομηνία εφαρμογής των νέων κανονισμών ή, αν λήγουν νωρίτερα, όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο. Οι ταυτότητες πολιτών άνω των 70 θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να λήξουν, υπό προϋποθέσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μέσα μαζικής ενημέρωσης

Πλήρης Απασχόληση

04-01-2024

Κηφισιά

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

900

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;