Έρευνα: Αυτή είναι η ηλικία που διαδίδει περισσότερα... fake news!
Τα fake news υπάρχουν παντού γύρω μας και οι ερευνητές έδειξαν ποιες ηλικίες τα διαδίδουν περισσότερο!

Μία νέα έρευνα από τα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης και του Princeton, έδειξε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν σημαντικά αυξημένη πιθανότητα να μοιραστούν τα λεγόμενα fake news. Για όσους δε γνωρίζουν, ψεύτικα νέα που είναι μη αληθή ή παραπλανητική.

Η έρευνα έδειξε ότι η ηλικία ήταν ένα καθοριστικό χαρακτηριστικό για την εκτίμηση του πόσα fake news μοιράζεται κάποιος. Άλλοι παράμετροι, όπως η ηλικία, το εισόδημα, το φύλο, η μόρφωση, ακόμα και το κόμμα που ψηφίζουν φαίνεται να μην σχετίζονται καθόλου.

Μία διαφορετική έρευνα έδειξε ότι οι περισσότεροι χρήστες είναι περισσότερο υποψιασμένοι και δε διαβάζουν fake news. Όμως, μέσα από τη ροή των ειδήσεων είναι πιο εύκολα να ταξιδέψουν αυτά τα νέα και να φτάσουν σε πολλούς χρήστες. Κάνοντας, έτσι, την εκτίμηση του πόσοι χρήστες επηρεάζονται από αυτά ακόμη πιο δύσκολη.

Οι δύο παραπάνω έρευνες μπορούν να βοηθήσουν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να προετοιμαστούν καταλλήλως, ώστε οι χρήστες τους να μη ζουν στη πλάνη των ψεύτικων ειδήσεων.

Η παραπάνω έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science Advances και μελέτησε τη συμπεριφορά των χρηστών τους μήνες πριν και μετά των Αμερικάνικων εκλογών του 2016. Σε αυτό συμμετείχαν περίπου 3,500 χρήστες και μη μέσων όπως το Facebook και το Instagramm.

Ζητήθηκε στους συμμετέχοντες πρόσβαση στις σελίδες τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε όλα τα επίπεδα. Από θρησκευτικές, πολιτικές απόψεις, μέχρι το τι μοιράζονται με τους διαδικτυακούς φίλους και η κίνηση των λογαριασμών τους στα μέσα αυτά.

Οι ερευνητές στη συνέχεια έλεγχαν τα link που δημοσίευαν οι χρήστες με μία λίστα από ιστοτόπους που είναι γνωστό πως βγάζουν fake news.

Τα αποτελέσματα έδειξαν τα εξής:

Σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, το να μοιράζονται οι χρήστες fake news ήταν ένα σπάνιο φαινόμενο. Μόνο 8,5% του συνόλου μοιράστηκαν έστω ένα link από τέτοιο site.

Οι χρήστες που χαρακτηρίζονταν ως συντηρητικοί ήταν πιο πιθανό (18%) να μοιραστούν fake news από ότι χρήστες που χαρακτηρίζονται ως φιλελεύθεροι (4%).

Όμως η ηλικία, άλλαξε τα πάντα! Το 11% των χρηστών που ήταν 65 ή παραπάνω, ήταν πιο πιθανό να μοιραστεί μία ψεύτικη είδηση. Σε αντίθεση με το, μόλις, 3% σε ηλικίες από 18 έως 29 ετών. Αυτό το ηλικιακό γκρουπ, των 65 και πάνω, δημοσίευσε 2 φορές περισσότερα fake news από ότι οι 45 με 65 και εφτά φορές περισσότερο από ότι οι 18 με 29.

Συμπεράσματα δε βγήκανε από τη μελέτη για το γιατί συμβαίνει αυτό. Βέβαια υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια που μελετούνται αυτή τη στιγμή.

Το ένα, έχει να κάνει με το ότι οι άνθρωποι αυτής της ηλικίας δεν έχουν την τεχνολογική νοημοσύνη για να ξεχωρίσουν τα ψεύτικα νέα. Λόγω του ότι σε μεγάλη ηλικία ήρθαν αντιμέτωποι με τη τεχνολογία.

Και το δεύτερο, ότι ηλικιακά, λόγω της φθοράς του εγκεφάλου, καθίσταται πιο δύσκολο στους μεγάλους ανθρώπους να ξεχωρίσουν τα ψεύτικα νέα. Έτσι είναι πιο επιρρεπείς στο να τα πιστέψουν και να τα διαδώσουν.

Περιμένουμε περισσότερες μελέτες που θα δείξουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια την εξάπλωση των fake news και το τρόπο που εμείς οι χρήστες τα διαδίδουμε.

Ελπίζω να προσέχεις τι ποστάρεις στις σελίδες σου!

Δες ακόμα: Fake News: Filter Bubble και πώς να αναγνωρίσεις μία ψεύτικη είδηση!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πρόσθετες Υπηρεσίες Τουρισμού

Εποχιακή Εργασία

04-03-2024

Αγιος Γορδιος

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;