Παναγία των Παρισίων: Παγκόσμια θλίψη για την πυρκαγιά που ξέσπασε στο μνημείο!
Η Παναγία των Παρισίων παραδόθηκε στις φλόγες το απόγευμα της Δευτέρας! Δες αναλυτικά!

Το απόγευμα της Δευτέρας δημοσιοποιήθηκε ότι ένα από τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς είχε τυλιχθεί στις φλόγες. Το έμβλημα του Παρισιού, η Παναγία των Παρισίων, για αδιευκρίνιστα μέχρι στιγμής αίτια, πήρε φωτιά.

Η θλίψη είναι παγκόσμια για τις καταστροφές που άφησε πίσω της η φωτιά αυτή. Με τις πρώτες εικόνες από το εσωτερικό ενός από τα γνωστότερα μνημεία παγκοσμίως, να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Οι γαλλικές Αρχές ανέφεραν ότι οι εργασίες ανακατασκευής σταμάτησαν στις 18:45 το απόγευμα της Δευτέρας, ώρα Γαλλίας. Μετά από πέντε ή έξι λεπτά ξέσπασε η φωτιά. Τα αίτια της δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη.

Οι πρώτες εικόνες δείχνουν ένα πυκνό σύννεφο μαύρου καπνού να υψώνεται πάνω από το κτίριο, με τις φλόγες να πετάγονται πολλά μέτρα ψηλά στον ουρανό. Φωτογραφίες και βίντεο έχουν αναρτηθεί από ανθρώπους που βρέθηκαν στο σημείο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η συνέχεια ήταν ακόμη πιο δυσάρεστη, καθώς οι φλόγες έφτασαν μέχρι τη στέγη του καθεδρικού ναού. Με αποτέλεσμα να τυλίξουν το βέλος του κωδωνοστασίου και αυτό να καταρρεύσει. Μέσα σε λίγα λεπτά, ακολούθησε η κατάρρευση όλης της υπόλοιπης στέγης και του ρολογιού της πρόσοψης.

Η κινητοποίηση των αρχών ήταν άμεση, με 400 πυροσβέστες να προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά και να εκκενωθεί η γύρω περιοχή.

Μέχρι και αυτή τη στιγμή, οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν την πυρκαγιά ως ένα ατύχημα. Το πρωί της Τρίτης οι αρμόδιοι ανέφεραν ότι έχουν αποκλείσει το σενάριο του εμπρησμού, καθώς και το σενάριο τρομοκρατικής επίθεσης!

Ολόκληρος ο πλανήτης παρακολουθούσε τις προσπάθειες των πυροσβεστών να σώσουν την Παναγία των Παρισίων, από την ολοκληρωτική καταστροφή. Η φωτιά κατέστρεφε επί 8,5 ώρες τον καθεδρικό ναό και η προσπάθεια κατάσβεσης γινόταν ακόμη πιο δύσκολη, καθώς η εναέρια ρίψη νερού, θα είχε ολέθρια αποτελέσματα για τον γοτθικό ναό.

Η κατάσταση άρχισε να τίθεται υπό έλεγχο λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Τότε ο αξιωματούχος της γαλλικής πυροσβεστικής υπηρεσίας ανακοίνωσε ότι το οικοδόμημα του καθεδρικού ναού της Παναγίας των Παρισίων σώθηκε από ολική καταστροφή.

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής του Παρισιού, Ζαν- Κλοντ Γκαλέ, διαβεβαίωσε τους πολίτες και όλο τον κόσμο ότι η βασική δομή του κτιρίου σώθηκε από την ολική καταστροφή. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατάφεραν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους.

Επίσης, στην ανακοίνωσή τους οι γαλλικές Αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν θύματα από τη μεγάλη φωτιά που ξέσπασε. Αργότερα, όμως, έγινε γνωστό ότι ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε σοβαρά.

Λίγο αργότερα, ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Γάλλος Πρόεδρος, έκανε δηλώσεις μπροστά από το πεζοδρόμιο της Παναγίας των Παρισίων. Έδωσε υπόσχεση ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για να ανοικοδομηθεί ο καθεδρικός ναός.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος πρόερδος δήλωσε:

“Θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων μαζί.

Η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τις επιδημίες, τους πολέμους, τις απελευθερώσεις μας, είναι το επίκεντρο των ζωών μας.

Η Παναγία των Παρισίων φλέγεται και συναισθάνομαι τη θλίψη, το τρέμουλο που νιώθουν τόσοι πολλοί Γάλλοι. Αλλά απόψε, θα ήθελα επίσης να μιλήσω για την ελπίδα.

Ας είμαστε υπερήφανοι, διότι οικοδομήσαμε αυτόν τον καθεδρικό πριν από 800 χρόνια και πλέον και, διαμέσου των αιώνων, τον μεγαλώσαμε και τον βελτιώσαμε. Λέω λοιπόν επίσημα απόψε: θα τον ανοικοδομήσουμε μαζί.”

Επίσης, απεύθυνε έκκληση στα “τα μεγαλύτερα ταλέντα” εντός και “πολύ πέραν των συνόρων μας” για να βοηθήσουν στο να χτιστεί και πάλι το σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Πέρα από τη συγκίνηση που προκαλούν οι εικόνες της καταστροφής, πολύ συγκινητική ήταν και η προσέλευση του κόσμου στους δρόμους γύρω από το ναό, τραγουδώντας το “Ave Maria”. Σε μία προσευχή για να σωθεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά οικοδομήματα του κόσμου.

Η Παναγία των Παρισίων αποτελεί ένα οικοδόμημα που άρχισε να κατασκευάζεται το 1163 και ολοκληρώθηκε έναν αιώνα αργότερα. Είναι καθεδρικός ναός γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Με το εσωτερικό του να φιλοξενεί σημαντικούς εκκλησιαστικούς πίνακες και άλλα έργα τέχνης.

Μόλις την Πέμπτη είχαν μετακινηθεί 16 θρησκευτικά αγάλματα που δημιουργήθηκαν πριν από πολλούς αιώνες, προκειμένου τα ίδια να συντηρηθούν και ο χώρος να καθαριστεί. Οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, οι οποίοι καταστράφηκαν.

Οι εικόνες ταξιδεύουν σε όλο τον πλανήτη και προκαλούν έντονη συγκίνηση. Οι μεγαλύτερες εφημερίδες και site στον κόσμο έχουν αφιερώσει τα εξώφυλλά τους και τις πρώτες σελίδες στο διαμάντι των Παρισίων. Και όλοι έχουμε την ελπίδα ότι θα ανοικοδομηθεί και θα συνεχίσει να είναι το σύμβολο του Παρισιού! Η παρακάτω εικόνα εκφράζει τη θλίψη όλων μας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Si sad # triste#quasimodo

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Jean Philippe Montalat (@jeanphilippemontalat) στις

Δες τα σχετικά πρωτοσέλιδα από εφημερίδες σε όλων των κόσμο και ακολουθεί βίντεο από την καταστροφή!

Το εξώφυλλο το Liberation

Το εξώφυλλο της Daily Telegraph

Το εξώφυλλο των Financial Times

Το εξώφυλλο της Guardian

Το βίντεο με το χρονικό της φωτιάς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;