Αγαπώντας τον εαυτό σου...
Όλα γίνονται πιο όμορφα, πιο εύκολα, πιο εφικτά

Όλα σε αυτή τη ζωή ξεκινάνε από εμάς και καταλήγουν πίσω σε εμάς. Ο εαυτός μας είναι το Α και το Ω μας, είναι το 0 και το άπειρο, πάντα σε βαθμό που δε ξεφεύγουμε σε ναρκισσισμό και εγωμανία.

Η δική μας αντίληψη, οι δικές μας εμπειρίες, ο δικός μας τρόπος σκέψης και επαφής με τους άλλους, τα δικά μας ερεθίσματα, όλα τα παραπάνω μας κάνουν να είμαστε αυτοί που είμαστε. Όπως είπε πολύ σοφά κάποιος, ο καθένας είναι σαν να ζει στη δική του πραγματικότητα, διότι κανείς δεν έχει ακριβώς τις ίδιες εμπειρίες με εσένα.

Οι αισθήσεις μας είναι το μόνο πράγμα που μας συνδέει με τον εξωτερικό κόσμο και οφείλουμε να τις σεβόμαστε, να τις αγαπάμε, να τις φροντίζουμε.

Αυτό που μπορεί πλέον να ακούγεται τόσο κλισέ και τετριμμένο, δεν παύει να είναι αλήθεια (δυστυχώς ή ευτυχώς): Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι η μοναδική κινητήριος δύναμη που σε πηγαίνει μπροστά και σου δίνει λόγο ύπαρξης.

“Θέλω να δουλέψω/ να φτιάξω/ να καλυτερεύσω τις σχέσεις μου με τους άλλους”. Μια διαδεδομένη κουβέντα, απ’ την οποία λείπει κάτι πολύ βασικό: Καμία αλλαγή και βελτίωση δε θα επέλθει στις σχέσεις μας, αν δε τα βρούμε με τον εαυτό μας. Φροντίζοντας και αγαπώντας εσένα, όλα θα αλλάζουν μόνα τους, χωρίς να χρειάζεται να προσπαθείς υπερβολικά: Οι επιτυχίες, τα μαθήματα, τα πτυχία, η δουλειά, οι σχέσεις με τους γονείς, τους φίλους, τους γείτονές σου.

Πόσο δύσκολο είναι να αγαπήσει κανείς τον εαυτό του;

Πάρα πολύ, πολύ, αρκετά, λίγο και καθόλου. Η απάντηση δική σου.

Ωστόσο, ποια είναι τα πιο βασικά βήματα, που μας φέρνουν ένα σκαλί πιο κοντά στον αυτοσεβασμό και την αγάπη του εαυτού;

1. Αποδοχή.

Η απόλυτη και άνευ όρων αποδοχή της ψυχής και του σώματός μας είναι το το πρώτο και βασικότερο στάδιο της αγάπης οποιουδήποτε πράγματος, πόσο μάλλον της αγάπης για τον εαυτό μας. Μάθε να αποδέχεσαι τις ευκολίες, τις δυσκολίες, τα προσόντα, τις παραξενιές σου, τις επιθυμίες σου, τις ατέλειες σου. Ό, τι πηγάζει από μέσα σου είναι δικαιολογημένο και φυσιολογικό. Απλά αγκάλιασέ το!

2. Κανένας λόγος για πανικό.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πλέον (Το έχεις παρατηρήσει!) είναι νευρωτικοί, άλλοι πιο πολύ, άλλοι πιο λίγο. Ψυχολόγοι, επιστήμονες, διαδικτυακές εφαρμογές ζεν προσπαθούν να ανακουφίσουν τους ανθρώπους από τα αβάσταχτο άγχος, τις φοβίες και την ανησυχία για το μέλλον. Μάλιστα, ίσως μια απ’ τις σημαντικότερες αιτίες της κατάθλιψης και της έντονης απογοήτευσης από τη ζωή είναι οι τεράστιες προσδοκίες που έχει κανείς απ’ τον εαυτό του και η παραλυτική αγωνία για το νόημα της ζωής.

Sit back and relax! Βρήκε ποτέ κανείς το ένα και μοναδικό και αδιάψευστο το νόημα; Όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο, με όποιον τρόπο μπορούμε και αυτό πρέπει να κάνεις κι εσύ! Επίσης, είναι λογικό και σωστό το να περιμένεις πράγματα από σένα, όχι όμως να φτάνεις σε σημείο πανικού, που σε εμποδίζει απ΄το να απολαμβάνεις τη ζωή που συμβαίνει τώρα!

3. Μη φοβάσαι να λες “όχι” και να αφήνεις ό,τι σε αφήνει.

Μεγαλώνοντας, πολλοί άνθρωποι θα φύγουν από δίπλα μας και άλλοι θα έρθουν. Τι πιο φυσιολογικό; Είναι μια κατάλληλη ηλικία να κάνουμε “ξεσκαρτάρισμα”, να γνωρίζουμε καινούριους ανθρώπους και να δοκιμαζόμαστε σε νέες εμπειρίες και καταστάσεις. Μη το φοβάσαι, γιατί μπορεί η αρχή να είναι δύσκολη, όμως το αποτέλεσμα μας επιβραβεύει! Πρέπει να μάθεις να σέβεσαι και να αναγνωρίζεις τις ανάγκες σου, προκειμένου να λες “όχι”, χωρίς ενοχές, και να κάνεις αυτό που πραγματικά επιθυμείς και σε γεμίζει!

O δρόμος για την αγάπη του εαυτού και της ζωής είναι μακρύς, αλλά η προσπάθεια αξίζει όσο τίποτε άλλο.

Δες κι αυτό: Γιατί μας είναι τόσο δύσκολο να λέμε «ΟΧΙ»;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Εκπαίδευση

Πλήρης Απασχόληση

18-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Ασπρόπυργος

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;