Ρένα Δούρου: «Για μια Αττική με σαφές κοινωνικό πρόσημο κι ευαισθησία»
Η Ρένα Δούρου μιλά στο neolaia.gr

Λίγες ώρες πριν από το δεύτερο γύρο των Περιφερειακών εκλογών, γιατί να πάνε οι νέοι, οι 17άρηδες ξανά στην κάλπη, κυρία Δούρου;

Η απάντηση είναι απλή. Γιατί αυτή η κάλπη βγάζει Περιφερειάρχη. Βγάζει τον άνθρωπο που θα αναλάβει την ευθύνη για τη σημαντικότερη Περιφέρεια του τόπου. Εκείνον ή εκείνη που, μπορεί να μην το γνωρίζουμε, ωστόσο, ευθύνεται από τη μεταφορά των μαθητών κάθε μέρα, εγκαίρως στα σχολεία τους ως τη στήριξη νέων στα επιχειρηματικά τους σχέδια και τη δημιουργία θέσεων δουλειάς. Από την προώθηση, σε συνεργασία με τους δήμους, της ανακύκλωσης των σκουπιδιών ως την προστασία των ακτών της Αττικής. Από τη στήριξη της δημόσιας υγείας ως τη δυνατότητα των συμπολιτών μας με αναπηρία να μπορούν να παρακολουθήσουν μια πολιτιστική εκδήλωση. Η Περιφέρεια, με λίγα λόγια, είναι εκείνος ο βαθμός Αυτοδιοίκησης που βρίσκεται πίσω από πολλά πράγματα που δεν υποψιαζόμαστε, ωστόσο δεν είναι αυτονόητα. Και ακριβώς η δική μας διοίκηση στην Περιφέρεια, η διοίκηση της Δύναμης Ζωής κατάφερε τα τελευταία 4.5 χρόνια να κάνει εκείνα τα αυτονόητα που ωστόσο επί δεκαετίες δεν ήταν αυτονόητα, πραγματικότητα. Και ζητάμε από τους πολίτες, από τους νέους, να μας δώσουν τη δυνατότητα να συνεχίζουμε τη συλλογική προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον Σεπτέμβριο του 2014 για μια Αττική της οικολογίας, των κοινωνικών δικαιωμάτων, του νέου επιχειρείν, μια Αττική που δίνει το παρών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων εντός κι εκτός Ελλάδας. Μια Αττική που αφορά τους νέους και τις νέες γιατί γνωρίζουν ότι δεν είναι ένα θεωρητικό κατασκεύασμα στα χαρτιά αλλά ένας ενεργός εταίρος στο πλευρό τους, στις αγωνίες και τους αγώνες τους. Και επί 4.5 χρόνια προσπαθούμε καθημερινά να ανταποκριθούμε σε αυτές τις αγωνίες και να αλλάξουμε τα πράγματα. Το στοίχημα, λοιπόν, αυτής της Κυριακής είναι να μπορέσουμε να συνεχίσουμε όλοι μαζί αυτή τη συλλογική προσπάθεια, που παρά τις όποιες υστερήσεις και αδυναμίες της, ήταν μια προσπάθεια ειλικρινής και έντιμη να βάλουμε τέλος σε χρόνιες παθογένειες και δυσλειτουργίες. Να κάνουμε τα πράγματα αλλιώς, να κάνουμε τη ρήξη για μια Αττική διαφορετική, χρήσιμη, με αποτελεσματικότητα, με διαφάνεια, δίπλα στους πολίτες και την καθημερινότητά τους.

Ποια είναι τα σχέδιά σας στον τομέα της νεανικής επιχειρηματικότητας; Είχατε τονίσει κάποια στιγμή ότι η επιχειρηματικότητα πρέπει να γειωθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και ξέρουμε καλά πως η ανεργία καλπάζει αυτά τα χρόνια, ειδικά σε ό,τι αφορά τους νέους και νέες της χώρας.

