Επιτέλους είδαμε τις πρώτες εικόνες από μία μαύρη τρύπα!
Οι επιστήμονες κατάφεραν να πάρουν τις πρώτες εικόνες από μία μαύρη τρύπα!

Ακόμη ένα μεγάλο ιστορικό βήμα, έγινε σήμερα για την παρατήρηση του διαστήματος. Και αυτό ήταν η παρατήρηση μία μαύρης τρύπας.

Για πρώτη φορά, λοιπόν, στην ιστορία, έχουμε εικόνα από μια μαύρη τρύπα. Μάλιστα, τα στοιχεία τη θέλουν να είναι τρία εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τη γη και οι επιστήμονες την περιγράφουν με τη λέξη “τέρας”.

Λόγω του ότι το φως δεν μπορεί να δραπετεύσει, είναι αδύνατο κανείς να δει τι πραγματικά υπάρχει μέσα σε μία μαύρη τρύπα. Για αυτό οι εικόνες είναι από το περιβάλλον της και σχηματίζεται η μαύρη τρύπα στο κέντρο.

Η ανακοίνωση της NASA είχε προγραμματιστεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδας. Ενώ, οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έδωσαν ταυτόχρονα συνεντεύξεις Τύπου σε έξι μεγάλες πόλεις του κόσμου!

Η όλη διοργάνωση έγινε από τα στελέχη του Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών των ΗΠΑ (NSF) και του διεθνούς τηλεσκοπίου Event Horizon Telescope (EHT).

Ο καθηγητής Heino Falcke, μιλώντας στο BBC, είπε:

“Αυτό που βλέπουμε είναι μεγαλύτερο από ολόκληρο το ηλιακό μας σύστημα.”

Οι επιστήμονες του διεθνούς Τηλεσκοπίου Ορίζοντα Γεγονότων (Event Horizon Telescope-EHT) ανακοίνωσαν ότι για πρώτη φορά έγινε φωτογράφηση της μεγάλης μαύρης τρύπας που υπάρχει στο κέντρο ενός γαλαξία. Ο γαλαξίας αυτός είναι ο Μessier 87 (Μ87).

Για να είμαστε, πιο ακριβείς αυτό που δείχνουν οι φωτογραφίες είναι η σκιά που η μαύρη τρύπα ρίχνει στο φωτεινό υπόβαθρο των αερίων που στροβιλίζονται γύρω της.

Οι αστρονόμοι έχουν επιτέλους μια εικόνα, έστω και θολή του περιβάλλοντος της μαύρης τρύπας. Όπως ονομάζεται επιστημονικά “ορίζοντας γεγονότων”.

Το επίτευγμα αυτό, αποτελεί ορόσημο στην αστρονομία και στην αστροφυσική. Μάλιστα, θεωρήθηκε πάρα πολύ σημαντικό, ώστε η σχετική ανακοίνωση να γίνει με έξι ταυτόχρονες συνεντεύξεις σε έξι μεγάλες πόλεις.

Αυτές ήταν:

  • Ουάσιγκτον, που η κεντρική εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF)
  • Βρυξέλλες, που διοργανώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή του Ευρωπαίου επιτρόπου για την Έρευνα-Επιστήμη-Καινοτομία Κάρλος Μοέδας)
  • Σαγκάη  στην Κίνα
  • Ταϊπέι στο Ταϊβάν
  • Σαντιάγο στη Χιλή
  • Τόκιο στην Ιαπωνία.

Δες και εσύ εικόνες από το τεράστιο αυτό επίτευγμα! Οι πρώτες εικόνες δίνονται στα 39:06!

Δες ακόμα: Έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσο μικρή είναι η γη;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;