Έξι βιογραφικές ταινίες που αξίζει να δεις αν μείνεις μέσα το ΣΚ
Οι ταινίες που βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα είναι ρεαλιστικές και τις χρειαζόμαστε!

“Η ζωή μιμείται την τέχνη” δε λένε; Σε ένα βαθμό ισχύει.

Εγώ πάντα πίστευα ότι συμβαίνει κυρίως το αντίστροφο, δηλαδή ότι η “τέχνη μιμείται τη ζωή”, πράγμα που μας έχει υπενθυμίσει και αποδείξει πολλές φορές η έβδομη τέχνη. Μπροστά απ’ τη μεγάλη οθόνη, λοιπόν, μπορεί ένας άνθρωπος να ζήσει μια απ’ τις μεγαλύτερες συγκινήσεις στη ζωή του για έναν πολύ απλό λόγο: Ο κινηματογράφος αναπαριστά τόσο ρεαλιστικά κάποιες ιστορίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα, πράγμα που μας καθηλώνει.

Γι’ αυτό άλλωστε πηγαίνουμε συχνά στο σινεμά ή στο θέατρο. Γιατί αναζητάμε τέτοιου είδους συγκινήσεις, γιατί έχουμε ανάγκη να ταυτιστούμε με την ευτυχία ή το δράμα των πρωταγωνιστών, γιατί μας αρέσει να κλαίμε και να γελάμε με ότι μας θυμίζει τη δική μας ζωή, τις δικές μας αλήθειες.

Και ποιος μπορεί να μας εκφράσει καλύτερα από την ίδια την τέχνη; Κανείς.

Οι παρακάτω ταινίες έχουν εμπνευστεί από πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα, για τη ζωή των οποίων γινόμαστε “κοινωνοί” και θεατές, αντιμετωπίζοντάς τους, τόσο ως κινηματογραφικές φιγούρες, αλλά και ως σημαντικά υπαρκτά πρόσωπα που έζησαν κάποια στιγμή.

1. Monster (2003)

Η ταινία αυτή που χάρισε επάξια όσκαρ ερμηνείας στη Charlize Theron πραγματεύεται την αληθινή ιστορία της Αϊλίν Γουόρνος, μιας γυναίκας που καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία τουλάχιστον έξι ανδρών, τους οποίους λήστεψε και σκότωσε, προκειμένου να συντηρήσει τη νεαρή φίλη της. Όλα ξεκινούν όταν η ίδια έπεσε θύμα βιασμού από ένα πελάτη της και έκτοτε αποφάσισε να πάρει στα χέρια της το νόμο.

Η ιστορία της Αϊλίν θα σε συγκλονίσει κυρίως, διότι θα χρειαστεί να κοιτάξεις και την πίσω πλευρά του νομίσματος: Το γιατί και το που μπορεί να φτάσει μια νέα γυναίκα, χωρίς κανένα προνόμιο και καμία βοήθεια στη ζωή. Η κινηματογραφική Charlize Theron, που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ως γοητευτική καλλονή, είναι εμφανισιακά αγνώριστη στη συγκεκριμένη ταινία και μετατρέπεται σε εκδικητική ιερόδουλη, έτοιμη να κάνει τα πάντα για να επιβιώσει. Η ερμηνεία της δεν μπορεί παρά να σε εντυπωσιάσει.

2. La vie en rose (2007)

Η κινηματογραφική αναπαράσταση της ζωής της Edith Piaf, μέσα απ’ την εκπληκτική ερμηνεία της Marion Cotillard, ρίχνει φως τόσο στα χρόνια λάμψης της πασίγνωστης Γαλλίδας τραγουδίστριας όσο και στη σκοτεινότερη πλευρά της επιτυχημένης ζωής της. Η ταινία παρακολουθεί την πορεία της από τις αρχές του 20ου αιώνα και τις φτωχογειτονιές του Παρισιού μέχρι την παγκόσμια καταξίωση και το τραγικό της τέλος σε ηλικία 48 ετών το 1963.

3. Boys don’t cry (1999)

Η αληθινή ιστορία της νεαρής Τίνα Μπράντον, η οποία φέτος μεταφέρθηκε και στο ελληνικό θέατρο, μας ταξιδεύει στο σκοτεινό κόσμο του ρατσισμού της επαρχίας. Συγκεκριμένα, στη Νεμπράσκα του 1993, όπου η νεραρή Τίνα (Την υποδύεται αριστουργηματικά η Hilary Swank!) επιθυμεί να κάνει εγχείρηση αλλαγής φύλου, υιοθετώντας την αντρική ταυτότητα του Μπάντον Τίνα, ώσπου τελικά αποκαλύπτεται η πραγματική της ταυτότητα, πράγμα που θα πάρει τραγικές διαστάσεις και θα αποτελέσει την αιτία κοινωνικής στοχοποίησης και άσκησης βίας εναντίον της.

Η ιστορία του Μπράντον υπήρξε μια από τις σκληρότερες υποθέσεις βιασμού της δεκαετίας του 1990 και συντάραξε βαθιά τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αποτέλεσμα να συμβάλλει στην αλλαγή της αμερικάνικης νομοθεσίας σχετικά με τα εγκλήματα μίσους.

Επόμενο

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Υπάλληλοι γραφείου

Πλήρης Απασχόληση

13-03-2024

Μενίδι

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

21-12-2023

Μυκονος

⚽🏀 LIVE SCORES
24 Απρ. 2024
Λαμ
17:00
-
ΠΑΟ
24 Απρ. 2024
Άρη
19:30
-
Ολυ
23 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:30
-
ΜΑΚ
23 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;