Μιχάλης Αγγελόπουλος:
Αυτές οι σκέψεις/επιστολή αφορούν τους νέους Έλληνες που τώρα ξεκινούν την ενήλική ζωή τους, φοιτούν σε σχολές, εργάζονται, αρχίζουν να υλοποιούν τα όνειρά τους.

Απευθύνομαι σε εσάς γιατί είστε το μέλλον της χώρας και αποτελείτε τον κινητήριο μοχλό μιας νέας νοοτροπίας, που τόσο πολύ χρειαζόμαστε ως κοινωνία.

Οι νέοι δικτυώνονται, εκφράζονται, διαμαρτύρονται, δρουν, δημιουργούν, οραματίζονται. Αυτή την ενέργεια, την όρεξη και το όραμα χρειάζονται και οι υπόλοιποι Έλληνες μεγαλύτερης ηλικίας που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της καθημερινότητας, τις στρεβλώσεις της ελληνικής πραγματικότητας, της αδικίες και την απαξίωση των προσπαθειών τους.

Παρακάτω, προσπαθώ να απαντήσω σε εύλογες απορίες σας, ερωτηματικά και θέματα που προκύπτουν από τη σημερινή λειτουργία της Ένωσης. Μιας Ενωμένης Ευρώπης που όλοι σας βρήκατε ενιαία και σήμερα βλέπετε να ταλανίζεται από τον ακραίο εθνικισμό, της πολιτικές λιτότητας, τη διαχείριση του προσφυγικού / μεταναστευτικού ζητήματος και τις φωνές διάσπασης και εξόδου από αυτήν.

Η σημερινή κατάσταση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Η προσωπική μου άποψη είναι ότι έχουμε επιδείξει μικρό ενδιαφέρον σαν ελληνική κοινωνία ως προς την εκπροσώπησή μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το δημοκρατικό βήμα της Ευρώπης ως προς πραγματικές του αρμοδιότητες ως προς τις δυνατότητες ισχυροποίησης της γνώμης των Ευρωπαίων πολιτών.

Έφτασε όμως η ώρα να αλλάξει αυτό και να σκεφτούμε σοβαρά πως θέλουμε να διαμορφώσουμε το μέλλον της χώρας μας και του Ευρωπαϊκού μας σπιτιού. Να προωθήσουμε λύσεις που επικεντρώνονται στον πολίτη και τις ανάγκες του, που βελτιώνουν την καθημερινότητά του. Λύσεις που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, ευνοούν την επιχειρηματικότητα, συνηγορούν στην αειφορία του περιβάλλοντος, προασπίζονται τους νόμους του κάθε κράτους και τις προτεραιότητες της κοινωνίας και κυρίως αυτές που δίνουν προοπτική στους νέους.

Πώς το Ευρωκοινοβούλιο επηρεάζει την καθημερινότητά μας

Το Ευρωκοινοβούλιο ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ως κύριο αντικείμενό του την εκπροσώπηση των πολιτών της Ευρώπης. Το Ε.Κ εγκρίνει τους κανονισμούς και τις οδηγίες της Ε.Ε. προτείνει και απορρίπτει, γνωμοδοτεί και νομοθετεί με στόχο την εξασφάλιση ενός ευοίωνου μέλλοντος για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Η αλήθεια είναι ότι παρόλο που είμαστε πλήρες μέλος της Ε.Ε σχεδόν 40 χρόνια, δεν καταφέραμε να αναδείξουμε στους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα στους νέους, ότι το Ε.Κ λειτουργεί προς όφελος των συμφερόντων τους. Το αποτέλεσμα είναι η απουσία τους από την εκλογική διαδικασία και η έλλειψη ενδιαφέροντος για οποιαδήποτε δράση του.

Πιστεύω ότι θα πρέπει να φέρουμε κοντά τον Έλληνα νέο των 20 και 30 ετών με τους αντίστοιχους νέους των υπολοίπων κρατών μελών της Ευρώπης αναδεικνύοντας τα κοινά χαρακτηριστικά τους αυξάνοντας τις δυνατότητές τους για τη δημιουργία κοινών προοπτικών.

Η νεολαία μας θα πρέπει να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία ανταλλαγής πληροφορίας και άποψης με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους συμμετέχοντας και διαμορφώνοντας το ευρωπαϊκό παρόν και μέλλον, αντί να μένουν μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων και να γίνονται απλώς δέκτες αποφάσεων.

Σε ότι με αφορά θα κινηθώ δυναμικά προς την κατεύθυνση αυτή, διότι ασχολούμενος από τα φοιτητικά μου χρόνια ακόμα, με τα δικαιώματα του Ευρωπαίου πολίτη γνωρίζω από πρώτο χέρι τι πρέπει να κάνω για να αποκτήσετε την πρόσβαση σε αυτό που σας αξίζει.

