Φοιτητική ζωή: 5 tips που χρειάζονται όσοι ξεκινούν την πρακτική τους

Από neolaia.gr Team 30 Μαρτίου 2019

Η φοιτητική ζωή περιλαμβάνει και την εμπειρία της πρακτικής, η οποία είναι πολύ σημαντική και θα το διαπιστώσεις στην πορεία!

H φοιτητική ζωή είναι μια καθημερινή πρόκληση που σε φέρνει σε επαφή τόσο με άλλους ανθρώπους όσο και με τον ίδιο τον εαυτό σου, τις δυνατότητες και τις αντοχές σου.

Μέχρι, λοιπόν, να κατακτήσεις επιτέλους το πολυπόθητο πτυχίο, που τόσο πολύ περιμένεις, θα περάσεις από κάποια στάδια, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά, γιατί σε εισάγουν τόσο στην ενήλικη ζωή όσο και στον κόσμο της γνώσης και της εργασίας.

Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής σου ζωής ίσως κάποια στιγμή κληθείς ή επιλέξεις να κάνεις πρακτική άσκηση πάνω στο αντικείμενο που σπουδάζεις, πράγμα πολύ ευεργετικό, καθώς θα μάθεις ένα σωρό πράγματα για αυτό που σπουδάζεις και θα αποκτήσεις παραπάνω προοπτικές για το πως μπορείς να το εξελίξεις στο μέλλον.

Η πρακτική άσκηση, επομένως, μπορεί να σου φέρει την επαγγελματική αποκατάσταση που αναζητάς ή να σε προετοιμάσει για τα επόμενα βήματα σου μετά τη σχολή.

Αν, λοιπόν, έχεις ξεκινήσει πρακτική ή πρόκειται να ξεκινήσεις, τότε θα σου φανούν πολύ χρήσιμα τα παρακάτω tips:

1. Προσαρμόσου όσο καλύτερα μπορείς

Το πρώτο στάδιο της πρακτικής, όπως και σε ό,τι κάνεις, είναι βέβαια η προσαρμογή σου στο νέο περιβάλλον, το οποίο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι (εισαγωγικά) εργασιακό. Φρόντισε να προσέξεις τη συμπεριφορά σου και να γνωριστείς με τους ανθρώπους που θα είσαι σε καθημερινή επαφή.

2. Να κάνεις ερωτήσεις και να μην ντρέπεσαι

Ό,τι απορία και αν έχεις, είναι καλό να την εκφράζεις, χωρίς ντροπές και δεύτερες σκέψεις, γιατί ΔΕΝ υπάρχουν χαζές ερωτήσεις, ειδικά όταν βρίσκεσαι πρώτη φορά σε ένα χώρο που τώρα γνωρίζεις πως λειτουργεί. Όταν, λοιπόν, δεν καταλαβαίνεις κάτι ή θέλεις να μάθεις παραπάνω γι’ αυτό, τότε το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να ρωτήσεις, πράγμα που δείχνει κιόλας ότι ενδιαφέρεσαι και δεν έχεις πάει εκεί για να περνάς την ώρα σου.

3. Να εκφράζεις και να υποστηρίζεις την γνώμη σου

Είναι σημαντικό να εκφράζεις την άποψή σου, διότι μόνο έτσι δείχνεις πως είσαι ένα άτομο σίγουρο για τον εαυτό του που δε φοβάται να στηρίξει τα επιχειρήματά του. Ωστόσο, φρόντισε να εκφράζεσαι ταπεινά πάντα και όχι σαν να έχεις το αλάνθαστο, γιατί κάτι τέτοιο ενδεχομένως να λειτουργήσει εναντίον σου.

4. Δείξε φιλική διάθεση

Η θετική σου στάση και οι φιλικές σου προθέσεις είναι που θα σε κάνουν συμπαθή στους άλλους και θα συμβάλλουν στη μέγιστη επικοινωνιακή αποδοτικότητα.

10 τρόποι για να υπάρχει αποτελεσματική επικοινωνία στον χώρο εργασίας

Αυτό δε σημαίνει πως θα είσαι πάντα μες την τρελή χαρά σαν ρομπότ, όμως είναι σημαντικό να διάκεισαι φιλικά απέναντι στους άλλους και όχι να τους αντιμετωπίζεις σαν ανταγωνιστές σου. Πρακτική πήγες να κάνεις άλλωστε, προκειμένου να μάθεις πράγματα, όπως κι οι υπόλοιποι!

5. Να πηγαίνεις στην ώρα σου και να κάθεσαι όσο χρειαστεί

Φρόντισε να μην πηγαίνεις αργά το πρωί, γιατί κάτι τέτοιο δείχνει εν μέρει αμέλεια και αδιαφορία. Επίσης μη βιάζεσαι να φύγεις μόλις συμπληρωθεί το ωράριο, λες και σε τσίμπησε μύγα, αλλά κοίτα μήπως έχει μείνει κάποια εκκρεμότητα που χρειάζεται να τακτοποιήσεις.

Έτσι, θα δει κι ο υπεύθυνός της πρακτικής σου πόσο πρόθυμος είσαι για δουλειά και πόσο θες να μάθεις πράγματα, γεγονός που μπορεί να σε ωφελήσει στο να μετατρέψεις την πρακτική σου σε κανονική δουλειά.

Δες ακόμα: 10 ιδανικά tips για όσους θέλουν να θέσουν επαγγελματικούς στόχους
ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486