Η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Καρταλοπούλου Αγγελική, γράφει στο neolaia.gr
Μια επίκληση στη λογική, με διαχειρίσιμο συναίσθημα

«Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»

Στην εποχή μας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τρεις ταυτόχρονα κρίσεις : την περιβαλλοντική κρίση, την οικονομική κρίση και την κρίση των Αξιών μας. Οι τρεις αυτές κρίσεις είναι αλληλένδετες μεταξύ τους, σχεδόν όλα τα οικολογικά μας προβλήματα προέρχονται από βαθύτατα κοινωνικά προβλήματα και κρίση των Αξιών μας, θέση της «Κοινωνικής Οικολογίας». Η κάθε κρίση από αυτές μπορεί να ιδωθεί ως ευκαιρία για το καινούργιο, για μια ανατροπή των στερεοτύπων μας, που μας οδήγησαν σε αυτές. Αλλά σε κάθε περίπτωση συνιστούν «ευκαιρίες» για να αναδειχθεί το καινούργιο. Αυτό το καινούργιο, αυτή η νέα οπτική δεν απομονώνει την εννοιολογική δομή της «Αειφόρου Ανάπτυξης» από το κοινωνικό πρόβλημα. Αντίθετα αυτό το καινούργιο αναδείχνει τον «τρίτο πόλο» σε μια διπολική κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα,

  • Η επιστημονική οικονομική σκέψη αναλώθηκε στο δίλημμα «περισσότερο ή λιγότερο κράτος» , είτε «περισσότερη ή λιγότερη ελευθερία στις αγορές»
  • Κατ’ αναλογία, η περιβαλλοντική επιστημονική κοινότητα αναλώθηκε επί δεκαετίες πάνω στις έννοιες «Ανάπτυξη» ή «Αειφόρος Ανάπτυξη» ή «πράσινη και κοινωνική ανάπτυξη»
  • Η Τρίτη κρίση, κρίση ταυτότητας, «αξιών, οραμάτων και ονείρων» ξεπήδησε μέσα από την θεοποίηση του εγωκεντρικού υλικού ατομικισμού, της παθητικότητας, σε συνδυασμό (είτε ως συνακόλουθο) της απουσίας του «ενεργού πολίτη», που συμμετέχει, που αντλεί χαρά από την δική του χρησιμότητα προς το κοινωνικό σύνολο.

Και όμως, σήμερα η καταπληκτική τεχνολογική μας εποχή – Εποχή της Πληροφορίας- μας εφοδιάζει με τα κατάλληλα εργαλεία για να εξετάσουμε, αν τα στερεότυπα δίπολα («αγορές ή κράτος», «περιβάλλον ή ανάπτυξη», ηθικές ή διαπραγμάτευση») μπορούν να αναδείξουν την ενδιάμεση θέση, τον τρίτο πόλο (σύνθεση) μεταξύ των δύο, φωτίζοντας παράλληλα την κρίση των αξιών και των οραμάτων. Το Εναλλακτικό – μία εναλλακτική θέση είναι ο τρίτος πόλος τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο σε επίπεδο φυσικού περιβάλλοντος αλλά κυρίως, σε επίπεδο δομής, σκέψης και προσανατολισμού της κοινωνίας.

Στην έννοια του εναλλακτικού περιλαμβάνεται η σφαιρικότερη αντίληψη του όρου της ανάπτυξης (περιβαλλοντική, οικονομική, Αξιών). Για την επίτευξη της ως άνω ανάπτυξης με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση των τριών κρίσεων χρειάζεται τον τρίτο πόλο, που είναι η «κοινωνική ευαισθητοποίηση». Η κοινωνικοποίηση του ατόμου (ενεργός πολίτης), η αναζήτηση της καινοτομίας, μέσω εναλλακτικών προσεγγίσεων εναρμονισμένων με την προστασία και τη διατήρηση του φυσικού χώρου συνθέτουν την έννοια της τοπικής ανάπτυξης.

Η τοπική ανάπτυξη, ως «οντότητα» πέρα από την «κατευθυνόμενη» από το κέντρο περιφερειακή ανάπτυξη, αποκτά μια δική της λογική και υπόσταση, βασιζόμενη σε αξίες, την ανθρώπινη επικοινωνία, την εθελοντική εργασία, την ψυχολογία ομάδας (ελαχιστοποίηση των διλημμάτων εμπιστοσύνης). Η προσωπική σχέση, η αρμονικότερη συνύπαρξη, η αμεσότητα της επαφής και η αρμονικότερη συνύπαρξη του Ανθρώπου με το Φυσικό του Χώρο και με το Τοπικό του Πολιτισμό προσδίδουν μια διαφορετική, εναλλακτική προσέγγιση στην ανάπτυξη, την «Ευαισθητοποιημένη Τοπική Κοινωνία».

Άρα, η αρχή μίας ευαισθητοποιημένης τοπικής κοινωνίας είναι να κινητοποιηθεί. Να ενημερωθεί στην εποχή της τεχνολογίας για το ποιοι είναι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι. Οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι. Τι πρόγραμμα έχει η κάθε υποψήφια δημοτική παράταξη. Τι και ποιες δράσεις έχουν ήδη πραγματοποιηθεί. Έτσι ώστε να έχει η τοπική κοινωνία ολοκληρωμένη κρίση. Αυτή είναι η επίκληση στη λογική με διαχειρίσιμο συναίσθημα (της απογοήτευσης και της νοοτροπίας ότι όλοι το ίδιο είναι).

ΚΑΡΤΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ
Υποψήφια Δημοτική
Σύμβουλος στην Νέα Ερυθραία
Με τον συνδυασμό
ΝΕΑ ΑΡΧΗ του ΑΛΕΞΗ ΜΑΚΡΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;