Έρευνα: Μπορούν οι μέλισσες να κάνουν μαθηματικές πράξεις;
Νέα έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι οι μέλισσες είναι πολύ πιο έξυπνες από ότι περιμέναμε!

Οι μέλισσες είναι ένα από τα πιο χρήσιμα έντομα και ζώα της φύσης, αλλά ίσως και τα πιο ενοχλητικά και επικίνδυνα. Ειδικά, για σένα που έχεις αλλεργία σε αυτές. Μία νέα έρευνα, όμως, ήρθε να αποδείξει ότι είναι πολύ πιο έξυπνες από ότι πίστευες.

Οι μέλισσες δεν φτιάχνουν μόνο μέλι, αλλά καταλαβαίνουν τα μαθηματικά και μπορούν να κάνουν βασικές αριθμητικές πράξεις, όπως η πρόσθεση και η αφαίρεση! Ναι καλά διάβασες! Χρησιμοποιούν αυτή την ικανότητα για να λύνουν πρακτικά προβλήματα της καθημερινότητάς τους.

Το συμπέρασμα αυτό προήλθε από μία νέα αυστραλο- γαλλική επιστημονική έρευνα. Σύμφωνα με τη νέα αυτή έρευνα η κατανόηση βασικών μαθηματικών εννοιών είναι εφικτή όχι μόνο από τους ανθρώπους, αλλά ακόμη και από ένα έντομο με πολύ μικρότερο εγκέφαλο!

Ο εγκέφαλος μιας μέλισσας δεν έχει ούτε ένα εκατομμύριο νευρώνες, έναντι περίπου 86 δισεκατομμυρίων του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Από προηγούμενα πειράματα των ίδιων επιστημόνων είχε βγει το συμπέρασμα ότι οι μέλισσες καταλαβαίνουν την έννοια του μηδενός και μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε δύο ομάδες αντικειμένων ποια είναι η μικρότερη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Άντριαν Ντάιερ του Πανεπιστημίου RMIT της Μελβούρνης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Science Advances”. Μάλιστα, διαπίστωσαν, μέσα από πειράματα με 14 μέλισσες, ότι αυτές μπορούν να διδαχθούν να αναγνωρίζουν διαφορετικά χρώματα ως συμβολικές αναπαραστάσεις της πρόσθεσης (μπλε) και της αφαίρεσης (κίτρινο).

Στη συνέχεια, είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν αυτή την πληροφορία για να λύσουν αριθμητικά προβλήματα!

Επιπλέον, βρήκαν ότι οι μέλισσες χρειάστηκαν τέσσερις έως επτά ώρες εκπαίδευσης για να μάθουν ότι το μπλε χρώμα αντιστοιχούσε στο +1 και το κίτρινο στο -1. Στη συνέχεια μπορούσαν να εφαρμόσουν τον κανόνα αυτό και σε άλλους αριθμούς.

Η επιτυχία της εκμάθησης αυτής ήταν αρκετά μεγάλη. Μάλιστα, ποσοστό των μελισσών που το είχαν μάθει ήταν από 64% μέχρι 72%!

Ο καθηγητής Ντάιερ δήλωσε ότι:

“Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανόηση των αριθμών μπορεί να βρεθεί πολύ ευρύτερα στη φύση μεταξύ των ζώων από ότι είχε έως τώρα υποτεθεί”

Η νέα έρευνα έρχεται σαν ένα όπλο αυτών που τίθενται υπέρ της κατανόησης από τα ζώα πολύπλοκων αριθμητικών εννοιών!

Γενικά, η επιστημονική κοινότητα διαφωνεί κατά πόσο τα ζώα γνωρίζουν ή μπορούν να μάθουν πολύπλοκες αριθμητικές έννοιες. Όλοι συμφωνούν στο ότι πολλά είδη ζώων είναι σε θέση να κατανοήσουν τη διαφορά ανάμεσα σε διαφορετικές ποσότητες και να χρησιμοποιήσουν αυτή την κατανόηση για να κυνηγήσουν την τροφή τους, να πάρουν αποφάσεις ή να λύσουν πρακτικά προβλήματα.

Όμως, η κατανόηση και η χρήση αριθμών και αριθμητικών πράξεων απαιτεί ένα πολύ πιο προχωρημένο επίπεδο ικανοτήτων!

Προηγούμενες έρευνες έχουν δώσει ενδείξεις ότι μερικοί πίθηκοι, οι ελέφαντες, κάποια πουλιά όπως οι παπαγάλοι, ακόμη και οι αράχνες μπορούν να κάνουν πρόσθεση ή και αφαίρεση. Η νέα μελέτη έρχεται να προσθέσει τις μέλισσες σε αυτό τον κατάλογο.

Βέβαια, τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών είναι αμφισβητήσιμα και δεν έχουν γίνει κοινώς αποδεκτά από την επιστημονική κοινότητα.

Όμως, πολλοί επιστήμονες δείχνουν πρόθυμοι να δεχτούν ότι οι μέλισσες μπορούν να κατανοήσουν δύσκολους αριθμητικούς ορισμούς και να τους χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους στη καθημερινότητά τους.

Δες επίσης: Τα πιο περίεργα ζώα που μπορείς να συναντήσεις στον κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;