ΣτΕ: Κρίθηκε συνταγματική η κατάργηση των δώρων για τους δημοσίους υπαλλήλους

Από neolaia.gr Team 21 Μαΐου 2019

Μετά από διάσκεψη της ολομέλεια του ΣτΕ, κρίνεται συνταγματική η κατάργηση των τριών δώρων-επιδομάτων στο Δημόσιο!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ανώτατο Δικαστήριο έρχεται να ανατρέψει την παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ για τους δημοσίους υπαλλήλους, η οποία είχε κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των τριών επιδομάτων-δώρων, που θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 4093/2012.

Αυτά τα δώρα – επιδόματα είναι το δώρο Πάσχα, ο 13ος μισθός, δηλαδή το δώρο των Χριστουγέννων, αλλά και το επίδομα άδειας, δηλαδή το επίδομα καλοκαιριού.

Μετά από διάσκεψη της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, λοιπόν, κρίθηκε συνταγματική, κατά πλειοψηφία, η κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα, αλλά και του επιδόματος καλοκαιρινής άδειας (δηλαδή ο 13ος και ο 14ος μισθός) των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ.

Να υπενθυμίσουμε στο σημείο αυτό, ότι το ζήτημα της κατάργησης των δώρων-επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων είχε παραπεμφθεί στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας από την 7μελή σύνθεση του ΣΤ΄ Τμήματος του ίδιου δικαστηρίου, μετά από προσφυγή που έκαναν για το ζήτημα οι ίδιοι οι δημόσιοι υπάλληλοι. Το ΣτΕ είχε κρίνει πως είναι αντισυνταγματικές οι περικοπές των τριών δώρων-επιδομάτων, τα οποία έγιναν με το νόμο 4093/2012 και, κατά συνέπεια, το ζήτημα παραπέμφθηκε στην ολομέλεια του ΣτΕ για να επιλυθεί οριστικά, λόγω της αντισυνταγματικότητας του μέτρου.

Οι δικαστικοί λειτουργοί που μετείχαν τότε στο ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ αποφάνθηκαν πως οι περικοπές των δώρων αντιτίθενται στα άρθρα 4 και 25 του Συντάγματος, αλλά αντίκεινται επίσης στις απορρέουσες αρχές της ισότητας και αναλογικότητας.

Την προηγούμενη Παρασκευή, ωστόσο, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συνεδρίασε, κεκλεισμένων των θυρών, με την πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, όπου και πλειοψήφισε τελικά, σύμφωνα με πληροφορίες, η συνταγματική κατάργηση των 3 δώρων (Πάσχα, Χριστουγέννων, καλοκαιριού) των δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων των ΟΤΑ (Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης), των υπαλλήλων ΝΠΔΔ (Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου) και των υπαλλήλων ΝΠΙΔ (Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου).