Αυτό θα είναι το όνομα της πρώτης μαύρης τρύπας που φωτογραφήθηκε!
Οι επιστήμονες φαίνεται να έχουν επιλέξει ένα ξεχωριστό όνομα για αυτήν τη μαύρη τρύπα!

Πριν από μερικές μέρες οι επιστήμονες κατάφεραν και έβγαλαν τις πρώτες φωτογραφίες από μία μαύρη τρύπα και τα νέα διαδόθηκαν σε όλο τον κόσμο. Μάλιστα, το γεγονός αυτό ήταν τόσο σημαντικό που έγινε ταυτόχρονη συνέντευξη τύπου από 6 διαφορετικές χώρες!

Και το όνομα αυτής “Ποουβέχι” (Powehi)!

Αποτελεί χαβανέζικο όνομα που προτείνει ο καθηγητής γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου της Χαβάης Λάρι Κιμούρα για την πρώτη μαύρη τρύπα που φωτογραφήθηκε από το Τηλεσκόπιο Ορίζοντα Γεγονότων (ΕΗΤ). Η ονομασία αυτή στα χαβανέζικα σημαίνει “στολισμένη σκοτεινή πηγή της αέναης δημιουργίας” ή “στολισμένη απύθμενη σκοτεινή δημιουργία”.

Μάλιστα, μερικοί από τους αστρονόμους που συμμετείχαν στη φωτογράφηση, συμφώνησαν με την προτεινόμενη ονομασία. Τον τελικό λόγο, όμως, θα έχει η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (IAU), που βαφτίζει τα διάφορα ουράνια σώματα και άλλα διαστημικά φαινόμενα.

Η πρόταση για το όνομα αυτό έγινε με το σκεπτικό ότι δύο από τα συνολικά οκτώ διασυνδεμένα τηλεσκόπια του ΕΗΤ, τα James Clerk Maxwell Telescope (JCMT) και Submillimeter Array (SMA), βρίσκονται στη Χαβάη, στο όρος Μαουνακέα.

Η ονομασία αυτή παραπέμπει στην αρχαία μυθολογική παράδοση για τη δημιουργία του σύμπαντος. Αλλά, δεν είναι σαφές αν συμφωνούν και οι 200 επιστήμονες του ΕΗΤ με τη χαβανέζικη ονομασία!

Η συγκεκριμένη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο γαλαξία Messier 87 και φωτογραφήθηκε, ονομάζεται μέχρι σήμερα Μ87. Δηλαδή, απλά έχει το όνομα το γαλαξία της. Ενώ υπάρχουν και άλλες επιστημονικές ονομασίες, όπως NGC 4486, UGC 7654, Arp 152 και 3C 274, ανάλογα με τον κατάλογο που ανήκει.

Τα ονόματα αυτά, είναι λογικό να τα καταλαβαίνουν, μόνο οι επιστήμονες! Ο ίδιος γαλαξίας -και η ίδια μαύρη τρύπα του- μπορεί να έχει πολλά διαφορετικά ονόματα.

Η Διεθνής αστρονομική Ένωση, που ιδρύθηκε το 1919, ακολουθεί αυστηρούς κανόνες για να δώσει τα ονόματα των διαφόρων γαλαξιών, άστρων, πλανητών, δορυφόρων και αστεροειδών, αλλά δεν υπάρχουν ανάλογα πρωτόκολλα για τις μαύρες τρύπες μέχρι σήμερα.

Οπότε το ερώτημα είναι κατά πόσο άλλοι επιστήμονες θα συμφωνήσουν να χρησιμοποιηθεί το προτεινόμενο χαβανέζικο όνομα για τη μαύρη τρύπα Μ87 και επίσης αν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση θα συμφωνήσει!

Θα μάθουμε σύντομα!

Δες ακόμα: Επιτέλους είδαμε τις πρώτες εικόνες από μία μαύρη τρύπα!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;