Livraria Bertrand: Το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο
Ο "παράδεισος" του αυθεντικού vintage!

Στη σύγχρονη εποχή του ψηφιακού άβαταρ, ακόμα και η ανάγνωση ενός κλασσικού μυθιστορήματος μπορεί να θεωρηθεί “vintage” αναδρομή στο παρελθόν, δεδομένου ότι το έντυπο βιβλίο (“Livre papier”, που λένε κι οι φίλοι μας οι Γάλλοι) έχει εμφανώς περιθωριοποιηθεί και ο περισσότερος κόσμος συνηθίζει να διαβάζει πλέον μέσω tablet ή υπολογιστή.

Υπάρχουν όμως κάποιες “φωλιές” βιβλίων στον κόσμο που τιμούν την κλασική αξία του έντυπου και, όσος καιρός κι αν περνάει, το να κρατάς ένα βιβλίο στα χέρια σου, να το μυρίζεις, να το ξεφυλλίζεις και να υπογραμμίζεις προσεκτικά με μολύβι, είναι μια αξία που διατηρείται σχεδόν μουσειακά.

Τέτοια “φωλιά” είναι το βιβλιοπωλείο Bertrand που βρίσκεται στη Λισαβόνα και, το οποίο, με την ύπαρξή του, μας αποδεικνύει πως το παλιό, καλό διάβασμα ενός βιβλίου δεν έχει υποκατάστατα, τύπου e-books και ανάγνωση από smartphones.

Το Bertrand, λοιπόν, είναι το παλαιότερο βιβλιοπωλείο στον κόσμο, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του το 18ο αιώνα, 287 χρόνια πριν. Συγκεκριμένα, η λειτουργία του χρονολογείται το 1732 και σήμερα, βρίσκεται στην οδό Garrett 73-75, στην καρδιά του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Το αρχικό κτήριο, όπου στεγαζόταν το βιβλιοπωλείο Bertrand, καταστράφηκε ολοσχερώς από σεισμό, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί το έτος 1755 στο σημείο που βρίσκεται σήμερα.

Η πολύτιμη αυτή “στέγη” του βιβλίου ιδρύθηκε από τον Peter Faure και αποτέλεσε σημαντικό πόλο έλξης για ανθρώπους της τέχνης και της πνευματικής κοινότητας της πορτογαλικής πρωτεύουσας γενικότερα, το οποίο μέχρι και σήμερα εξακολουθεί να ασκεί μεγάλη επίδραση στον κόσμο των γραμμάτων της Λισαβόνας.

Με το πέρασμα του χρόνου, το βιβλιοπωλείο Bertrand μετεξελίχθηκε, δημιουργώντας μια αλυσίδα 56 καταστημάτων σε όλη την Πορτογαλία, χωρίς, ωστόσο, να χάσει την ιστορικότητα και τη μοναδική γοητεία, που ανέκαθεν ασκούσε στην πορτογαλική κοινωνία.

Εκτός από το βιβλιοπωλείο, τα αδέρφια Bertrand απέκτησαν και ένα δικό τους τυπογραφείο, δημιουργώντας μάλιστα τη δική τους γραμματοσειρά, η οποία και κοσμεί σήμερα την πινακίδα του ιστορικού βιβλιοπωλείου.

Το συγκεκριμένο κατάστημα, αυτό που ξεκίνησε να υποδέχεται κόσμο με πνευματικές και λογοτεχνικές ανησυχίες, ήδη από το πρώτο μισό του 18ου αιώνα, παραμένει μέχρι σήμερα ένα κορυφαίο σημείο αναφοράς με μεγάλη ποικιλία βιβλίων, που φέρνει κοντά ανθρώπους της Πορτογαλίας και όλου του κόσμου, που αγαπούν τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία και την τέχνη.

Δες κι αυτό: Εάν δεις αυτό το ελληνικό βιβλιοπωλείο, θα καταλάβεις γιατί είναι στα καλύτερα της Ευρώπης!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

08-01-2024

Μαρούσι

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;