Γιατί βάφουμε αυγά το Πάσχα;
Το έθιμο που όλοι γνωρίζουμε αλλά δεν ξέρουμε την ιστορία του!

Τα κόκκινα αυγά είναι από αυτά τα δεδομένα της παράδοσής μας το Πάσχα, που τα πήραμε “έτοιμα” από τις προηγούμενες γενιές και ποτέ δεν αναρωτηθήκαμε πώς και γιατί.

Πώς όμως προέκυψε αυτό το περίεργο (αν το καλοσκεφτείς) έθιμο;

Καταρχάς τα κόκκινα αυγά δεν είναι μία ελληνική μόνο παράδοση, αφού το συναντάμε ήδη από την αρχαίοτητα στη Ρώμη, την Κίνα και την Αίγυπτο. Προσφέρονταν ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές μαζί με… κουνέλια, που θεωρούνταν σύμβολο γονιμότητας.

Γιατί όμως κόκκινα; Πώς προέκυψε αυτό το χρώμα;

Έχουν υπάρξει διάφορες ερμηνείες, με επικρατέστερη αυτή που υποστηρίζει πως το κόκκινο συμβολίζει το αίμα του Χριστού και τη θυσία του για τους ανθρώπους. Ενώ άλλες εξηγήσεις-ιστορίες, έχουν ως αφετηρία τρεις γυναίκες: την Παναγία, τη Μαρία Μαγδαληνή και μία δύσπιστη γυναίκα (αγνώστων λοιπών στοιχείων).

Η Παναγία λοιπόν, πήρε ένα καλάθι με αυγά και τα πρόσφερε στους φύλακες του Ιησού, παρακαλώντας τους να του φέρονται καλά. Καθώς έκλαψε και τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα.

Όσον αφορά την ιστορία με τη Μαρία τη Μαγδαληνή, αυτή αναφέρει πως όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας πήρε τα νέα της Ανάστασης του Χριστού, είπε πως κάτι τέτοιο εξίσου απίθανο με το να βαφτούν τα αυγά κόκκινα. Τότε η Μαγδαληνή, έβαψε μερικά αυγά κόκκινα και του τα πρόσφερε, επιβεβαιώνοντας την είδηση.

Υπάρχει όμως και παραλλαγή της ιστορίας αυτής, η οποία αναφέρεται σε μία γυναίκα που δεν πίστευε ότι πράγματι ο Χριστός αναστήθηκε και είπε: «Όταν τα αυγά που κρατώ θα γίνουν κόκκινα, τότε θα αναστηθεί κι ο Χριστός». Και τότε αυτά έγιναν κόκκινα.

Το έθιμο του τσουγκρίσματος των αυγών ξεκίνησε μάλλον στη Βόρεια Αγγλία ως παιχνίδι: Ο κάτοχος του πιο γερού αυγού, ήταν ο νικητής.

Κανονικά πάντως το πρώτο αυγό που βάφεται σε κάθε σπίτι ανήκει στην Παναγία και δεν πρέπει να το τσουγκρίζουμε. Μάλιστα, πολλές νοικοκυρές ακόμα και σήμερα το φυλάνε στο εικονοστάσι όλο το χρόνο μέχρι το επόμενο Πάσχα, αφού λένε πως δε χαλάει όλη τη χρονιά.

Και για να ξέρετε, οι παλιές νοικοκυρές λένε πως τα αυγά τα βάφουμε είτε τη Μ. Πέμπτη, είτε το Μ. Σάββατο!

Δες κι αυτό: 5 έθιμα από όλο τον κόσμο που δε θα πιστέψεις ότι υπάρχουν!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

27-02-2024

Αγία Παρασκευή Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 0 
  
 0 
 0