Σαν Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε σωστά τις ευκαιρίες που δημιουργούνται για την χώρα μας, π.χ. δημιουργία μηχανισμών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ολοκληρωμένη πολιτική και περισσότεροι πόροι για την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, προάσπιση των συμφερόντων των φορέων της ελληνικής παραγωγής, ανάπτυξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση ευρωπαϊκών προγραμμάτων εκπαίδευσης Erasmus, Erasmus+, δημιουργία προγραμμάτων που βελτιώνουν την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και προσφέρουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους νέους για την απόκτηση των κατάλληλων εφοδίων.

Προσωπικά έχω δουλέψει πολύ στην ζωή μου για να αποκτήσω όλα τα απαραίτητα εφόδια γνώσης τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο στην Νομική (Νομική Αθηνών) όσο και στις μεταπτυχιακές σπουδές, ειδικότητα στο Δίκαιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Universite Libre de Bruxelles). Έχω υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και τον πολίτη από θέσεις ευθύνης και γνωρίζω πάρα πολύ καλά τις ευκαιρίες που δημιουργούνται από την Ε.Ε. αλλά και παράλληλα τις στρεβλώσεις την ελληνικής πραγματικότητας.

Ξεκίνησα στην μάχιμη δικηγορία και στην συνέχεια διετέλεσα επί χρόνια, νομικός σύμβουλος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε ζητήματα Νομικών θεμάτων & Δικαιωμάτων των πολιτών. Κατάφερα ως περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την αύξηση της απορροφητικότητας έργων του ΕΣΠΑ για την περιοχή (ΠΕΠ ΑΜΘ) από 13% στο 70%, καθώς και την έγκριση 250 ιδιωτικών επενδύσεων συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ.

Ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια που έχω εκλεγεί δήμαρχος Σάμου, έχω ασχοληθεί σε καθημερινή βάση και σε βάθος με το Προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα, κάνοντας ό,τι είναι δυνατόν, παρόλο που είναι αποκλειστικά κρατική αρμοδιότητα για να περιοριστεί η κρίση. Παράλληλα αναλαμβάνω πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό, τον αειφόρο τουρισμό και το ιστορικό απόθεμα της νησιωτικής Ελλάδας ούτως ώστε να κατοχυρώνεται η δημιουργική φαντασία και η φιλοπρόοδος διάθεση-επιλογή των νησιωτών.

Μου δίνεται η ευκαιρία να βοηθήσω την χώρα μου για την ενίσχυση και την δημιουργία ενός νέου αξιοκρατικού και δημοκρατικού κράτους και παράλληλα να οδηγήσουμε την Ευρώπη στα μονοπάτια που πραγματικά χρειάζονται οι πολίτες, οι επιχειρήσεις, το περιβάλλον.

Θέλω την συμμετοχή σας

Πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους της χώρας μας και τις δυνατότητές τους. Διαθέτοντας μία άλλη νοοτροπία, θέλετε να έχετε τη δυνατότητα νέων ευκαιριών στο πλαίσιο ενός αξιοκρατικού περιβάλλοντος, επιθυμείτε μία Ευρώπη με όραμα που να υποστηρίζει το μέλλον σας.

Από τα φοιτητικά μου χρόνια τα θέματα αυτά με απασχολούσαν και τώρα ήρθε ο καιρός μετά από μεγάλη εξειδίκευση στις σπουδές μου και χρόνια εμπειρίας στο ιδιωτικό, δημόσιο τομέα και την τοπική αυτοδιοίκηση, αισθάνομαι έτοιμος να βγω μπροστά και να διεκδικήσω αυτά που πάντα υποστήριζα. Αυτή τη φορά, η ισχυρότερη φωνή του ευρωβουλευτή, με μεθοδική εργασία, εξειδικευμένες γνώσεις και εμπειρία μπορεί να επιτύχει πολλά από αυτά που οι νέοι σήμερα συζητούν και χρειάζονται.

Δεν με εκφράζουν οι ταμπέλες (αριστερός-κεντρώος-δεξιός), πιστεύω στην επίλυση των προβλημάτων και στην ανάγκη για νέες δημιουργικές προτάσεις. Χρειάζεται να δούμε τα πράγματα διαφορετικά, με σοβαρότητα, δημιουργικότητα και τιμιότητα, ότι ακριβώς πρεσβεύει στα μάτια μου η νεολαία.

Στόχος είναι πέρα από τις υπάρχουσες πολύ χρήσιμες δομές και τα λειτουργικά προγράμματα για νέους, η δημιουργία ενός δικτύου νέων που θα καλύπτει τις 13 περιφέρειες και τους 325 δήμους, το οποίο θα λειτουργεί ως θεσμικός συνομιλητής των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με προτεραιότητες: τη δημιουργία θέσεων εργασίας για νέους, τη νεανική επιχειρηματικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την ανταλλαγή απόψεων που θα εμπλουτίζουν τα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα των νέων.

ΜΙΧΑΛΗΣ Α. ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν.Δ.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ – ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΑΜΟΥ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΟΓΚΡΕΣΟΥ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Στελέχη Ξενοδοχειακών Μονάδων

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
79'
4 - 2
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
76'
1 - 3
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;