Από την πρώτη στιγμή δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στις start up επιχειρήσεις, στους νέους επιχειρηματίες. Ήμασταν στο πλευρό τους, μετέχοντας σε κορυφαία φόρα νέων, ψηφιακών τεχνολογιών από το Ελσίνκι και τη Λισαβόνα ως το Τελ Αβίβ. Επιχειρούμε, σε συνεργασία με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς επιχειρηματικότητας, με το ΕΒΕΑ, με το Enterprise Greece, να δημιουργήσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις, έτσι ώστε οι νέοι επιχειρηματίες να μπορούν να υλοποιήσουν τα σχέδιά τους, να έλθουν σε επαφή ξένους επενδυτές. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να αντιστρέψουμε το brain drain, να γίνει η Αττική ελκυστικός πόλος νέας επιχειρηματικότητας στη βάση της εξωστρέφειας και της καινοτομίας και να μπορέσουν να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς θέσεις δουλειάς. Μιλάμε για ένα μοντέλο ανάπτυξης ακριβώς στον αντίποδα εκείνου που επικρατούσε την περίοδο της ψευδεπίγραφης ευημερίας και κατασπαταλούσε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό. Το στοίχημα σήμερα, που ο τόπος γυρίζει τη σελίδα των μνημονίων, είναι να μην δώσουμε το δικαίωμα στις δυνάμεις που εκφράζουν το καταστροφικό μοντέλο του χθες, να ξαναπάρουν τα ηνία της Αττικής.

Στις Περιφερειακές εκλογές, κατέβηκε με τον συνδυασμό σας το Τζέησον Αντιγόνη, το οποίο και έχει στηρίξει με όλο του το ζήλο την καμπάνια σας, ειδικά μέσα από τα social media. Θα θέλαμε, λοιπόν, να ρωτήσουμε το εξής: Είναι στα άμεσα σχέδια σας να στηρίξετε τα δικαιώματα της ΛΟΑΤ κοινότητας;

Η στήριξη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤ κοινότητας δεν είναι στα άμεσα σχέδιά μας, γιατί αποτελεί ήδη, εδώ και 4.5 χρόνια προτεραιότητά μας. Μάλιστα η Περιφέρεια Αττικής είναι πλέον η μοναδική αυτοδιοικητική αρχή στην Ελλάδα που έχει υιοθετήσει διάταξη ίσης μεταχείρισης. Και αυτό, γιατί ο στόχος μας ήταν και παραμένει να κτίζουμε πολύχρωμες συμμαχίες για τα αυτονόητα που, όμως, δεν ήσαν καθόλου αυτονόητα τόσο για τους προκατόχους μας όσο και για τους επίδοξους διαδόχους. Για εμάς, για τη “Δύναμη Ζωής” στην Περιφέρεια Αττικής η εμπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η απόρριψη κάθε είδους διάκρισης που έχει να κάνει με την ταυτότητα φύλου ή τον σεξουαλικό προσανατολισμό, αποτελούν προτεραιότητες για την κοινωνική συνοχή. Συχνά αναλαμβάνουμε και μετέχουμε σε πρωτοβουλίες για την προώθηση, τη στήριξη των δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα εργαζόμαστε εδώ και πολύ καιρό στην κατεύθυνση ενός rainbow house που θα είναι μάλιστα το πρώτο στη χώρα, που θα λειτουργεί τόσο ως ξενώνας ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε ανάγκη όσο και ως χώρος ΛΟΑΤΚΙ+ πρωτοβουλιών. Φυσικά και έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, χρειάζεται εγρήγορση, γιατί συχνά με πρόσχημα την οικονομική κρίση, ορισμένοι επιχειρούν να εμφανίσουν τα κοινωνικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα της ταυτότητας φύλου, ως… πολυτέλεια ή κάτι το δευτερεύον. Τέτοιες επικίνδυνες και οπισθοδρομικές απόψεις εξακολουθούν να καραδοκούν, γι’ αυτό και πρέπει όλοι να είμαστε σε εγρήγορση! Τίποτε δεν είναι δεδομένο και τα πάντα χρειάζονται περιφρούρηση.

