Νομοσχέδιο από την E.E. αναγκάζει Facebook, Google, Youtube να πληρώνουν για πνευματικά δικαιώματα!
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα περάσει στην εφαρμογή νομοσχεδίου που προβλέπει από τις μεγάλες εταιρείες να πληρώνουν για τα πνευματικά δικαιώματα υλικού!

Ένα νέο νομοσχέδιο έρχεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα πνευματικά δικαιώματα και τους μεγάλους κολοσσούς όπως η Google, το Facebook και το youtube. Σε αρχική συμφωνία για τα ψηφιακά πνευματικά δικαιώματα κατέληξαν διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. με σκοπό να διασφαλιστούν τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας που εφαρμόζονται και στο διαδίκτυο!

Η σχετική συμφωνία αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι στην ενιαία ψηφιακή αγορά οι καλλιτέχνες και οι δημιουργοί, συμπεριλαμβανομένων μουσικών, ηθοποιών κ. α., καθώς και οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι θα επωφελούνται από τον κόσμο του Διαδικτύου και θα διασφαλίζονται τα δικαιώματά τους.

Λόγω των υφιστάμενων κανόνων περί πνευματικών δικαιωμάτων, οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες συγκεντρώνουν τα περισσότερα χρήματα, ενώ οι καλλιτέχνες, οι εκδότες και οι δημοσιογράφοι βλέπουν το έργο τους να κυκλοφορεί ελεύθερα, λαμβάνοντας στην καλύτερη περίπτωση μια ελάχιστη αμοιβή.

Η συμφωνία ανάμεσα στα δύο όργανα της Ε.Ε. θα υποχρεώσει τις πλατφόρμες όπως το YouTube, το Facebook και το Google News να καταβάλουν αποζημίωση στους δημιουργούς περιεχομένου, αλλά και στα ειδησεογραφικά πρακτορεία και τους δημοσιογράφους.

Οι Ευρωπαίοι νομοθέτες κατάφεραν επίσης να διασφαλίσουν ότι το διαδίκτυο παραμένει χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της έκφρασης!

Για αυτό το λόγο αποσπάσματα από ειδησεογραφικά άρθρα θα μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθερα, ενώ το ίδιο θα ισχύσει για τα αρχεία GIF και τα διαδικτυακά memes. Παράλληλα η πρόταση διευκρινίζει ότι η ανάρτηση έργων σε διαδικτυακές εγκυκλοπαίδειες με μη εμπορικό τρόπο, όπως για παράδειγμα στη Wikipedia, ή πλατφόρμες ανοιχτού λογισμικού, όπως το GitHub, θα εξαιρούνται αυτόματα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η ελευθερία στο Διαδίκτυο, όπως και στον πραγματικό κόσμο, θα συνεχίσει να υπάρχει εφόσον η άσκηση αυτής της ελευθερίας δεν περιορίζει τα δικαιώματα των άλλων. Αυτό σημαίνει ότι ο χρήστης θα μπορεί να συνεχίσει να δημοσιεύει στο διαδίκτυο κείμενα και άλλο υλικό και οι πλατφόρμες θα το φιλοξενούν, αρκεί να σέβονται το δικαίωμα του δημιουργού για δίκαιη αμοιβή!

Προς το παρόν, οι εταιρείες του διαδικτύου έχουν ελάχιστα κίνητρα να υπογράψουν δίκαιες συμφωνίες χρήσης με τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς δεν θεωρούνται υπεύθυνες για το περιεχόμενο που αναρτούν οι χρήστες τους.

Η μόνη τους υποχρέωση είναι να αφαιρούν περιεχόμενο που καταπατά πνευματικά δικαιώματα όταν ο κάτοχός τους το ζητήσει. Αυτή η πρακτική ωστόσο είναι επίπονη για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων και δεν τους εγγυάται δίκαιη ανταμοιβή.

Καθιστώντας τις εταιρείες του διαδικτύου υπεύθυνες θα ενισχυθεί η δυνατότητα των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων για να διασφαλίσουν δίκαιες συμβάσεις και κατά συνέπεια δίκαιες αμοιβές για την ψηφιακή εκμετάλλευση του υλικού τους!

“Αυτή η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την επανόρθωση μιας κατάστασης που έχει επιτρέψει σε ένα μικρό αριθμό εταιρειών να αποκομίσουν τεράστια ποσά χωρίς να ανταμείψουν όπως πρέπει τους χιλιάδες δημιουργούς και δημοσιογράφους στη δουλειά των οποίων στηρίζονται.

Ταυτόχρονα, η συμφωνία περιέχει μεγάλο αριθμό διατάξεων που εγγυώνται ότι το διαδίκτυο θα παραμείνει χώρος ελεύθερης έκφρασης. Αυτές οι διατάξεις δεν ήταν από μόνες τους αναγκαίες γιατί η οδηγία δε θα δημιουργήσει καινούρια δικαιώματα για τους κατόχους πνευματικών δικαιωμάτων. Αφουγκραστήκαμε ωστόσο τις ανησυχίες που εκφράστηκαν και επιλέξαμε να εγγυηθούμε εκ νέου την ελευθερία της έκφρασης. Tα “memes”, τα “gifs”, τα ‘αποκόμματα’ προστατεύονται τώρα περισσότερο από ποτέ.

Είμαι επίσης χαρούμενος που το σημερινό κείμενο της συμφωνίας δίνει ιδιαίτερη σημασία στην προστασία των καινοφυών επιχειρήσεων. Οι κορυφαίες εταιρείες του αύριο είναι οι καινοφυείς επιχειρήσεις του σήμερα και η ποικιλομορφία που χρειαζόμαστε για αυτό στηρίζεται σε μια μεγάλη δεξαμενή καινοτόμων, δυναμικών, νεανικών επιχειρήσεων.

Έχουμε μια συμφωνία που προστατεύει το βιοπορισμό των ανθρώπων, διασφαλίζει τη δημοκρατία υπερασπιζόμενη ένα ποικίλο τοπίο μέσων ενημέρωσης, εδραιώνει την ελευθερία της έκφρασης και ενθαρρύνει τις καινοφυείς επιχειρήσεις και την τεχνολογική ανάπτυξη. Βοηθά έτσι να ετοιμάσουμε το διαδίκτυο του μέλλοντος, ένα χώρο που ωφελεί όλους, όχι μόνο λίγους ισχυρούς.”

Δες επίσης: Τι συμβαίνει και το Instagram διαγράφει μαζικά followers;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Νέα Ιωνία Αττικής

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

06-03-2024

Αθήνα

1.000

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;