Κατώτατος μισθός: Νέες ανακοινώσεις - Τι θα ισχύει από 1η Φεβρουαρίου
Κατώτατος μισθός: Δείτε αναλυτικά!

Η “ώρα της αλήθειας” έφτασε αφού την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί ο νέος κατώτατος μισθός μετά τις αλλαγές που θα γίνουν. Το νέο καθεστώς στις μισθοδοσίας θα τεθεί σε εφαρμογή από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου και θα επηρεάσει χιλιάδες μισθωτούς της χώρας, αλλά και ανέργους. Κι αυτό διότι οι αυξήσεις θα συμπαρασύρουν μια σειρά από επιδόματα που χορηγούνται.

Όπως ορίζουν τα μέχρι τώρα στοιχεία, μέσα στην εβδομάδα που έρχεται, θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συµβούλιο που θα καταλήξει στην υπογραφή από την υπουργό Εργασίας, κα Έφη Αχτσιόγλου, της σχετικής υπουργικής απόφασης. Βάσει αυτής, ο κατώτατος µισθός αυξάνεται και καταργείται ο υποκατώτατος μισθός για τα άτομα κάτω των 25 ετών.

Ο νέος αυξηµένος µισθός θα ισχύει για όλους τους εργαζοµένους, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο “Έθνος της Κυριακής”, η αύξηση θα «κλειδώσει» κοντά στα 50 ευρώ, που στατιστικά μεταφράζεται σε 8,5%. Σε κάθε περίπτωση όμως θα είναι μεταξύ 5% και 10%, που τοποθετεί τον κατώτατο μισθό στα 640 ευρώ.

Το πόρισµά της επιτροπής που διεξήγαγε μελέτη πάνω στο θέμα, αναφέρει πως η αύξηση 5% έως 10% το 2019, µε ισχύ για όλους τους εργαζοµένους χωρίς ηλικιακές διαφοροποιήσεις, δεν αναµένεται να επιβραδύνει τη συντελούµενη ανάκαµψη της απασχόλησης, δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανάκτηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της χώρας, ενώ µπορεί να επηρεάσει θετικά τις επενδύσεις.

Στη συνάντηση που πραγματοποίησε με τους θεσµούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε ότι είναι σύµφωνη µε την αύξηση του κατώτατου µισθού, σηµειώνοντας ωστόσο ότι αυτή θα πρέπει να είναι προσεκτική. Στο πλαίσιο της ενηµέρωσης έγινε ανταλλαγή οικονοµικών και νοµικών επιχειρηµάτων από τις δύο πλευρές, αναφορικά µε την επίδραση της αύξησης του κατώτατου µισθού σε βασικά µεγέθη της οικονοµίας.

Σε κάθε περίπτωση η τελική απόφαση για το ακριβές επίπεδο της αύξησης θα ληφθεί την ερχόµενη εβδοµάδα, οπότε θα υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση. Στόχος, πάντως, είναι η αύξηση να κινηθεί όσο πιο κοντά γίνεται- σε συνάρτηση πάντα µε τις δυνατότητες της ελληνικής οικονοµίας- στο «ταβάνι» του 10%. Σύµφωνα µε το πόρισµα των πέντε εµπειρογνωµόνων, µια αύξηση του κατώτατου 10% θα οδηγήσει σε αύξηση του µισθολογικού κόστους για το σύνολο της οικονοµίας κατά 2,86%.

Ο κατώτατος µισθός είναι σήµερα 586,08 ευρώ µεικτά για άγαµο, νεοπροσλαµβανόµενο χωρίς προϋπηρεσία και χωρίς ειδικότητα, ενώ το ηµεροµίσθιο ανειδίκευτου εργάτη είναι 26,18 ευρώ. Ο νέος αυξηµένος κατώτατος µισθός θα ισχύει και για τους νέους έως 25 ετών, οι οποίοι σήµερα εµπίπτουν στην περιοχή του υποκατώτατου των 510 ευρώ µεικτά.

Αυτό θα έχει ως συνέπεια οι νέοι να έχουν τη µεγαλύτερη αύξηση από όλους τους µισθωτούς, καθώς θα καταγράψουν βελτίωση των εισοδηµάτων τους άνω του 15%-20%. Η συγκεκριµένη οµάδα εργαζοµένων θα «καρπωθεί» την επιδότηση του 50% των εργοδοτικών εισφορών για σύνταξη (6,66% υπέρ ΕΦΚΑ) ως αντιστάθµισµα στην απότοµη αύξηση των αποδοχών τους. Από την αύξηση του κατώτατου θα επηρεαστούν και αποδοχές µισθωτών που εργάζονται µε µερική απασχόληση, εκτός και αν εµπίπτουν σε κλαδική σύµβαση που ορίζει υψηλότερους µισθούς.

Δείτε επίσης: Η λίστα με τα επιδόματα που αυξάνονται τον Φεβρουάριο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πληροφορική

Πρακτική Άσκηση

05-02-2024

Άγιος Δημήτριος Αττικής

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

⚽🏀 LIVE SCORES
28 Απρ. 2024
Ολυ
17:00
-
Λαμ
28 Απρ. 2024
ΠΑΟ
19:30
-
ΑΕΚ
25 Απρ. 2024
ΠΑΟ
21:15
-
ΜΑΚ
25 Απρ. 2024
Ρεάλ
22:00
-
ΜΠΑ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;