4+1 απλοί τρόποι να κάνεις κάτι χρήσιμο για τον πλανήτη μας!
Και μάλιστα σήμερα!

Υπάρχει κάποιος που ακόμα και σήμερα πιστεύει πως η μόλυνση του περιβάλλοντος δεν τον αφορά άμεσα; Που πιστεύει πως η καταστροφή του πλανήτη είναι ένα πολύ μακρινό σενάριο που δεν πρόκειται να τον αγγίξει; Δυσκολεύομαι να το πιστέψω.

Όταν το νέφος έχει καταλάβει τον γαλανό ουρανό, όταν το κλίμα έχει αλλάξει τόσο που δεν υπάρχουν πια οι τέσσερις εποχές, όταν οι θάλασσες είναι γεμάτες με σκουπίδια κι όταν είδη ζώων απειλούνται με εξαφάνιση!

Όμως δεν έχουμε άλλον πλανήτη να μετοικήσουμε όταν θα έχουμε αποτελειώσει αυτόν που τώρα μας φιλοξενεί. Γι’ αυτό πρέπει να γίνουν αλλαγές. Όχι σε λίγο. Όχι από κάποιον άλλο. Από εμένα, από εσένα. Σήμερα.

Μπορείς κάθε μέρα να κάνεις μικρά βήματα, που -μη γελιέσαι- ΜΠΟΡΟΥΝ να κάνουν τη διαφορά. Κι έχω 5+1 εξαιρετικά παραδείγματα.

1. Σταμάτα να χρησιμοποιείς πλαστικά μπουκάλια

Είναι ασύλληπτα μεγάλος ο αριθμός των πλαστικών μπουκαλιών που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας. Αλλά είναι και πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει προς το καλύτερο.

Αν αγοράσεις γυάλινα μπουκάλια που πλένονται κι επαναχρησιμοποιούνται. Έτσι θα μειωθεί πάρα πολύ ο αριθμός των πλαστικών που καταλήγουν καθημερινά στα σκουπίδια, στον δρόμο και τη θάλασσα. Το πρώτο βήμα έγινε.

2. Βάλε τέλος στην πλαστική σακούλα

Η νέα λογική της χρέωσης της πλαστικής σακούλας (που δε θα μπορούσε να μας βρίσκει περισσότερο σύμφωνους), έφερε σημαντικότατη μείωση στην αλόγιστη χρήση της. Αλλά υπάρχουν και μερικοί αμετανόητοι…

Ελπίζω να μην είσαι ένας από αυτούς.

Το να προμηθευτείς άλλωστε 2-3 σακούλες πολλαπλών χρήσεων είναι πια πανεύκολο. Υπάρχουν παντού!

3. Αντικατέστησε τις μη ανακυκλώσιμες συσκευασίες στο σπίτι σου

Το ξέρω ότι αυτό μοιάζει να είναι πολλή δουλειά. Ακόμα κι έτσι να είναι ωστόσο, θα χρειαστεί να την κάνεις μόνο μία φορά. Ειδικά αν κάτσεις να σκεφτείς τη διαφορά που μπορεί αυτό να κάνει στον πλανήτη μας, θα καταλήξεις πως αξίζει τον “κόπο”.

Επίλεξε γυάλινα και μεταλλικά δοχεία για να αποθηκεύεις το φαγητό σου, ή για το σαπούνι και τα καθαριστικά σου.

4. Πες όχι στον καφέ σε πλαστικό ποτήρι

Όλοι μας αγαπάμε τον καφέ. Όπου βρεθούμε κι όπου σταθούμε, θα τον έχουμε πάντα στο χέρι. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι πρέπει να τον βάζουμε σε πλαστικό ποτήρι.

Μπορείς να αγοράσεις μία ωραιότητη μεταλλική κούπα (που θα διατηρεί και τη θερμοκρασία του ροφήματός σου) και να ετοιμάζεις τον καφέ από το σπίτι. Έτσι κάνεις και οικονομία. Ή ακόμα κι αν θες να τον αγοράσεις απ’ έξω, μπορείς να τους ζητήσεις να τον βάλουν στο ποτήρι σου. Πίστεψέ με κανείς δεν πρόκειται να στο αρνηθεί.

+1 Ας βάλουμε τέλος στα πλαστικά καλαμάκια

Θα ξεκινήσω με τα εξής δεδομένα: Τα πλαστικά καλαμάκια δεν ανακυκλώνονται. Μόνο στην Ελλάδα χρησιμοποιούμε περισσότερα από 900.000.000 καλαμάκια τον χρόνο. Σου δίνω λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσεις το νούμερο… Ναι, είναι τεράστιο!

Ειδικά αν σκεφτείς πως πολλά από αυτά καταλήγουν στις θάλασσες και τις παραλίες μας και παραμένουν εκεί για περισσότερα από 200 χρόνια.

Μόλια κατανοήσεις τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για το περιβάλλον και τη ζωή μας, σίγουρα δεν μπορείς παρά να αναζητήσεις μία εναλλακτική!

Και η Melissa τη βρήκε. Μας προτείνει να πάρουμε μία συσκευασία μακαρόνια No2 και να χρησιμοποιήσουμε μερικά από αυτά σαν καλαμάκια. Τα υπόλοιπα μπορούμε φυσικά να τα δώσουμε στη μαμά μας να τα κάνει ένα ωραιότατο παστίτσιο.

Πάρε λοιπόν το νερό σου, το αναψυκτικό σου, τον καφέ σου, τον χυμό σου, πάρε και το μακαρόνι Melissa κι αμέσως- αμέσως το πρόβλημα με τα πλαστικά καλαμάκια λύθηκε.

Εξάλλου, η μεγάλη αλλαγή δεν είναι παρά πολλές μικρές μαζεμένες!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;