Χριστούγεννα: 7 αλλόκοτα γιορτινά έθιμα από όλο τον κόσμο!
Κάποιες χριστουγεννιάτικες παραδόσεις ξεπερνάνε κατά πολύ τη φαντασία μας!

Παρότι τα Χριστούγεννα γιορτάζονται την ίδια χρονική στιγμή σχεδόν σε όλη την υφήλιο, τα έθιμα και οι παραδόσεις των λαών διαφοροποιούνται από τόπο σε τόπο!

Μπορούμε μάλιστα να υποθέσουμε πως αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα, ως προς την ερμηνεία και αναπαράσταση αυτής της γιορτινής εποχής του χρόνου, είναι τελικά που προσδίδει μια ποικιλία και μια πρωτότυπη λαμπρότητα, που κάνει τα Χριστούγεννα να ξεχωρίζουν!

Παρακάτω, θα δεις μια λίστα από αρκετά περίεργα και ασυνήθιστα έθιμα, τα οποία έχουν την τιμητική τους τις γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και της αλλαγής του χρόνου.

1. Οι γιορτινές κάμπιες της Νοτίου Αφρικής

Μια αρκετά παράξενη γιορτινή παράδοση είναι αυτή που συναντάται την ημέρα των Χριστουγέννων στη Νότιο Αφρική. Ανάμεσα, λοιπόν, σε άλλες λιχουδιές των γιορτών, το γιορτινό τραπέζι στη Ν. Αφρική περιλαμβάνει τις τηγανητές κάμπιες νυχτοπεταλούδας, οι οποίες ανήκουν στο αυτοκρατορικό είδος που ονομάζεται “Emperor Moth”! Αν και πρόκειται ομολογουμένως για μια αρκετά εκκεντρική παράδοση, ειδικά στα μάτια κάποιου που δεν έχει δοκιμάσει ποτέ κάμπια, φαίνεται πως για τους Νοτιοαφρικανούς, αυτή η λιχουδιά είναι μια αγαπημένη γευστική επιλογή!

2. H ιστορία της Χριστουγεννιάτικης πίκλας – ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν να στολίζουν το δέντρο με πίκλες, πέρα απο τα συμβατικά στολίδια. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη παράδοση που εικάζεται ότι έχει τις ρίζες της στην ιστορία του Αμερικανικού Εμφυλίου, όταν ένας κρατούμενος στρατιώτης ονόματι John C. Lower αιχμαλωτίστηκε από τους εχθρούς του.

Την παραμονή των Χριστουγέννων, ο στρατιώτης λιμοκτονούσε στην πείνα, με αποτέλεσμα να ζητήσει από τους φρουρούς του να τον αφήσουν να φάει έστω μια πίκλα για να μην πεθάνει. Σύμφωνα με την ιστορία αυτή του 19ου αιώνα, οι φρουροί ικανοποίησαν το αίτημα του και απ’ όταν ο στρατιώτης αφέθηκε ελεύθερος, φαίνεται πως καθιέρωσε την παράδοση αυτή, κρύβοντας κάθε χρόνο ένα τουρσί μέσα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

3. H “εκτόξευση” του φαγητού στο ταβάνι – Σλοβακία

Στη Σλοβακία ακολουθείται επίσης ένα αλλόκοτο γιορτινό έθιμο. Συνηθίζεται να πετιέται στο ταβάνι μια κουταλιά από το παραδοσιακό πιάτο Loksa, το οποίο παρασκευάζεται από ψωμί, γάλα, ζάχαρη και σπόρους παπαρούνας. Σύμφωνα με το εν λόγω έθιμο, όσο μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού κολλήσει στο ταβάνι, τόσο καλύτερη θα είναι η σοδειά μέσα στο χρόνο!

4. O γιορτινός ιστός της αράχνης – Ουκρανία

Η συγκεκριμένη γιορτινή παράδοση στην Ουκρανία προτάσσει το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δένδρου με ψεύτικες αράχνες και ιστούς. Σύμφωνα με το μύθο, φημολογείται ότι μία χήρα που ζούσε με τα παιδιά της σε μία καλύβα, ήταν τόσο φτωχή που δεν μπορούσε να στολίσει ούτε δέντρο. Όταν ξύπνησε το πρωί των Χριστουγέννων όμως αντίκρισε όλο το δέντρο καλυμμένο με τον ιστό μιας αράχνης. Η παράδοση, λοιπόν, που διατηρείται μέχρι και σήμερα στην Ουκρανία, θέλει τους κατοίκους να στολίζουν στο δέντρο τους μια ψεύτικη αράχνη με ιστό, προκειμένου να τους φέρει καλοτυχία!

