Μολιέρος: H Google τιμά σήμερα το μεγάλο δραματουργό του 17ου αιώνα!
Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στον Μολιέρο, έναν από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς των εποχών!

Το σημερινό Google Doodle είναι αφιερωμένο στον Μολιέρο, ένα κορυφαίο καλλιτέχνη του 17ου αιώνα, ίσως τον σπουδαιότερο δραματουργό που γνώρισε ποτέ το γαλλικό θέατρο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως ο Γάλλος καλλιτέχνης θεωρείται δημιουργός αυτού που λέμε σήμερα “υψηλή κωμωδία”.

Το πραγματικό όνομα του Μολιέρου (στα γαλλικά Molière) ήταν Jean-Baptiste Poquelin, που στα ελληνικά ακούγεται Ζαν-Μπατίστ Ποκλέν. Ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας και ηθοποιός γεννήθηκε στο Παρίσι στις 15 Ιανουαρίου του 1622 και άφησε την τελευταία του πνοή στη μεγάλη πρωτεύουσα της Γαλλίας στις 17 Φεβρουαρίου του 1673. Πρόκειται για μια τεράστια φιγούρα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού “σύμπαντος” και θεωρείται ένας από τους πιο αξιόλογους “δασκάλους” της κωμωδίας στην ιστορία της δυτικής λογοτεχνίας.

Ο Μολιέρος ήταν το μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας και ο πατέρας του ήταν έμπορος υφασμάτων στο Παρίσι, που όμως κατάφερε να γίνει βασιλικός διακοσμητής το 1631, με αποτέλεσμα να προορίζει το γιο του για θαλαμηπόλο του βασιλιά.

Ο νεαρός Μολιέρος φοίτησε σε Ιησουιτικό κολέγιο του Παρισιού, ενώ η πρώτη φορά που ήρθε σε επαφή με το θέατρο ήταν όταν τον πήγε ο παππούς του, ο οποίος και του μετέδωσε την αγάπη του γι’ αυτό.

Σπούδασε νομική στην Ορλεάνη και όταν επέστρεψε στο Παρίσι άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου, που όμως δε θα κρατούσε και για πολύ καιρό ακόμα, αφού η μεγάλη του αγάπη βρισκόταν πάντα μπροστά και πίσω απ’ τις θεατρικές σκηνές. Το 1642 ο Μολιέρος γνωρίζει την Μαντλέν Μπεζάρ, μια ηθοποιό που αναζωπύρωσε ακόμα περισσότερο το πάθος του για το θέατρο και, παρότι ο πατέρας του ήταν εντελώς αντίθετος στην ιδέα μιας καλλιτεχνικής καριέρας, εκείνος ρίσκαρε και παράτησε το επάγγελμα του δικηγόρου το 1643, όπου ίδρυσε μαζί με διάφορους κωμικούς έναν θεατρικό θίασο.

Το έτος 1665 ο Γάλλος δραματουργός ξεκίνησε να γράφει δικά του θεατρικά έργα, τα περισσότερα από τα οποία γνώρισαν τεράστια επιτυχία που τον ανέδειξε σε “θρύλο” του θεατρικού κόσμου παγκοσμίως.

Οι Γάλλοι τον θεωρούσαν ανέκαθεν ως υπόδειγμα κλασικού ποιητή τους, καθώς ο ίδιος κατόρθωσε να “παντρέψει” την κωμωδία με την τραγωδία. Τα θεατρικά του έργα είναι γνωστά για το σατιρικό τους πνεύμα και την οξεία κοινωνική τους κριτική, ενώ ο ίδιος στηλίτευε, μέσω αυτών, το ανεξάντλητο της ανθρώπινης ανοησίας, την υποκριτική ευγένεια των αριστοκρατών, το ψεύδος και την κολακεία, ενώ χαρακτηριστική είναι η εξής φράση του: “Η φυσική νοημοσύνη δεν μπορεί να νικήσει την φυσική ηλιθιότητα.”

Στις 10 Φεβρουαρίου του 1673, πριν 346 χρόνια, έκανε πρεμιέρα το τελευταίο δημιούργημα του Μολιέρου, ο «Κατά φαντασίαν ασθενής” (“Le malade imaginaire”), ένα από τα γνωστότερα και πιο σπουδαία θεατρικά έργα και του ίδιου, αλλά και σε παγκόσμια κλίμακα. Στην απίστευτη αυτή κωμωδία-μπαλέτο, ο Μολιέρος σατίριζε, με εξαιρετικά πετυχημένο τρόπο, το ιατρικό επάγγελμα, αναλαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην παράσταση, η οποία παίχτηκε για πρώτη φορά στο Παλαί-Ρουαγιάλ.

Σαν από τραγική σύμπτωση, ο Μολιέρος κατέρρευσε πάνω στη σκηνή την τέταρτη φορά που ανέβηκε η παράσταση και τελικά πέθανε λίγες ώρες αργότερα στο σπίτι του. Ο μεγάλος δραματουργός έφυγε από τη ζωή το έτος 1673, σε ηλικία μόλις 51 ετών, και θάφτηκε στο νεκροταφείο Le Père Lachaise.

Γνωστά και αγαπημένα έργα του είναι επίσης ο “Ταρτούφος” (Le Tartuffe), ο “Μισάνθρωπος” (Le Misanthrope), ο “Φιλάργυρος” (L’Avare), αλλά και το επικό θεατρικό έργο του 1622 ονόματι “Το σχολείο των γυναικών”, το οποίο ενθουσίασε και τον ίδιο το βασιλιά, ο οποίος βλέποντας την αδιαμφισβήτητη επιτυχία του Μολιέρου, αποφάσισε να τον ενισχύει οικονομικά.

Στο σημερινό doodle, η Google αποφάσισε να μας δώσει, μέσω κινούμενων εικόνων, μια μικρή ιδέα για τα διάφορα έργα του σπουδαίου συγγραφέα, όπως το «Σχολείο για Συζύγους», τον «Κατά Φαντασίαν Ασθενή», αλλά και τον «Δον Ζουάν».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Αθήνα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
24 Απρ. 2024
ΜΟΝ
20:00
-
ΦΕΝ
24 Απρ. 2024
BARC
22:00
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;