Ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα - Γιατί επηρεάζεται τόσο η χώρα μας;
Φέτος έχουμε δει πολλά ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο! Δες εδώ γιατί συμβαίνει αυτό!

Το τελευταίο καιρό έχουμε δει διάφορα ακραία φαινόμενα στη χώρα μας και σε άλλες περιοχές της Μεσογείου. Ο καιρός μας φαίνεται πως έχει τρελαθεί και μας δείχνει τα “δόντια” του.

Και ειδικά με τις ακραίες θερμοκρασίες που βλέπουμε σε διάφορες περιοχές της Αμερικής, οι ειδικοί και οι περιβαλλοντολόγοι έχουν αρχίσει να ανησυχούν. Είναι, όμως, όντως ανησυχητικά όλα αυτά τα φαινόμενα;

Την απάντηση ήρθε να δώσει ο ακαδημαϊκός, καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας, Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στο ραδιόφωνο!

“Αυτό το φαινόμενο δεν είναι συχνό, είναι σπάνιο και μάλιστα στην έκταση και στην ένταση που είναι, διότι συνήθως οι θερμοκρασίες π.χ. στη Βόρεια Ντακότα είναι της τάξεως του -20. Φέτος πήγε στους -38 που με τους ανέμους κατεβαίνει περίπου στο -50 περίπου”

Σημείωσε, επίσης, ότι “αυτό είναι καμπανάκι, με τη λογική ότι έχουμε πιο συχνά τα τελευταία 50 χρόνια ψυχρές εισβολές, όπως έχουμε και πιο συχνά καύσωνες σε πολλές περιοχές, όπως και στην Ευρώπη και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”.

Προσπαθώντας να κάνει πιο κατανοητό το φαινόμενο ο καθηγητής είπε: “υπάρχει ένας μεγάλος πολικός στρόβιλος που παρατηρείται τον χειμώνα στο νότιο και το βόρειο ημισφαίριο, ο οποίος μερικές φορές διαταράσσεται κατά τρόπο, έτσι ώστε να μπορεί να παροχετεύει πολικό αέρα σε μικρότερα γεωγραφικά πλάτη” κι αυτό ακριβώς είναι που έχει συμβεί και φέτος.

Μάλιστα κάτι τέτοιο έχει συμβεί σε αρκετές περιόδους της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών! “Ήδη από τους πρώτους προσκυνητές, η Γιορτή των Ευχαριστιών ορίστηκε έτσι ώστε να θυμούνται πώς γλίτωσαν από ένα φοβερό κατέβασμα του πολικού μετώπου, το οποίο οδήγησε σε απώλεια χιλιάδων μεταναστών της εποχής εκείνης”.

Υπογράμμισε ότι, ένα τέτοιο φαινόμενο, μπορεί να πλήξει “οποιαδήποτε περιοχή, οποιαδήποτε στιγμή, αλλά κυρίως τις περιοχές που είναι πιο ευάλωτες”

Και εδώ έρχεται η σύνδεση με τη Μεσόγειο που είναι μια ευάλωτη περιοχή στην εμφάνιση ακραίων καιρικών καταστάσεων!

“Η Μεσόγειος είναι μια κλειστή θάλασσα, σαν μια κλειστή λίμνη, η οποία μερικές φορές υπερθερμαίνεται και η εποχική μεταβολή αυτής της υπερθέρμανσης της τοπικής ξεσπάει σε ξεσπάσματα ακραίας βροχής, καταιγίδων κ.λπ.

Ένα μεγάλο μέρος του (30-35%) οφείλεται στην ανθρωπογενή παρέμβαση και για τα υπόλοιπα ευθύνεται η φύση. Είναι φαινόμενα που εξελίσσονται και δυστυχώς ο άνθρωπος, ιδίως μετά το 1950, έχει αρχίσει να επηρεάζει την πορεία εξέλιξης αυτών των ακραίων καταστάσεων και τις κάνει να εμφανίζονται όλο και πιο συχνά. Και γι’ αυτό ανησυχούν οι επιστήμονες, διότι υπάρχει απώλεια ζωής, υπάρχει κόστος οικονομικό και γενικά δεν είναι ευχάριστο να έχουμε τέτοια ακραία φαινόμενα, είτε αυτά είναι στο πολύ κρύο είτε στην πολλή ζέστη”

Άρα από ότι καταλαβαίνεις ο πλανήτης θέλει προσοχή και δεν ήταν και τόσο κινδυλογίες όλα αυτά που ακούγαμε τα τελευταία χρόνια για την κλιματική αλλαγή!

Δες ακόμα: 5 tips για να προφυλαχτείς από τη κακοκαιρία!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

Αγροτικά

Πλήρης Απασχόληση

24-01-2024

Ηρακλειο Κρητης

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 0 
 0 
 0 
 1 
 0