ΣτΕ: Κρίθηκε συνταγματική η κατάργηση των δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους
Μετά από διάσκεψη της ολομέλεια του ΣτΕ, κρίνεται συνταγματική η κατάργηση των τριών δώρων-επιδομάτων στο Δημόσιο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται να ανατρέψει την παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ για τους δημοσίους υπαλλήλους, η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 4093/2012.

Αυτά τα δώρα – επιδόματα είναι το δώρο Πάσχα, ο 13ος μισθός, δηλαδή το δώρο των Χριστουγέννων, αλλά και το επίδομα άδειας, δηλαδή το επίδομα καλοκαιριού.

Μετά από διάσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, λοιπόν, κρίθηκε συνταγματική, κατά πλειοψηφία, η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας (δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός) των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι το ζήτημα της κατάργησης των δώρων-επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων είχε παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας από την 7μελή σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του ίδιου δικαστηρίου, μετά από προσφυγή που έκαναν για το ζήτημα οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το ΣτΕ είχε κρίνει πως είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των τριών δώρων-επιδομάτων, τα οποία έγιναν με το νόμο 4093/2012 και, κατά συνέπεια, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ για να επιλυθεί οριστικά, λόγω της αντισυνταγματικότητας του μέτρου.

Οι δικαστικοί λειτουργοί που μετείχαν τότε στο ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκαν πως οι περικοπές των δώρων αντιτίθενται στα άρθρα 4 και 25 του Συντάγματος, αλλά αντίκεινται επίσης στις απορρέουσες αρχές της ισότητας και αναλογικότητας.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ωστόσο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεδρίασε, κεκλεισμένων των θυρών, με την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όπου και πλειοψήφισε τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνταγματική κατάργηση των 3 δώρων (Πάσχα, Χριστουγέννων, καλοκαιριού) των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων των ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), των υπαλλήλων ΝΠΔΔ (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και των υπαλλήλων ΝΠΙΔ (Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

05-03-2024

Ταύρος

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
ΤΕΛ
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;