Έξι βιογραφικές ταινίες που αξίζει να δεις αν μείνεις μέσα το ΣΚ
Οι ταινίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα είναι ρεαλιστικές και τις χρειαζόμαστε!

4. Catch me if you can (2002)

Μια ακόμη εκπληκτική ταινία του St. Spielberg, το “Πιάσε με αν μπορείς” παρακολουθεί την ιστορία ενός ομοσπονδιακού πράκτορα που βάζει σκοπό της ζωής του να συλλάβει τον Φρανκ Αμπαγκνάλ, έναν σπεσιαλίστα στις πλαστογραφήσεις επιταγών, ο οποίος κατάφερε μόλις σε ηλικία 21 ετών να ασκεί τα επαγγέλματα του πιλότου, του γιατρού και του δικηγόρου και τον οποίο υποδύεται ο σχεδόν έφηβος ακόμα, Leonardo Dicaprio.

Στο χιουμοριστικό αυτό “κυνήγι” γάτας-ποντικιού, ο νεαρός Φρανκ βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά από το FBI και καταφέρνει να ξεφεύγει.

5. Α beautiful mind (2001)

“Ένας Υπέροχος Άνθρωπος” είναι ο τίτλος μιας υπέροχης ταινίας που παρακολουθεί την εξίσου υπέροχη προσωπικότητα της μαθηματικής διάνοιας που ακούει στο όνομα Τζον Φορμπς Νας. Η αληθινή ιστορία του Νας, ο οποίος με την επιστημονική του ιδιοφυΐα επηρέασε τόσο τις φυσικές όσο και τις πολιτικές επιστήμες (βλέπε θεωρία των παιγνίων και έννοια της ισορροπίας κατά Νας), είναι μια από τις πιο συγκινητικές βιογραφίες της εποχής μας που ρίχνει φως στη ζωή ενός εσωστρεφή, αλλά εξαιρετικά έξυπνου ανθρώπου, που πάλευε με τη σχιζοφρένεια για περισσότερο από 30 χρόνια και τελικά κατάφερε να θεραπευτεί με τη βοήθεια του μυαλού του και της ιαματικής αγάπης της συντρόφου του.

6. Ghandi (1982)

Το βιογραφικό δράμα “Ghandi” μας παρουσιάζει τη ζωή του Ινδού ακτιβιστή και ουσιαστικού εμπνευστή του δόγματος της “παθητικής αντίστασης, Μαχάτμα Γκάντι. Ο Γκάντι, λοιπόν, ως κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ανεξαρτησία των Ινδών απ’ τον αγγλικό ζυγό, ανέπτυξε ενεργό δράση από το 1893, όπου καταφτάνει στη Νότιο Αφρική και έρχεται αντιμέτωπος με τις παράλογες φυλετικές διακρίσεις του απαρτχάιντ.

Συνειδητοποιώντας τη νομιμοποιημένη πρακτική καταπίεσης που υφίσταντο οι άνθρωποι της Ν. Αφρικής απ’ την εποχή της αποικιοκρατίας, ο Γκάντι ξεκινά να δραστηριοποιείται πολιτικά και υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο του ίδιου όσο και των Ινδών συμπατριωτών του. Η επαναστατική μέθοδος που ο ίδιος εγκαινιάζει βασίζεται στη μη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών και σταδιακά μετατρέπεται σε παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης.

Η ειρηνιστική “ανυπακοή” και διδασκαλία του Γκάντι άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στη σύγχρονη κοινωνικό-πολιτική διανόηση και φιλοσοφία και, γι’ αυτό το λόγο η ταινία για τη ζωή του ήταν και θα είναι διαχρονική:

Μπορεί η εξουσία με τα όργανα καταστολής και τα γκλομπ της να τραυματίζουν έναν άνθρωπο, να βλάπτουν και να εξοντώνουν την υλική του υπόσταση, το σώμα του, τη μια και μοναδική του παρουσία, όμως τις ιδέες, την ψυχή και το “μικρόβιο” της ελευθερίας δεν μπορούν να το στερήσουν από κανέναν. Αν το τίμημα είναι το ξύλο και η σωματική βλάβη, ας έχει. Η ιδέα, η διαμαρτυρία και το πνεύμα της ανεξαρτησίας μεταγγίζονται σε όσους παρακολούθησαν τη σκηνή και αυτό είναι που διαφοροποιεί τη μέθοδο του Γκάντι από κάθε μορφή αντίστασης που έχει υπάρξει.

Αξίζει να δεις αυτήν την ταινία και, όχι μόνο από κινηματογραφικό ενδιαφέρον, αλλά κυρίως για ιστορικούς-πολιτικούς λόγους, διότι είναι μια ταινία που μας θυμίζει πόσο μεγάλη αξία έχει η ελευθερία μας και πόσο ζωτικά αναγκαίο είναι το να μαχόμαστε για να την κερδίσουμε, όταν μας την έχουν στερήσει.

Δες κι αυτό: 5 «μελαγχολικές» ταινίες που αξίζουν σίγουρα το χρόνο μας!

Προηγούμενο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΖΑΛΓΚ
20:00
-
ΜΛΝ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
21:30
-
ΟΣΦΠ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;