Εκλογές 2019: 4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις εσύ που ψηφίζεις πρώτη φορά!

Από neolaia.gr Team 24 Μαΐου 2019

Αν ψηφίζεις πρώτη φορά στις Εκλογές 2019, πρέπει να γνωρίζεις αυτά τα πράγματα!

Φέτος, στις Εκλογές 2019, μπαίνουν στους εκλογικούς καταλόγους και αυτοί που έχουν κλείσει το 17ο έτος της ζωής τους. Οπότε, πέρα από τους 18άρηδες που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, θα είναι και όλοι αυτοί που έχουν κλείσει 17 χρόνια ζωής.

Κι επειδή μπορεί να είσαι ένας από αυτούς, καλό είναι να ενημερωθείς κατάλληλα για την ψηφοφορία και τη διαδικασία γενικότερα. Μπορεί να είναι κάτι που έχεις δει ξανά, καθώς μπορεί να έχεις πάει με τους γονείς σου να ψηφίσεις, αλλά όταν έρχεται η σειρά σου είναι λίγο διαφορετικά τα πράγματα!

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι πρέπει να προσέξεις;

1. Να δεις που ψηφίζεις

Συνήθως, είναι στο ίδιο εκλογικό κέντρο που είναι και ο πατέρας σου, λόγω επιθέτου. Αλλά καλό είναι να κοιτάξεις στην ειδικά διαμορφωμένη σελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών για να βρεις το εκλογικό κέντρο που μπορείς να ασκήσεις το εκλογικό σου δικαίωμα!

2. Να έχεις ταυτότητα μαζί σου

Η ταυτότητα είναι πολύ σημαντικό! Δεν μπορείς να ψηφίσεις, αν δεν την έχεις μαζί σου. Είναι ένας τρόπος ταυτοπροσωπίας και ενημέρωσης του εκλογικού καταλόγου ότι ψήφισες. Οπότε, τσέκαρε πριν φύγεις από το σπίτι ότι την έχεις μαζί σου.

3. Ψηφοδέλτια

Μετά την ταυτοπροσωπία, θα σου δώσουν τα ψηφοδέλτια των κομμάτων και των συνδυασμών. Μέσα σε αυτά θα βρεις και ένα ολόλευκο χαρτί. Αυτό είναι το γνωστό «Λευκό». Το ψηφοδέλτιο του συνδυασμού που θέλεις το βάζεις μέσα στον φάκελο και ύστερα ρίχνεις τον φάκελο στην αντίστοιχη κάλπη.

Στον φάκελο μπαίνει μόνο το ψηφοδέλτιο του κόμματος που θέλεις να ψηφίσεις ή το λευκό. Ποτέ παραπάνω από ένα!

4. Σταυροί προτίμησης

Οι σταυροί προτίμησης στις Ευρωεκλογές 2019 και στις Δημοτικές Εκλογές 2019 είναι διαφορετικές στον αριθμό. Οπότε, βρες πόσους μπορείς να βάλεις και ψήφισε ανάλογα. Με τους λιγότερους δεν υπάρχει πρόβλημα. Με τους περισσότερους, μετράει μόνο η ψήφος προς το κόμμα κι όχι προς τους επιμέρους υποψήφιους που επέλεξες!

Δες ακόμα: Εκλογές 2019: ΌΛΑ όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για την εφορευτική επιτροπή!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486