Κατώτατος μισθός: Ποιος θα είναι από τον Ιανουάριο του 2019;

Από neolaia.gr Team 17 Δεκεμβρίου 2018

Ο κατώτατος μισθός αλλάζει με τον καινούριο χρόνο!

Το θέμα «κατώτατος μισθός» και η αύξησή του με την έναρξη της νέας χρονιάς, είναι από τα πλέον πολυσυζητημένα θέματα των τελευταίων μηνών και φυσικά από αυτά που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησης για τον πρώτο μήνα του 2019.

Τον Ιανουάριο του 2019, η κυβέρνηση μαζί με ένα πλάνο προσλήψεων σε ορίζοντα τετραετίας, θα προχωρήσει και στην αύξηση  του κατώτατου μισθού (586 ευρώ), ενώ ταυτόχρονα θα καταργηθεί και ο υποκατώτατος μισθός (510 ευρώ) για τους νέους έως 25 ετών, που έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κατώτατος μισθός λοιπόν, όπως όλα δείχνουν, θα δει αύξηση περίπου 20-25 ευρώ τον μήνα, πράγμα που μας κάνει να βλέπουμε ακόμα πιο έντονα την απόσταση που μας χωρίζει από άλλες χώρες της Ευρώπης που βίωσαν τα μνημόνια. Η Ισπανία, η οποία μπήκε στο μνημόνιο το 2012 αλλά βγήκε το 2013, είχε καταγράψει νωρίτερα δημοσιονομικό έλλειμμα 11% του ΑΕΠ το 2009 με τον τραπεζικό τομέα της χώρας να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα. Παρεμφερή προβλήματα με την ελληνική οικονομία.

Το 2019 οι Ισπανοί θα έχουν επίσης αυξήσεις στον κατώτατο μισθό, αλλά ύψους 22%. Στις 21 Δεκεμβρίου η ισπανική κυβέρνηση αναμένεται να εγκρίνει αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 858 στα 1.050 ευρώ μεικτά από τον Ιανουάριο 2019. Από τον Ιανουάριο παράλληλα, οι μισθοί στη Γαλλία θα αυξηθούν κατά 100 ευρώ τον μήνα.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με «Τα Νέα» η κυβέρνηση θα ήθελε να εφαρμόσει ένα από τα τρία εναλλακτικά σενάρια που αποτυπώνονται στο πόρισμα μελέτης του ΚΕΠΕ, ιδανικά αυτό που αφορά στην αυτόματη αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Γνωρίζει όμως, πως την επομένη θα άνοιγε ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης με την Ευρωζώνη. Η δεύτερη εναλλακτική αφορά στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 10% ενώ το τρίτο σενάριο του ΚΕΠΕ αφορά σε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ την ερχόμενη διετία.

Οι δανειστές πάντως έχουν διαμηνύσει ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο θέμα του κατώτατου μισθού θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πηγές μιλώντας στα «Νέα» εκτιούν πως οι τελικές αυξήσεις θα κυμαίνονται στη ζώνη του 3%- 4%.

Με πληροφορίες από «Τα Νέα»

Δείτε επίσης: ΟΑΕΔ: Αυξάνεται το ποσό για το επίδομα ανεργίας!

ΕΙΣΑΙ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΚΟΝΤΟΠΑΚ VIBER ΣΤΙΚΕΡΣ; ΝΤΑΟΥΝΛΟΟΥΝΤ ΛΕΜΕ ΕΔΩ --> https://vb.me/fac486