Κι όμως υπήρχαν πάνθηρες κοντά στην Αθήνα!
Μία έρευνα στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής έδειξε την ύπαρξη πανθήρων σε απόσταση, μόλις, 45 λεπτών από το κέντρο της Αθήνας!

Ξέρουμε, ήδη, ότι από την αρχαιότητα μέχρι τώρα πολλά είδη ζώων και φυτών που υπήρχαν στην Ελλάδα έχουν εξαφανιστεί ή μεταναστεύσει σε πιο θερμά μέρη. Για παράδειγμα τα λιοντάρια που υπάρχουν σε πολλές τοιχογραφίες και οι επιστήμονες δηλώνουν ότι πρέπει να υπήρξαν και να έζησαν στον ευρύτερο ελλαδικό χώρο.

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει πώς δε ζούσαν αυτά τα άγρια ζώα και κάπου πιο κοντά στην Αθήνα. Μία νέα ανακάλυψη έρχεται να υποστηρίξει την ύπαρξη μίας αγέλης από πάνθηρες κοντά στην Αθήνα.

Και όχι δεν είναι στο ζωολογικό κήπο στα Σπάτα!

Σε απόσταση, μόλις, 45 λεπτών από το σημερινό κέντρο της πόλης, ζούσε αγέλη από πάνθηρες, τα σημάδια και τα οστά της οποίας έχουν βρεθεί στο σπήλαιο Βραώνας! Που, όπως δείχνουν οι έρευνες, αποτελούσε λημέρι για τους πάνθηρες.

Τα αιλουροειδή αυτά παρέσερναν στο σημείο εκείνο τη λεία τους και την έτρωγαν!

Ένα βίντεο από το, ιδιαίτερα, δύσβατο σπήλαιο κατέγραψε drone και το ανάρτησε στο youtube!

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού, το σπήλαιο (δολίνη) Βραώνας αποτελεί σπήλαιο σε σχήμα λεκάνης με κατακρημνισμένη οροφή, και βρίσκεται 2,5 χλμ. νότια του αρχαιολογικού χώρου της Βραυρώνας.

Λόγω του αργιλικού ιζήματος, το σπήλαιο παρουσιάζει έντονο παλαιοντολογικό ενδιαφέρον. Ειδικότερα, η παλαιοντολογική σημασία της δολίνης Βραώνας έγινε γνωστή στις αρχές της δεκαετίας του 1970 και ακολούθησαν ανασκαφές από το Τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Πανεπιστήμιο της Βιέννης.

Από τις έρευνες αυτές, αποκαλύφθηκε απολιθωμένο οστεολογικό και οδοντολογικό υλικό μικρών και μεγάλων θηλαστικών, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ανήκει σε πάνθηρες.

Άλλα είδη που προσδιορίστηκαν από τα οστά αυτά, είναι λιοντάρι, λύκος, βίσωνας, άλογο, αρκούδα, ελάφι, ζαρκάδι, πλατώνι, αγριόγατα, λύγκας, αλεπού, νυφίτσα, κουνάβι, αίγαγρος, λαγός, σκαντζόχοιρος, αρουραίος, ασπάλαξ, αμφίβια, ερπετά, πτηνά και πολλά άλλα.

Η ηλικία της απολιθωμένης πανίδας έχει χρονολογηθεί (ανάλογα με το στρώμα ευρέσεως) στα 7- 25 χιλιάδες χρόνια πριν από σήμερα (οι μικρότερες ηλικίες προέρχονται όμως από διαταραγμένα στρώματα).

Η συγκέντρωση των ζωικών καταλοίπων στη δολίνη οφείλεται πιθανώς στο ότι αυτή λειτουργούσε ως φυσική παγίδα για τα ζώα της περιοχής ή ότι χρησιμοποιήθηκε ως φωλεά πανθήρων, στην οποία διατηρήθηκαν λείψανά τους και υπολείμματα θηραμάτων τους.

Αυτά αναφέρθηκαν στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και εγώ σκέφτομαι πώς θα ήταν η ζωή μας αν αυτά τα ζώα υπήρχαν ακόμα και σήμερα 45 λεπτά από το κέντρο της πόλης!

Έτσι, μία απλή σκέψη!

Δες και το βίντεο που τραβήχτηκε από το drone.

Δες ακόμα: Έρευνα: Μπορούν οι μέλισσες να κάνουν μαθηματικές πράξεις;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
51'
2 - 1
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
48'
1 - 1
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;