Γιορτή της Μητέρας 2019: 5 ταινίες για τη διαχρονική αξία της μητρότητας
Η Γιορτή της Μητέρας 2019 γιορτάζεται (επισήμως) σήμερα και (ανεπισήμως) κάθε μέρα του χρόνου!

Έφτασε επιτέλους η Γιορτή της Μητέρας 2019!

Η Γιορτή της Μητέρας ή Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη, τόσο στην Ελλάδα, όσο και σε άλλες χώρες του κόσμου και αποτελεί μια σημαντική παγκόσμια μέρα, γιατί μας (υπεν)θυμίζει την αναντικατάστατη αξία της μητρικής φιγούρας και της μητρότητας γενικά.

Η Γιορτή της Μητέρας 2019, λοιπόν, συνίσταται στον εορτασμό της μητρότητας και της μητρικής αγάπης, η οποία συντροφεύει και γαλουχεί τόσους ανθρώπους στο πέρασμα των αιώνων.

Γιορτή της Μητέρας 2019: Η Google τιμά με doodle όλες τις μαμάδες του κόσμου!

Οι πρώτες αναφορές, σχετικά με τον εορτασμό της μητρότητας και μητέρας, εκκινούν από την αρχαία Ελλάδα και έχουν ως εξής:

Η μητέρα γη (Γαία) ήταν σύζυγος του Ουρανού και προσωποποίηση της φύσης. Η Μητέρα Γη είναι η γενέτειρα του κόσμου, αλλά και όλων των πλασμάτων και ως εκ τούτου, λατρεύεται και δοξάζεται σαν υπέρτατη θεότητα. Στη συνέχεια, η λατρεία περνά στην κόρη της Γαίας, Ρέα, η οποία είναι επίσης σύζυγος και αδερφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται ως “Μητέρα των Θεών” και, κατά πώς φαινόταν, αποτέλεσε την πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς εκείνη θεωρούταν Θεά της γης και της γονιμότητας.

Όσον αφορά τώρα την επίσημη καθιέρωση της Ημέρας της Μητέρας, αυτή χρονολογείται τον 20ό αιώνα και προέρχεται από το αγγλικό και αμερικανικό γυναικείο κίνημα, στο οποίο πρωτοστατεί η Αμερικανίδα Ann Maria Reeves Jarvis, διοργανώνοντας για πρώτη φορά το 1865 ένα κίνημα με το όνομα Mothers Friendships Day”, αλλά και κάποιες συναντήσεις, γνωστές με το όνομα “Mothers Day Meetings”, κατά τις οποίες οι μητέρες αντάλλασσαν εμπειρίες.

Πέντε χρόνια αργότερα μάλιστα, το 1870, η Julia Ward Howe διοργάνωσε μια εκδήλωση φιλειρηνικής συγκέντρωσης μητέρων με το σλόγκαν peace and motherhood, με απώτερο σκοπό να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο, έτσι ώστε να μην στέλνονται τα παιδιά στον πόλεμο.

Οι παρακάτω 5 ταινίες καταπιάνονται με το ζήτημα της μητρότητας, αναδεικνύοντας, πότε με αστείο, πότε με συγκινητικό, πότε με τραγικό τρόπο, την ύψιστη αξία και σημασία της μητέρας, όχι απλώς στην αναπαραγωγή και συντήρηση του πολιτισμού, αλλά στη συναισθηματική, ψυχική και υλική διάπλαση όλων των ανθρώπων του κόσμου.

Άλλωστε, ο καθένας μας όταν ακούει τη λέξη “μητέρα”, αυτήν την τόσο προαιώνια, καθολική και συναισθηματικά φορτισμένη έννοια, σκέφτεται τη δική του μαμά, λες και εκείνη είναι η μοναδική μαμά στον κόσμο, η μοναδική φιγούρα που ενσαρκώνει την παγκοσμιότητα και σημασία της έννοιας “μητέρα”.

Τι καλύτερο, λοιπόν, απ’ το να δεις μια ταινία με τη μαμά σου, σήμερα που είναι η Γιορτή της Μητέρας 2019;

1. Erin Brockovich – 2000

Το video δεν είναι πλέον διαθέσιμο

Η Τζούλια Ρόμπερτς αναλαμβάνει στην ταινία αυτή τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Έριν Μπρόκοβιτς, μιας γυναίκας και διαζευγμένης μητέρας τριών παιδιών, η οποία παρότι άνεργη και χωρίς πτυχίο, προσλαμβάνεται ως απλή υπάλληλος σε ένα δικηγορικό γραφείο. Όταν κάποια στιγμή ανακαλύπτει τυχαία μια υπόθεση μολυσμένου ύδατος, η Μπρόκοβιτς διοχετεύει όλο το πάθος της, προσπαθώντας να ορθώσει το ανάστημα της πόλης και να μηνύσει μια τεράστια εταιρία κοινής ωφελείας, παρά το γεγονός ότι δεν έχει απολύτως καμία γνώση στα νομικά.

Κι όμως… τα καταφέρνει παρ’ αυτά!

