Brexit: Τα 4 πιο πιθανά σενάρια εξόδου από την ΕΕ!
Αυτά είναι τα τέσσερα πιο πιθανά σενάρια για το Brexit!

Ακόμα μία απόρριψη στη πρόταση της Τερέζα Μέι για το Brexit ήρθε την Τετάρτη από τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων. Το σενάριο αυτό είχε να κάνει με την αποχώρηση της χώρας χωρίς συμφωνία του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Απομένουν πλέον 15 ημέρες ως την ημερομηνία που θεωρητικά το Brexit θα γίνει πραγματικότητα και εγώ σου έχω τα 4 επικρατέστερα σενάρια που μπορεί να γίνουν:

1. Ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε η Μέι

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα υποβάλει σήμερα στα μέλη του κοινοβουλίου πρόταση που θα προβλέπει να διεξαχθεί ως την 20η Μαρτίου νέα ψηφοφορία για τη συμφωνία που έκλεισε με την Ε.Ε. για το Brexit, παρά το ότι έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές.

Και, μάλιστα, η απόρριψη ήταν με συντριπτική πλειοψηφία!

2. Παράταση

Η εισήγηση της κυβέρνησης προβλέπει δύο ενδεχόμενα.

  • Αν εγκριθεί τελικά η Συμφωνία Αποχώρησης. Μάλλον τεχνικής φύσης, η ισχύς της αναβολής αυτής θα εκπνεύσει στις 30 Ιουνίου.
  • Ελλείψει συμφωνίας. Δεύτερη αναβολή που προτείνεται, πιο μακρά, συνεπάγεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι υποχρεωμένο να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Όμως για να υπάρξει αναβολή, το αίτημα οφείλεται να είναι επαρκώς αιτιολογημένο. Σύμφωνα με όσα προειδοποιούν οι υπόλοιπες 27 χώρες μέλη της Ε.Ε. Μάλιστα, πρέπει να υπάρχει ομόφωνη έγκριση από αυτά!

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ- Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε:

“Ο μεγάλος φόβος των ηγετών των 27 είναι ότι θα εγκρίνουν την παράταση [της διαδικασίας βάσει του Άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας] η οποία, στην τελική, δεν θα φέρει τίποτε άλλο παρά την αναβολή ως το καλοκαίρι του σκληρού Brexit”

3. Brexit χωρίς συμφωνία 

H αποχώρηση χωρίς συμφωνία παραμένει μια από τις επιλογές, αν δεν υπάρξει πεδίο συνεννόησης ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε.

Στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το σενάριο “no deal”, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα βάλει τέλος στα 46 χρόνια συμμετοχής του στην Ε.Ε., θα εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση χωρίς μεταβατική περίοδο.

Αυτό είναι το σενάριο που φοβούνται περισσότερο οι οικονομικοί παράγοντες! Θα προκαλέσει μία πληθώρα προβλημάτων στις ανταλλαγές ανάμεσα στις δύο πλευρές, αλλά και στην ίδια τη χώρα.

4. Στήνονται κάλπες 

Η τελευταία επιλογή είναι ένα δεύτερο δημοψήφισμα, που μάλιστα έχει την υποστήριξη δεκάδων φιλοευρωπαίων βουλευτών. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν, άφησε να εννοηθεί σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι δε θα εναντιωνόταν στο να γίνει κάτι τέτοιο.

Ενώ, η ίδια η Τερέζα Μέι αρνείται να συναινέσει στη διοργάνωση νέου δημοψηφίσματος!

Οπότε, όπως βλέπεις, ακόμα όλα τα σενάρια για το Brexit παραμένουν ανοιχτά! Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει τελικά!

Δες επίσης: Brexit: Ορίστηκε πότε θα γίνει η «πρεμιέρα» εξόδου της Αγγλίας απο την Ευρωζώνη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

1

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;