5. Χριστουγεννιάτικο έδεσμα… απο φώκια (Και είναι κρίμα!) – Γροιλανδία

Άλλο ένα αρκετά παράξενο χριστουγεννιάτικο έθιμο συναντάται στη Γροιλανδία, όπου τις ημέρες των γιορτών είθισται να τυλίγουν ένα μικρό πουλί που μοιάζει με πιγκουίνο μέσα σε δέρμα φώκιας, το οποίο θάβουν μέσα στη γη και το βγάζουν την ημέρα των Χριστουγέννων για να το φάνε!

6. Χριστούγεννα στα… KFC – Ιαπωνία

Η Ιαπωνία τιμά κάθε χρόνο ένα περίεργο και αρκετά… εμπορευματοποιημένο έθιμο. Την περίοδο των Χριστουγέννων, φαίνεται πως πολλοί άνθρωποι στην Ιαπωνία συνηθίζουν να επιλέγουν τηγανητό κοτόπουλο από καταστήματα της γνωστής αλυσίδας KFC. Το εν λόγω έθιμο έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1970, όταν η εταιρία KFC έκανε μια πολύ πετυχημένη διαφημιστική καμπάνια, η οποία απο τότε κατάφερε να καθιερωθεί ως γιορτινή παράδοση. Μάλιστα, η ζήτηση είναι τόσο μεγάλη που τα καταστήματα δέχονται παραγγελίες αρκετούς μήνες πριν μπουν τα Χριστούγεννα!

7. O αμφιλεγόμενος “Μαύρος Πιτ” των Χριστουγέννων – Ολλανδία

Το συγκεκριμένο έθιμο λαμβάνει χώρα στις Κάτω Χώρες και κυρίως στην Ολλανδία. Πρόκειται για ένα έθιμο αρκετά αμφιλεγόμενο, το οποίο προκάλεσε στο παρελθόν και ακόμα προκαλεί πολλές αντιδράσεις, λόγω του ότι κρίνεται αυστηρά, εξαιτίας του έντονου ρατσιστικού στοιχείου που το διέπει.

Σύμφωνα με την προέλευση του εθίμου, στις Κάτω Χώρες και ιδιαίτερα στην Ολλανδία, ο Άγιος Νικόλας (που αντιστοιχεί στο δικό μας Άγιο Βασίλη) έφτασε απο την Ισπανία, συνοδευόμενος από ένα έγχρωμο υπηρέτη, την παραμονή της γιορτής του.

Ο υπηρέτης του Άγιου Νικόλαου, ντυμένος με ρούχα από τη Μαυριτανία έμεινε γνωστός, ως “Zwarte Piet”, δηλαδή “Μαύρος Πιτ”, ο οποίος υποτίθεται πως επεδίωκε να μοιράσει γλυκά και ξηρούς καρπούς στην πόλη και αργότερα να αρπάξει τα άτακτα παιδιά, προκειμένου να τα πάρει μαζί του πίσω στην Ισπανία.

Όπως είναι άλλωστε λογικό, το εν πολλοίς ρατσιστικό έθιμο του Μαύρου Πιτ έχει πια υπονομευθεί αρκετά, λόγω των εντεινόμενων αντιδράσεων του κόσμου. Και είναι ρατσιστικό, αφού, στα πλαίσια της παράδοσης, πολλοί λευκοί κάτοικοι βάφονται μαύροι, για να υποδυθούν τον Μαύρο Πιτ, ενώ αρκετές πόλεις δε διστάζουν να στολίζουν τους δρόμους τους με φιγούρες του έγχρωμου υπηρέτη.

Ωστόσο, παρά τις όλο και περισσότερες αντιδράσεις, υπάρχουν αρκετοί Ολλανδοί που τιμούν ακόμα το συγκεκριμένο έθιμο και ντύνονται στις διακοπές των Χριστουγέννων ως Μαύροι Πιτ, φορώντας περούκες και βάφοντας τα πρόσωπά τους.

Δες κι αυτό: 5 κορυφαία χριστουγεννιάτικα στέκια στην Αθήνα για φαγητό και ποτό

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Marketing

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Νέα Ιωνία Αττικής

Υπηρεσίες ένδυσης και υπόδησης

Όλοι οι τύποι εργασίας

23-01-2024

Αθήνα

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;