Η κλιματική αλλαγή φέρνει λιώσιμο των πάγων 4 φορές γρηγορότερα από το 2003!
Η κλιματική αλλαγή φαίνεται να λιώνει ταχύτερα τους πάγους της Γροιλανδίας!

Η κλιματική αλλαγή φέρνει μεγάλες αλλαγές στο πλανήτη και επιβεβαιώνεται από τους επιστήμονες, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις τους, οι πάγοι της Γροιλανδίας λιώνουν πλέον τέσσερις φορές πιο γρήγορα από ότι το 2003!

Ο ρυθμός αυτός είναι ταχύτερος από ότι νόμιζαν έως τώρα οι επιστήμονες.

Η ταχύτερη τήξη των πάγων θεωρείται πιθανότατο ότι θα οδηγήσει και σε ταχύτερη άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Η Γροιλανδία στο Βορρά διαθέτει τον μεγαλύτερο όγκο πάγων και από το 2002 παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες.

Ηνέα έρευνα, με επικεφαλής τον καθηγητή γεωδυναμικής Μάικλ Μπέβις του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), διαπίστωσε ότι κατά την τελευταία 15ετία μια ακόμη μεγαλύτερη απώλεια πάγου έχει συμβεί στη νοτιοδυτική περιοχή.

Κάτι που ανησυχεί περισσότερο τους επιστήμονες, καθώς, εκεί απουσιάζουν οι μεγάλοι παγετώνες. Οι επιφανειακοί πάγοι λιώνουν σταδιακά στην ενδοχώρα και δημιουργούν ποτάμια παγωμένου νερού που καταλήγουν στη θάλασσα!

Η περιοχή που έως τώρα δεν είχε θεωρηθεί μεγάλη απειλή, αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην άνοδο της στάθμης του Ατλαντικού ωκεανού, κάτι που μπορεί να έχει συνέπειες για μεγάλες παράκτιες πόλεις όπως η Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι.

Ο δύο αμερικανο-γερμανικοί περιβαλλοντικοί δορυφόροι GRACE που παρακολουθούν τη Γροιλανδία, δείχνουν ότι στην περίοδο 2002- 2016 χάνει περίπου δισεκατομμύρια τόνους πάγου κάθε χρόνο. Η νέα έρευνα, που συνδύασε τα δορυφορικά στοιχεία με επίγεια δεδομένα από σταθμούς GPS, βρήκε ότι μετά το 2012 έχει σχεδόν τετραπλασιασθεί ο ρυθμός απώλειας πάγων σε σχέση με το 2003, με την επιτάχυνση να είναι μεγαλύτερη στη νοτιοδυτική περιοχή.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην περίπτωση της Γροιλανδίας, η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη έχει φέρει τις θερμοκρασίες του καλοκαιριού σε σημείο να λιώνουν τους πάγους.

Ακόμα ένα περιοδικό καιρικό φαινόμενο, η “Ταλάντωση του Βορείου Ατλαντικού”, που ζεσταίνει τα νερά και τον αέρα στο βόρειο Ατλαντικό ωκεανό, δίνει την απαιτούμενη έξτρα ώθηση για να λιώσουν γρηγορότερα οι πάγοι!

“Το μόνο πράγμα που μπορούμε πια να κάνουμε, είναι να προσαρμοστούμε και να μετριάσουμε την περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας”, δήλωσε ο Μπέβις.

“Είναι πια πολύ αργά για να αποφύγουμε τις συνέπειες. Θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος της στάθμης των θαλασσών, καθώς παρακολουθούμε τους πάγους να φθάνουν πλέον στο σημείο τήξης τους. Στο μέλλον θα βλέπουμε ολοένα ταχύτερη άνοδο της στάθμης των θαλασσών. Από τη στιγμή που φθάνει το σημείο τήξης των πάγων, το μόνο ερώτημα είναι πόσο σοβαρά θα γίνουν τα πράγματα”.

Η απώλεια των αρκτικών πάγων σε Γροιλανδία, Αλάσκα και αρκτικό ωκεανό έχει τριπλασιασθεί και φαίνεται να έχει ανοδική τάση σε σχέση με τη δεκαετία του ’80.

Οι επιστήμονες έχουν εκτιμήσει ότι αν έλιωναν όλοι οι πάγοι της Γροιλανδίας, πάχους τριών χιλιομέτρων σε ορισμένα σημεία, η παγκόσμια στάθμη των θαλασσών θα ανέβαινε κατά επτά μέτρα! Φαντάζεσαι τις επιπτώσεις που θα είχε στις παράκτιες περιοχές!

Δες επίσης: Ε, όχι και την μπύρα! Τίποτα δε θα αφήσει πια η κλιματική αλλαγή;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Επιστήμες

Μερική Απασχόληση

31-01-2024

Ξηροκρηνη

400

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

⚽🏀 LIVE SCORES

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;