Φαχρελνισά Ζεΐντ: Αφιερωμένη στη σπουδαία Τουρκάλα ζωγράφο- πριγκίπισσα το Google Doodle!
Η Φαχρελνισά Ζεΐντ ήταν μία σημαντική καλλιτέχνης που αξίζει να γνωρίσεις!

Αφιερωμένο σε μία σημαντική προσωπικότητα της τέχνης είναι το σημερινό doodle της Google. Συγκεκριμένα στη Φαχρελνισά Ζεΐντ, την Τουρκάλα ζωγράφο και πριγκίπισσα.

Η Φαχρελνισά Ζεΐντ, γεννήθηκε στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης το 1901 και ήταν κόρη του Τούρκου διπλωμάτη και ιστορικού Σακίρ Πασά. Ήταν μέλος επιφανούς οικογένειας της εποχής, που ασχολούταν με τη διανόηση και την πολιτική.

Όταν ήταν μόλις δεκατεσσάρων ετών ξεκίνησε να ασχολείται με τη ζωγραφική, ενώ υπήρξε μία από τις πρώτες γυναίκες που φοίτησαν στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κωνσταντινούπολης.

Οι σπουδές της ξεκίνησαν το 1920, ενώ το 1927 ταξίδεψε στο Παρίσι για να συνεχίσει να μαθαίνει στην Académie Ranson με δάσκαλο τον Ροζέρ Μπισιέρ (Roger Bissière). Οι σπουδές όμως δεν τελείωσαν εκεί, αφού γυρνώντας πίσω στη γενέτειρά της, φοίτησε υπό την επίβλεψη του Ναμκ Ισμαΐλ (Namık Ismail) στην Ακαδημία Καλών Τεχνών και το 1942 προσχώρησε στην ομάδα καλλιτεχνών D Group που είχε ιδρυθεί το 1933 και αποτελούνταν από νέους Τούρκους ζωγράφους.

Όσον αφορά την προσωπική της ζωή, το 1934 παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Ζεΐντ Ιμπν Χουσεΐν, ο οποίος διαδέχτηκε τον βασιλιά Φαϊσάλ Β’, αν και ο ίδιος δεν βασίλεψε αλλά ανέλαβε ρόλο πρεσβευτή της Δημοκρατίας του Ιράκ.

Το καλλιτεχνικό έργο της Φαχρελνισά Ζεΐντ, υπήρξε ποικιλόμορφο και χαρακτηρίζεται για τη σύνθεση Ισλαμικών και Βυζαντινών στοιχείων με επιρροές από τη δυτική τέχνη. Αναγνωρίζεται επίσης ως εκπρόσωπος της αφηρημένης και γεωμετρικής τέχνης.

Το έργο της περιλαμβάνει κυρίως ελαιογραφίες και υδατογραφίες, καθώς και λιθογραφίες και χαρακτικά. Οι πίνακές της πρώιμης περιόδου της παρουσίαζαν επιδράσεις από τη γαλλική ζωγραφική, απεικονίζουν πορτρέτα και σκηνές σε εσωτερικούς χώρους. Από τη δεκαετία του 1940 όμως και μετά στράφηκε περισσότερο στην αφηρημένη τέχνη. Στο Παρίσι, το έργο της επαινέθηκε από τον Αντρέ Μπρετόν. Επινόησε τη μέθοδο που ονόμασε παλαιοκρύσταλλο, κατά την οποία τοποθετούσε χρωματιστές πέτρες, σμάλτο και άλλα υλικά σε μείγμα γυάλινου πολτού και ρητίνης, το οποίο έθεταν σε κίνηση ηλεκτροκινητήρες. Συλλογές έργων της εκτίθενται σε μουσεία μοντέρνας τέχνης στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη, στο Σινσινάτι, στο Εδιμβούργο, στην Κωνσταντινούπολη και στην Άγκυρα, ενώ αρκετά έργα της ανήκουν επίσης σε ιδιωτικές συλλογές.

Απεβίωσε στις 5 Σεπτεμβρίου 1991 στο Αμμάν.

Τι είναι τα Google Doodles;

Τα doodles είναι ξεχωριστές εκδόσεις του λογοτύπου της Google στην αρχική της σελίδα. Το πρώτο doodle δημιουργήθηκε αποκλειστικά και μόνο για πρακτικούς λόγους και κανείς δεν φανταζόταν ότι θα γίνει τόσο δημοφιλές και ότι θα καταλήξει να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος της σελίδας αναζήτησης της Google. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που σήμερα πλέον πολλοί ανυπομονούν να δουν κάθε νέο doodle που δημιουργούμε! Τα doodles δημιουργούνται για να γιορτάσουν γεγονότα, επετείους και γενέθλια καλλιτεχνών, επιστημόνων, μουσικών και άλλων ξεχωριστών προσωπικοτήτων. Μπορεί να είναι η πρώτη μέρα του σχολείου, τα γενέθλια του Οδυσσέα Ελύτη ή η 50η επέτειος από την ανακάλυψη του γενετικού κώδικα. Η doodle ομάδα της Google ψάχνει πάντα για νέες και ενδιαφέρουσες ιδέες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Πωλήσεις

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Χαλάνδρι

1.500

⚽🏀 LIVE SCORES
16 Απρ. 2024
Μπο
22:00
-
Atl
16 Απρ. 2024
Μπα
22:00
-
Παρ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;