Καθαρά Δευτέρα 2019: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το έθιμο του χαρταετού!
Τη Καθαρά Δευτέρα 2019 θα πας να πετάξεις χαρταετό! Αλλά έχεις σκεφτεί ποτέ γιατί;

Η Καθαρά Δευτέρα 2019 είναι μόνο λίγες μέρες μακριά και το έθιμο του πετάγματος του χαρταετού θα αναβιώσει και πάλι. Ο χαρταετός είναι ένα έθιμο που κρατάει χρόνια, αλλά έχεις αναρωτηθεί, αλήθεια, γιατί τον πετάμε;

Ο χαρταετός, λοιπόν, πετάει για πρώτη φορά γύρω στο 200 π.Χ. στην Κίνα και τη Μαλαισία. Εκεί, μάλιστα, είναι και που φτιάχνοται οι πρώτοι χαρταετοί από μετάξι και μπαμπού. Η μορφή τους τότε μοιάζει πολύ με τη σημερινή μορφή του στις χώρες αυτές. Μάλιστα, αυτή είναι η μορφή του δράκου.

Από την Κίνα οι χαρταετοί, σιγά- σιγά, ταξιδεύουν στην Κορέα και την Ιαπωνία και εκεί δημιουργούνται περισσότερα και πιο πολύπλοκα σχέδια.

Κάπου εκεί στο 1400 μ.Χ. οι Ευρωπαίοι εξερευνητές που ταξιδεύουν στις χώρες της Ασίας για να προμηθευτούν διάφορα, αλλά και να έρθουν σε επαφή με τους λαούς αυτούς, φέρνουν τους χαρταετούς και εδώ. Κατά τη διάρκεια των  Παγκοσμίων πολέμων χρησιμοποιούνται ως συσκευές παρατήρησης!

Ο σκοπός του εθίμου στην Αρχαία Κίνα ήταν η επικοινωνία του ανθρώπου με τον Θεό. Μάλιστα οι άνθρωποι πίστευαν τότε ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να δει τις ευχές σου. Που, μάλιστα τις έγραφαν σε χαρτάκι και τις κρεμούσαν πάνω στον χαρταετό για να τις πραγματοποιήσει ο Θεός.

Τώρα, στην ελληνική χριστιανική παράδοση, ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού  μοιάζει πολύ με αυτό που πίστευαν στην Αρχαία Κίνα. Συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς το Θείο!

Με άλλα λόγια συμβολίζει τον προορισμό του πνεύματος του ανθρώπου που είναι στον ουρανό δίπλα στον δημιουργό του. Και πραγματοποιείται κάθε χρόνο την Καθαρά Δευτέρα που είναι και η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, έτσι ώστε οι χριστιανοί ξεκινήσουν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής.

Πέρα από τη θρησκευτική διάσταση που έχει το έθιμο αυτό, ο χαρταετός στο παρελθόν είχε και άλλες χρήσεις μιας και χρησιμοποιούνταν για μετεωρολογικές προβλέψεις, για στρατιωτική κατασκοπεία, ακόμη και για μεταφορά αντικειμένων σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Μάλιστα, ο Αμερικανός εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος ανακάλυψε το αλεξικέραυνο χάρη σε πειράματα που έκανε με έναν χαρταετό και ένα κλειδί.

Δες ακόμα:  Καθαρά Δευτέρα 2019: Τα καλύτερα μέρη για να πετάξεις χαρταετό!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
20 Απρ. 2024
Αστ
19:30
-
Παν
20 Απρ. 2024
ΑΡΗΣ
17:15
-
ΚΟΛ
21 Απρ. 2024
ΑΕΚ
17:15
-
ΠΑΟΚ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;