Άγιος Βαλεντίνος: Ποιος ήταν και πώς έγινε προστάτης των ερωτευμένων!

Από neolaia.gr Team 13 Φεβρουαρίου 2019

Ο Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται κάθε χρόνο από εκατομμύρια κόσμο! Μάθε όσο δεν ήξερες για τη ζωή και το έργο του!

Ο Άγιος Βαλεντίνος έχει καθιερωθεί ως η μέρα που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Αυτή δεν είναι άλλη από της 14ης Φεβρουαρίου! Αυτό γιατί σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο συγκεκριμένος άγιος είναι ο προστάτης των ζευγαριών! Για αυτό και εμείς θα μάθουμε λίγα παραπάνω για αυτόν!

Για αρχή, η 14η Φεβρουαρίου είναι στην πραγματικότητα η μέρα που πέθανε ο Άγιος Βαλεντίνος στη Via Flaminia βόρεια της Ρώμης!

Πολύ λίγα είναι γνωστά για τον βίο του οσιομάρτυρα Βαλεντίνου, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί αν πρόκειται για ένα πρόσωπο ή δύο διαφορετικούς άγιους με το ίδιο όνομα!

Λόγω των συγκεχυμένων πληροφοριών, δεν αναφέρεται πουθενά στο ορθόδοξο εορτολόγιο και η ορθόδοξη Εκκλησία ποτέ δεν τον παραδέχτηκε, ενώ και η Καθολική εκκλησία υποβίβασε τη γιορτή του σε απλή τοπική εορτή.

Ο Βαλεντίνος, λοιπόν, ήταν ιερωμένος που έζησε τον 3ο αιώνα και, κρυφά από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Γοτθικό, πάντρευε ερωτευμένα ζευγάρια Χριστιανών και γενικά βοηθούσε τους Χριστιανούς, γεγονός που θεωρούνταν έγκλημα!

Αυτό τον οδήγησε στη σύλληψή του και τη φυλάκισή του. Ωστόσο, ο αυτοκράτορας αρχικά αποφάσισε να του δώσει χάρη, μέχρι που ο Βαλεντίνος προσπάθησε να τον μυήσει στον Χριστιανισμό και ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε σε θάνατο δια λιθοβολισμού.

Ο Βαλεντίνος κατάφερε και επέζησε από τον λιθοβολισμό κι έτσι τον αποκεφάλισαν έξω από την πύλη της Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου του 169!

Σε μία άλλη εκδοχή της ιστορίας, ο Βαλεντίνος ήταν πρώην επίσκοπος του Terni, μίας πόλης στην νότια Ιταλία και βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Ο δικαστής Αστέριος, αμφισβητώντας την εγκυρότητα της Χριστιανικής θρησκείας τον έβαλε σε μία δοκιμασία. Του παρουσίασε την τυφλή θετή του κόρη και του είπε ότι αν την κάνει να βρει το φως της θα έχει ότι ζητήσει.

Πράγματι εκείνος αποκατέστησε την όραση της κόρης και ο δικαστής ταπεινωμένος τον ρώτησε τι θέλει να κάνει. Ο Άγιος Βαλεντίνος του είπε να σπάσει μέσα σε τρεις μέρες όλα τα ειδωλολατρικά αγάλματα που έχει και στη συνέχεια να βαπτιστεί.

Ο δικαστής το έκανε και στη συνέχεια βάπτισε και όλη του την οικογένεια, ωστόσο αυτή η μεταστροφή του μεγάλου δικαστή δεν άρεσε στον αυτοκράτορα Κλαύδιο, ο οποίος συνέλαβε τον Άγιο Βαλεντίνο.

Η διαφορετική αυτή εκδοχή έχει ακριβώς το ίδιος τέλος με τη προηγούμενη!

Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, δεν είχα από την αρχή την ίδια σημασία. Αυτήν την απέκτησε τον 14ο αιώνα, όπου συνδέθηκε με την έννοια της ευγενούς αγάπης. Η πρώτη γραπτή αναφορά του ως αγίου βρίσκεται στο 1382 στο ποίημα Το Κοινοβούλιο των Πτηνών του Τζέφρι Τσόσερ.

Σήμερα η μέρα του Αγίου Βαλεντίνου, είναι επίσημη εορτή στην Αγγλικανική Κοινωνία, καθώς και στην Λουθηρανική Εκκλησία!

Στην περιοχή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Άγιος Βαλεντίνος ο Πρεσβύτερος γιορτάζεται στις 6 Ιουλίου και ο Ιερομάρτυρος Άγιος Βαλεντίνος γιορτάζεται στις 30 Ιουλίου.

Παρόλα αυτά, λόγω της γενικής ασάφειας του βίου του συγκεκριμένου Αγίου, έχει καθιερωθεί το όνομα Βαλεντίνος ή Βαλεντίνη να γιορτάζεται στις 14 Φεβρουαρίου, την επικρατέστερη ως ημέρα θανάτου του. Τα διακοσμημένο με άνθη λείψανο του Αγίου Βαλεντίνου εκτίθεται στην βασιλική εκκλησία Saint Mary in Cosmedin στη Ρώμη.

Δες ακόμα: Άγιος Βαλεντίνος: Προτάσεις για να περάσεις ένα αξέχαστο βράδυ!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486