Πιστεύετε πως τα προβλήματα συμπολιτών μας είναι τελικά κοινωνικά προβλήματα που χρειάζονται συλλογικές απαντήσεις;

«Μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα είναι η αδιαφορία της πολιτείας και κάθε αρμόδιου φορέα. Όταν ξεχνάμε την ηθική υποχρέωση και αποστολή μας, να είμαστε άνθρωποι. Και να προχωρούμε συντεταγμένα, σαν κοινωνία, χωρίς κανείς να μένει πίσω.

Στην εποχή της βαθιάς κρίσης της τελευταίας δεκαετίας, δοκιμάστηκε, μεταξύ άλλων, η ηθική συγκρότησή μας. Εκείνο το φως που πρέπει πάντοτε να υπάρχει αναμμένο μέσα μας, και να μας κινητροδοτεί να κάνουμε πάντα περισσότερα και πιο ουσιαστικά.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι, οι καλύτερες και πιο αποτελεσματικές απαντήσεις στα προβλήματα, είναι εκείνες που αθροίζουν ιδέες, προτάσεις και διαφορετικές αφετηρίες.

Αυτό κάναμε πράξη στην Περιφέρεια Αττικής, με τη διοίκηση της “Δύναμης Ζωής”. Και αυτό θέλουμε να συνεχίσουμε να κάνουμε. Για μια Αττική με σαφές κοινωνικό πρόσημο και ευαισθησία.»

Κάτι τελευταίο: Έχετε υπάρξει θερμή υποστηρίκτρια των ανθρώπων με προβλήματα αναπηρίας και μάλιστα εισηγηθήκατε την ίδρυση κέντρων φροντίδας, αλλά και την οικονομική ενίσχυση για τη λειτουργία τέτοιου είδους ιδρυμάτων.

«Είμαι περήφανη για το κοινωνικό αποτύπωμα του έργου μας στην Περιφέρεια Αττικής αυτά τα τέσσερα χρόνια. Συνειδητά, με πείσμα και συνέπεια, σταθήκαμε στο πλευρό των παραγκωνισμένων. Των συμπολιτών μας που δοκιμάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Εκείνων που, η κεντρική εξουσία, καθώς και άλλες αυτοδιοικητικές εξουσίες, αρνούνταν ακόμη και την ύπαρξή τους. Εμείς, στηρίζουμε με πράξεις την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κάθε έκφανση της καθημερινότητας.

Οι συμπολίτες μας με προβλήματα αναπηρίας δεν κάνουν εκπτώσεις στην αξιοπρέπειά τους, για να ζητήσουν και να διεκδικήσουν από τους αρμόδιους φορείς τα αυτονόητα. Βλέπουν, συγκρίνουν και κρίνουν. Βλέπουν και κρίνουν για παράδειγμα τη λειτουργία 23 Κέντρων Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία και την εγκατάσταση διατάξεων σε παραλίες της Αττικής για την αυτόνομη πρόσβασή τους στη θάλασσα. Βλέπουν και κρίνουν το γεγονός ότι προωθούμε συστηματικά την ασφαλή και απρόσκοπτη μετακίνηση των ατόμων με αναπηρία σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Βλέπουν και κρίνουν ότι στηρίζουμε καθολικά προσβάσιμες πρωτοβουλίες, όπως το “Art for All” σε συνεργασία με την Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών. Μάλιστα η “Δύναμη Ζωής” είναι η πρώτη παράταξη που τύπωσε το φυλλάδιό της και σε Κώδικα Μπράιγ. Η Βιβή Τσαβαλιά, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για Θέματα Αναπηρίας στην Περιφέρεια Αττικής έδωσε και δίνει καθημερινά μάχες για το αυτονόητο. Για μία κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς. Την ευχαριστώ και μέσα από αυτές τις γραμμές.

Τα χαμόγελα ευγνωμοσύνης που έχουμε εισπράξει, για το γεγονός ότι βρεθήκαμε και βρισκόμαστε δίπλα τους κάθε στιγμή που μας χρειάζονται, είναι από τις πιο όμορφες και φωτεινές αναμνήσεις που μου έχει προσφέρει η διαδρομή μου στον δημόσιο βίο».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;