Η Google τιμά το Pride με ένα doodle
Το σημερινό doodle της google είναι αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την εξέγερση της LGBTQ κοινότητας και στο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Pride!

Γιορτάζουμε το Pride, λοιπόν, είναι το σημερινό doodle της Google, το οποίο τιμά τα 50 χρόνια που πέρασαν από τα γεγονότα του 1969, δηλαδή από τότε που η LGBTQ+ κοινότητα εξεγέρθη, ύστερα από το περιστατικό που συνέβη στο μπαρ Stonewall.

Η Google τιμά επίσης σήμερα το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride Festival), αυτή την τόσο σημαντική, για πολλούς λόγους, γιορτή με παρελάσεις, άρματα, πάρτι και σόουζ, με τα οποία γιορτάζεται ανοιχτά τη διαφορετικότητα, γίνεται ουσιαστική διαμαρτυρία ενάντια στις έμφυλες διακρίσεις και την καταπίεση βάσει φύλου. Πέρα από το γιορτινό κομμάτι του Pride, ωστόσο, δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι είναι πρόκειται επίσης για μια επέτειο μιας πραγματικής επανάστασης, δηλαδή το Κίνημα για την LGBT απελευθέρωση, το οποίο έχει χρέος να αποτίσει φόρος τιμής σε όλους αυτούς που πάλεψαν για τα δικαιώματα της κοινότητας ανά τον κόσμο.

Πώς ξεκίνησε το Gay Pride, λοιπόν:

1969: Stonewall

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 28 Ιουνίου 1969, το Stonewall Inn, ένα δημοφιλές γκέι κλαμπ στην οδό Christopher στο Greenwich Village της Νέας Υόρκης, δέχτηκε εισβολή από βαριά οπλισμένους άνδρες των ΜΑΤ της πόλης. Η κατηγορία και ο λόγος εισβολής ήταν η παράνομη πώληση οινοπνεύματος, ενώ για δεύτερη φορά την ίδια εβδομάδα το συγκεκριμένο μπαρ γινόταν στόχος.

Οι επιδρομές στα γκέι μπαρ και η γενική παρενόχληση των γκέι και των τρανσέξουαλ είχαν καταντήσει ρουτίνα, όμως αυτή τη φορά, τα πράγματα δεν κύλησαν όπως νόμιζε η Αστυνομία.

Οι συλλήψεις και η βία που ακολούθησε εξαγρίωσαν τον κόσμο που βρισκόταν έξω από το μπαρ, με αποτέλεσμα να επιτεθούν στα αστυνομικά οχήματα με πέτρες, μπουκάλια, ακόμη και δοχεία απορριμάτων, ενώ στη συνέχεια μαζεύτηκε μεγάλο πλήθος για να διαμαρτυρηθεί κι έτσι οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν για τις επόμενες μέρες και νύχτες.

Τον επόμενο μήνα, οι gay ακτιβιστές κυκλοφόρησαν φυλλάδια, απαιτώντας μια μαζική «συγκέντρωση για την ομοφυλοφιλική απελευθέρωση», ενώ η μεγάλη και αλληλέγγυα συμμαχία που σχηματίστηκε από τη συνεδρίαση υιοθέτησε την επίσημη ονομασία «Gay Απελευθερωτικό Μέτωπο» (Gay Liberation Front).

Ανάμεσα στις διεκδικήσεις της ήταν να βάλει τέλος στην παρενόχληση της αστυνομικής καταστολής, να προστατεύσει τα ΛΟΑΤ άτομα στον εργασιακό χώρο, να ανακαλέσει όλους εκείνους τους νόμους περί σοδομισμού, αλλά και να θεσπίσει βέβαια νομοθεσία κατά των διακρίσεων.

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Ακολούθησαν πολλά άλλα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας, η φωνή του κινήματος παγκοσμίως όλο και μεγάλωνε, δημιουργήθηκαν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων και λεσβιών σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες, πράγμα που ουσιαστικά θεωρήθηκε  ως το πρώτο σύγχρονο gay κίνημα, ενώ τον επόμενο χρόνο πραγματοποιήθηκε η «πορεία για στο Stonewall», σε ανάμνηση του γεγονότος και συγχρόνως σαν μια ξεκάθαρη πράξη διαμαρτυρίας κατά των διακρίσεων και της έμφυλης βίας που ασκήθηκαν στα ομόφυλα άτομα της Νέας Υόρκης.

Υπό τη στενή έννοια του όρου, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως η πρώτη μορφή gay pride που υπήρξε ποτέ.

Στην 30η επέτειο των γεγονότων της Νέας Υόρκης, το 1999, το μπαρ Stonewall ανακηρύχθηκε Μνημείο Εθνικής Κληρονομιάς, ενώ στην 40η επέτειο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακήρυξε τον Ιούνιο του 2009 μήνα περηφάνιας των ΛΟΑΤ.

Με το πέρασμα των χρόνων, η επέτειος από τα 50 χρόνια στο Stonewall, απέκτησε εορταστικό χαρακτήρα και κατάφερε να εξαπλωθεί σε πολλές Αμερικανικές πόλεις, αλλά όχι μόνο: Οι εορτασμοί του Gay Pride επεκτάθηκαν σε πολλές άλλες χώρες, κυρίως του δυτικού κόσμου, ενώ η 28η Ιουνίου καθιερώθηκε επίσημα ως η Ημέρα ΛΟΑΤ περηφάνιας (LGBT Pride Day) και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, τα περισσότερα LGBT pride ανά τον κόσμο διοργανώνονται συνήθως τον Ιούνιο.

Οι περισσότερο δημοφιλείς διοργανώσεις LGBT pride στον κόσμο γίνονται στο Σαν Φρανσίσκο, στο Βερολίνο, στο Λονδίνο, στη Νέα Υόρκη, στο Παρίσι, στο Άμστερνταμ, τη Ρώμη, τη Βαρκελώνη, το Σίδνεϊ κλπ., ωστόσο, μικρότερης εμβέλειας γίνονται και σε άλλες χώρες, κυρίως ευρωπαϊκές. Τα τελευταία χρόνια, ο θεσμός εξαπλώθηκε και σε πόλεις όπως η Μανίλα, η Βαρσοβία, η Πράγα, η Κωνσταντινούπολη, το Ταϊπέι, το Μπουένος Άιρες, αλλά και η Νότια Αφρική και το Ισραήλ.

Το φετινό Pride 2019 στην Αθήνα

Το φετινό φεστιβάλ του Athens Pride έχει κεντρικό σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική μας ιστορία» και οι εορτασμοί κορυφώνονται αυτό το Σάββατο 8 Ιουνίου 2019, στις 18:30, στην πλατεία Συντάγματος, κλείνοντας έτσι μια σειρά δράσεων και εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από το περασμένο Σάββατο.

Φέτος, οι εκδηλώσεις του Pride Week φτάνουν τις 21 (με την επανάληψή τους θα είναι 43) και αφορούν, μεταξύ άλλων, το θέατρο, τη μουσική, τις προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ και το χορό.

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες μοιράζεται με όλους και όλες μας!

Δες ακόμα: Η Ελένη Φουρέιρα θα τραγουδήσει στο Athens Pride 2019 και έχουμε ήδη ενθουσιαστεί!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Μόδα - Ομορφιά

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
ΤΕΛ
69 - 73
ΟΣΦΠ
28 Μαρ. 2024
Bayern
ΤΕΛ
77 - 85
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;