Ευρωεκλογές 2019: Οι πρώτες εκτιμήσεις για τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου!
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έδωσε στην δημοσιότητα μία έκθεση με τις πρώτες εκτιμήσεις για τις Ευρωεκλογές 2019!

Φέτος πέρα από τις Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019 θα έχουμε και τις Ευρωεκλογές 2019! Που μάλιστα θα γίνουν και την ίδια μέρα. Και οι Ευρωεκλογές 2019 γίνονται την ίδια μέρα σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης!

Για το λόγω αυτό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δημοσιοποίησε την πρώτη του προβολή για την κατανομή των εδρών της επόμενης (9ης) νομοθετικής περιόδου, συγκεντρώνοντας εθνικές δημοσκοπήσεις.  Από αυτές τις δημοσκοπήσεις φάνηκε άνοδος στα συντηρητικά κόμματα και η Ευρωβουλή να είναι πιο κατακερματισμένη από ποτέ.

Πέρα από τη σύσταση της Ευρωβουλής, η εκτίμηση αυτή κάνει λόγω και για το πώς θα μοιραστούν οι ψήφοι σε κάθε χώρα- μέλος!

Οι Ευρωεκλογές 2019 που θα γίνουν τον Μάιο έφεραν την πρώτη εκτίμηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με βάση δεδομένα από εθνικές δημοσκοπήσεις που συγκεντρώθηκαν στις αρχές Φεβρουαρίου 2019!

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από επιλεγμένες, αξιόπιστες δημοσκοπήσεις που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Κοινοβουλίου.

Τα βασικά στοιχεία

Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα το ΕΛΚ λαμβάνει 183 έδρες (26% σε σχέση με το 29%) και το S&D φτάνει στις 135 (19%, απώλεια έξι μονάδων).

Σημαντική πτώση αναμένεται να καταγράψουν και οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) από ποσοστό 10% σήμερα σε ποσοστό 7% (ή 51 έδρες), με αποτέλεσμα να πέσουν από την τρίτη στην πέμπτη θέση. Η μείωση αυτή οφείλεται κατά ένα μέρος και στην αποχώρηση του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, μετά το Brexit.

Άνοδο αναμένεται να καταγράψει το Κόμμα των Φιλελευθέρων (ALDE), εάν και εφόσον συμμετάσχει σε αυτό το κίνημα En Marche του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σε αυτήν την περίπτωση, οι Φιλελεύθεροι προβλέπεται να εξασφαλίσουν 93 έδρες, ή ποσοστό 11%, έναντι 9% που έχουν σήμερα και να γίνουν τρίτη δύναμη.

Η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά (GUE/NGL) κινείται σταθερά στο 7% ή 46 έδρες.

Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα καταγράφει μια μικρή πτώση από το 7% στο 6% με 45 έδρες!

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτές, μεγαλύτερο κόμμα της ευρωβουλής αναμένεται να παραμείνει η γερμανική Χριστιανοδημοκρατική- Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CDU/CSU), υπό την ηγεσία την ηγεσία της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, με 29 έδρες!

Από κοντά, αναμένεται να ακολουθήσει με 27 έδρες, το ιταλικό ακροδεξιό κόμμα, Λέγκα, του Ματέο Σαλβίνι που συγκυβερνά με το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρια, κάτι που δείχνει μια ευρωπαϊκή τάση.

Στα ακροδεξιά ευρωσκεπτικιστικά κόμματα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναμένεται να προστεθούν 21 έδρες από το γαλλικό Εθνικό Συναγερμό της Μαρίν Λεπέν και 11 έδρες από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Άνοδο αναμένεται να καταγράψει και το ιταλικό κίνημα Πέντε Αστέρων που βρίσκεται στη σημερινή ιταλική κυβέρνηση, με 22 έδρες από 14 που έχει σήμερα, αν και παραμένει ασαφές σε ποια ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα ενταχθεί.

Οι εκτιμήσεις για την Ελλάδα

Σύμφωνα με τις πρώτες αθροιστικές εκτιμήσεις, η ΝΔ καταλαμβάνει εννέα έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ έξι, ενώ από δύο έδρες παίρνουν ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Χ.Α.

Χρησιμοποιώντας τον μέσο όρο των τελευταίων δημοσκοπικών ερευνών για τις ελληνικές εθνικές εκλογές και κάνοντας αναλογική προβολή στα αντίστοιχα των ευρωεκλογών, η έρευνα εκτιμά ότι η ΝΔ θα κινηθεί σε ποσοστό 36%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 24,7%, η “Χρυσή Αυγή” στο 8,6%, το ΚΙΝΑΛ στο 7,9% και το ΚΚΕ στο 6,7%.

Δες ακόμα: Εκλογές 2019: Τα σενάρια για τριπλές εκλογές τον Μάιο!

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Χαλάνδρι

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;