Κατώτατος μισθός: Έρχονται οι αυξήσεις από 1η Φεβρουαρίου!

Από neolaia.gr Team 9 Ιανουαρίου 2019

Κατώτατος μισθός: Δείτε αναλυτικά!

Αυξάνεται τελικά ο κατώτατος μισθός. Η αρμόδια επιτροπή με το πόρισμά της συγκεκριμένα εισηγείται στην ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, η αύξηση αυτή είναι της τάξεως του 5%-10%

Η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα, αφού αυτή θα παρθεί σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα. Ωστόσο οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως ο κατώτατος μισθός θα αυξηθεί περίπου 29-59 ευρώ.

Η απαιτούμενη υπουργική απόφαση που θα σηματοδοτήσει την έναρξη των αυξήσεων σε εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό, θα υπογραφεί, όπως έχει δηλώσει η κ. Αχτσιόγλου εντός του δεύτερου 15ήμερου του Ιανουαρίου και θα είναι ίδιος για όλους, αφού όπως έχει ήδη αναφερθεί θα γίνει κατάργηση του υποκατώτου μισθού που μέχρι τώρα λάμβαναν οι εργαζόμενοι νέοι έως 25 ετών. Να σημειωθεί πως έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Η παράδοση του πορίσματος της Επιτροπής στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης που προβλέπει ο νόμος. Η κυβέρνηση έχει αναγάγει την αύξηση αυτή στο πρώτο εμβληματικό βήμα παρεμβάσεων με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων, όπως δήλωσε πρόσφατα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Φυσικά το συγκεκριμένο πόρισμα δεν αποτελεί παρά μία παραίνεση της επιτροπής και δε δεσμεύει το Υπουργείο να την ακολουθήσει. Η απόφαση θα ληφθεί σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων εβδομάδων. Στο ενδιάμεσο, δεν αποκλείεται το θέμα να απασχολήσει και τους εκπροσώπους των δανειστών οι οποίοι αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, στις 21 Ιανουαρίου.

Η εισήγηση της Επιτροπής σε συνδυασμό με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, οδηγεί τους ειδικούς στην εκτίμηση ότι η αύξηση θα είναι τουλάχιστον 7%- 8%, πέριξ δηλ. των 50 ευρώ τον μήνα. Έτσι, ο κατώτατος μισθός εκτιμάται ότι θα ανέλθει τουλάχιστον στα 630 ευρώ συμπαρασύροντας προς τα πάνω τόσο τις αποδοχές όσων εργάζονται με ευέλικτες μορφές εργασίας όσο και τα επιδόματα και μισθούς που καταβάλλει ο ΟΑΕΔ και υπολογίζονται με βάση το κατώτατο ημερομίσθιο.

Επιπλέον, όπως ανέρφερε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας: «Περιμένουμε η διαβούλευση να τελειώσει πολύ σύντομα, ώστε να μπει σε εφαρμογή η διαδικασία αύξησης του κατώτατου από την 1η Φεβρουαρίου».

Με πληροφορίες και από το e-dimosio.gr

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486