Εκλογές 2019: Το νέο σύστημα της απλής αναλογικής και οι αλλαγές που φέρνει!
Στις εκλογές 2019 θα χρησιμοποιηθεί το νέο σύστημα της απλής αναλογικής για τους δήμους και τις περιφέρειες. Μάθε τι αλλάζει αυτό!

Οι Εκλογές 2019 είναι κοντά και υπάρχουν σενάρια, μήπως, γίνουν και εθνικές εκλογές μαζί! Για αρχή, όμως, έχουμε τις Αυτοδιοικητικές εκλογές 2019, που για πρώτη φορά θα είναι με ένα καινούριο σύστημα. Το σύστημα αυτό είναι της απλής αναλογικής.

To νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών είχε κατατεθεί στη Βουλή και καθιερώνεται, έτσι, η απλή αναλογική σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.

Το νομοσχέδιο αυτό έγινε γνωστό με το όνομα “Κλεισθένης Ι” και καθιέρωσε την απλή αναλογική σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές!

Στο νομοσχέδιο αυτό, έρχεται ως τροπολογία ο διαχωρισμός της Β’ Αθηνών σε 3 περιφέρειες και της Αττικής σε δύο, όπως είχε προαναγγείλει, στο παρελθόν, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Ο κ.Σκουρλέτης είχε δηλώσει ότι:

“Η κατάτμηση της Β περιφέρειας Αθηνών σε 3 περιφέρειες και της Αττικής σε 2 θα έρθει για τεχνικούς λόγους ως τροπολογία. Μαζί θα καταθέσουμε διάταξη για σύσταση επιτροπής εμπειρογνωμόνων που μέσα σε ένα τετράμηνο θα αποφασίσει ποιοι ‘Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό θα έχουν δικαίωμα ψήφου.

Η απλή αναλογική καθιερώνεται ως πάγιο σύστημα στις αυτοδιοικητικές εκλογές 2019. Αυτό μας εισαγάγει σε νέα περίοδο πολιτικού πολιτισμού, σε μια περίοδο σύνθεσης και συναινέσεων.

Αντιδρούν οι εκφραστές ενός αναχρονιστικού πολιτικοαυτοδιοικητικού συστήματος. Όσοι αισθάνονται ότι θίγονται τα δικαιώματά τους και τα κεκτημένα τους αντιδρούν.”

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής ως εκλογικού συστήματος στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές φέρνει μαζί του αρκετές αλλαγές στο σύστημα διακυβέρνησης της χώρας, αλλά και στο πώς θα εκλέγονται από το λαό αυτοί που θα έχουν την εξουσία.

Συγκεκριμένα, το σύνολο των εδρών του δημοτικού και περιφερειακού συμβουλίου κατανέμεται στους συνδυασμούς που έλαβαν μέρος στις εκλογές, ανάλογα με τον αριθμό των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στον α’ γύρο. Αν κανένας συνδυασμός δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή (β’ γύρος), ανάμεσα μόνο στους υποψήφιους δημάρχους των δύο συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους.

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποσυνδέονται από τις ευρωεκλογές και θα διεξάγονται τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, ενώ η διάρκεια της δημοτικής και περιφερειακής περιόδου επανέρχεται στην τετραετία από πενταετία που ήταν με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η εγκατάσταση των νέων αρχών γίνεται την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από τη διεξαγωγή των εκλογών και η θητεία τους λήγει την 31η Δεκεμβρίου του τέταρτου έτους!

Ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και 30%, αντί του 10% που προέβλεπε το αρχικό κείμενο που είχε δοθεί προς διαβούλευση.

Ο “Κλεισθένης” περιλάμβανε ακόμα και ρυθμίσεις για την ενίσχυση των θεσμών συμμετοχής των πολιτών στα κοινά με την προκήρυξη δημοψηφισμάτων ανά δήμο και ανά περιφέρεια για τοπικά ζητήματα.

Για να γίνει πιο κατανοητό!

Στο σύστημα της απλής αναλογικής ο αριθμός εδρών που λαμβάνουν οι συνδυασμοί εξαρτάται μόνο από το εθνικό ποσοστό τους, ανεξαρτήτως του αποτελέσματός τους ανά εκλογική περιφέρεια.

Δέχεται την κριτική ότι δεν παράγει ισχυρές πλειοψηφίες, αφού η εμπειρία στις δυτικές κοινωνίες δείχνει πως σπάνια κάποιος συνδυασμός λαμβάνει το απαραίτητο 50% για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γι’ αυτό το λόγο χρησιμοποιείται σε πολύ λίγα κράτη για εθνικές εκλογές, ενώ αντίθετα είναι σύνηθες σε εκλογές τοπικού ή συνδικαλιστικού χαρακτήρα.

Στην καθαρή μορφή της απλής αναλογικής, οι έδρες κάθε συνδυασμού προκύπτουν από το γινόμενο “Εθνικό ποσοστό X συνολικός αριθμός εδρών” (στρογγυλοποιημένο στον προηγούμενο ακέραιο).

Για παράδειγμα ένας συνδυασμός στην Ελλάδα που θα λάμβανε 15%, θα είχε 15/100×300=45 βουλευτές. Όσες έδρες στο τέλος της κατανομής παραμείνουν αδιάθετες λόγω της στρογγυλοποίησης, πηγαίνουν στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα.

Δες ακόμα: Εκλογές 2019: Με πέντε κάλπες η διαδικασία της ψηφοφορίας!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  
  
  
  
 1