2. Μητέρες και Κόρες – 2016

Η Ρίγκμπι Γκρέι είναι μια ανερχόμενη φωτογράφος με προοπτικές εξέλιξης, μέχρι που μια αναπάντεχη εγκυμοσύνη, την αναγκάζει να αφήσει για λίγο το φωτογραφικό φακό και να επαναπροσδιορίσει κάποια πράγματα. Η Ρίγκμπι, ένα νέο κορίτσι με μποέμικο τρόπο ζωής και σκέψης, θα κάνει μια απότομη “βουτιά” στα ενήλικα νερά της πραγματικότητας, συνειδητοποιώντας ότι, κρατώντας και μεγαλώνοντας ένα παιδί, η ζωή της θα αλλάξει για πάντα. Δεν είναι όμως η μόνη συνειδητοποίηση που κάνει, καθώς, μέσω αυτής της εμπειρίας, η ίδια βλέπει την αποξενωμένη μητέρα της με διαφορετικό τρόπο, κατανοώντας τελικά τι σημαίνει να είσαι μητέρα.

3. Η Δεύτερη Μάνα – 2015

Το “Δεύτερη Μάνα” αποτελεί ένα πρωτότυπο και πολύ συγκινητικό σενάριο, το οποίο αγαπήθηκε από πολλούς, λόγω των εξαιρετικών ερμηνειών και της -ανάλαφρα- δραματικής ιστορίας του. Η πρωταγωνίστρια Βαλ δουλεύει χρόνια ως υπηρέτρια σε μια εύπορη βραζιλιάνικη οικογένεια του Σάο Πάολο. Οι ήσυχες και αρμονικές σχέσεις μεταξύ τους προβλέπεται να ανατραπούν όμως με την άφιξη της κόρης της Βαλ, Τζέσικα, την οποία εκείνη έχει να δει πολλά χρόνια, αφού την έχει αφήσει με τη γιαγιά της, προκειμένου η ίδια να δουλεύει.

Τι συμβαίνει όταν μια μητέρα συναντιέται με την έφηβη κόρη της μετά από χρόνια αποχωρισμού και πόσο εύκολα ανατρέπονται οι ισορροπίες σε ένα μεγαλοαστικό σπίτι, όπου όλα κυλούν ψύχραιμα και απρόσκοπτα;

4. Όλα Για τη Μητέρα Μου1999

Άλλη μια ταινία-έπος του Αλμοδοβάρ γύρω από τη γυναικεία ψυχοσύνθεση και τις αντιξοότητες της μητρότητας στο σύγχρονο κόσμο, όπου το μοντέλο του άντρα-συντρόφου και bread bringer εκλείπει όλο και περισσότερο, με εκατοντάδες χιλιάδες μητέρες ανά τον κόσμο να μεγαλώνουν τα παιδιά μόνες τους.

Η ταινία κυκλοφόρησε το 1999 και γνώρισε τεράστια επιτυχία, ενώ ακόμη και σήμερα θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες ταινίες του Ισπανού σκηνοθέτη και “ύμνος” στη μητρότητα.

Η Μανουέλα χάνει ξαφνικά το 17χρονο γιο της σε αυτοκινητικό δυστύχημα και αποφασίζει να επισκεφτεί τη Βαρκελώνη, προκειμένου να αναζητήσει τον πατέρα του παιδιού της, με τον οποίο είχαν χωρίσει πριν γεννηθεί, μετά από απόφαση του ίδιου να γίνει τρανσέξουαλ. Στη διάρκεια αυτής της αναζήτησης, η Μανουέλα θα συναντήσει μια νεαρή καλόγρια, φορέα του AIDS, αλλά και μια θεατρική star. “Μυείται” σε μια καθημερινότητα-τραγωδία, απ’ την οποία αναδύεται ένας ολόκληρος κόσμος περιθωρίου με ανθρώπους “παρίες”, τσακισμένους, κοινωνικά στιγματισμένους, σχεδόν απωθητικούς.

Μια ταινία για τον πόνο, την απώλεια και την κάθαρση, που εξυμνεί τη μητρότητα και φτύνει στα μούτρα το ρατσισμό.

5. Mommy – 2014

H επική αυτή ταινία σε σκηνοθεσία του Ξαβιέ Ντολάν, όχι απλώς πραγματεύεται τη δύσκολη σχέση μητέρας – γιου, αλλά έχει για τίτλο τον απόλυτο και πλήρως περιεκτικό όρο, «Mommy». Μια χήρα γυναίκα, λοιπόν, συμβιώνει με τον έφηβο γιο της στον Καναδά και έχει να αντιμετωπίσει διάφορες καταστάσεις. Εκείνος είναι πολύ ευαίσθητος μεν, αλλά ταυτόχρονα υπερκινητικός και συχνά ακόμα και βίαιος. H καθημερινή τους συμβίωση δεν είναι “παίξε-γέλασε” και οι δυο τους προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα όσο καλύτερα μπορούν.

Δες ακόμα: Γιορτή της Μητέρας 2019: 5 πράγματα που μπορείς να κάνεις μαζί της τη μέρα αυτή!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

Υγεία

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Οια

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
 1