Από που προέρχονται οι λέξεις
Ακραίο;

Πέρα απ’ την καθομιλουμένη, υπάρχει και η αργκό, ένα γλωσσικό σύστημα, το οποίο πλέον γνωρίζουμε καλά και συνοψίζεται στο λεγόμενο “slung”.

Τυχαίνει, λοιπόν, πολλές απ’ τις λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά, να μην γνωρίζουμε την ετυμολογία τους και την προέλευσή τους.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ο λαϊκός, και εν πολλοίς, χυδαίος χαρακτηρισμός “γκόμενα” ή “γκόμενος”. Πόσες φορές είπες στη φίλη ή το φίλο σου: “Ψιτ, κοίτα μια γκόμενα” ή “Πόσο ωραίος γκόμενος;”. Το κατά πόσο μας τιμά αυτός ο όρος ή αντιθέτως θα έπρεπε να καταργηθεί απ’ το καθημερινό μας λεξιλόγιο, αυτό είναι μια άλλου τύπου κουβέντα.

Αυτό που μας ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι το εξής:

Από που προκύπτει τελικά ο όρος “γκόμενος/α”;

Δεδομένου ότι οι άνθρωποι ιστορικά, δεν χαρακτήριζαν τους (δυνάμει) ερωτικούς τους συντρόφους με τον εν λόγω όρο, υποθέτουμε πως ο “γκόμενος” αποτελεί σύγχρονη ορολογία της εποχής μας.

Αρχικά, σύμφωνα με την εκδοχή που περιλαμβάνει το λεξικό του Μπαμπινιώτη, ο “γκόμενος” προκύπτει από το γαλλικό gommeux, από το ιταλικό gommeno, από το gomme (=γόμμα) ή από το ελληνικό κόμμι, το οποίο με τη σειρά του προέρχεται από το αιγυπτιακό kmjt. Το “κόμμι” είναι μια κολλώδης αρωματική ουσία, που εκκρίνουν ορισμένα φυτά.

Παρετυμολογούμε επομένως, υποθέτοντας ότι το -gomme εξηγεί και ερμηνεύει έναν άνθρωπο, άντρα ή γυναίκα, που περιποιείται την εμφάνισή του, αρωματίζεται, θέλει να είναι κομψός, ωραίος και θελκτικός για το άλλο φύλο. Με λίγα λόγια, εραστής ή ερωτεύσιμος.

Επειδή η γλώσσα είναι ατελείωτη, το “γκόμενος/α” δεν έχει σταματήσει βέβαια εκεί, αλλά ένα σωρό παράγωγα έχουν γεννηθεί:

“Γκομενιάρης/αρα”, “γκομενοδουλειά” και άλλα πολλά.

Εσένα, ποια είναι η θέση σου πάνω στη “γκομενοκατάσταση” του προφορικού λόγου;

Δες κι αυτό: Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε καθημερινά στον προφορικό μας λόγο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Μαρούσι

Χωρίς κατηγορία

Πλήρης Απασχόληση

18-01-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

 1 
 8 
 1 
 3 
 2