Όνειρα: Ο ασυνείδητος κόσμος όπου τα πάντα είναι εφικτά!
Μπορείς να ανατρέψεις την έκβαση ενός εφιάλτη;

Η εξερεύνηση των ονείρων έχει τεράστιο ενδιαφέρον τόσο από επιστημονική άποψη όσο και απ’ την πλευρά της ανθρώπινης περιέργειας.

Ο ονειρικός κόσμος αποτελεί το μοναδικό “υπαρκτό” υπερ-κόσμο που ξεφεύγει πλήρως απ’ τον έλεγχο της συνείδησης και δεν επιδέχεται καμία λογική.

Τα όνειρα , λοιπόν, είναι δικαιολογημένα μια απ’ τις πιο ιδιαίτερες και πολύπλοκες πτυχές της ανθρώπινης ζωής, γιατί ένα όνειρο σημαίνει ένα “πέρασμα” που μας εισάγει στον κόσμο του υποσυνειδήτου, σε έναν κόσμο ουσιαστικά απροσπέλαστο, γεμάτο απωθημένες εμπειρίες, γεμάτο στιγμιαίες αναλαμπές που έχουν ξεχαστεί, απωθηθεί και ταξινομηθεί, έτσι ώστε να “σκάνε” σε ανύποπτο χρόνο, κάνοντας τα όνειρα να μοιάζουν με σουρεάλ σενάρια μεθυσμένου σκηνοθέτη!

Και επειδή το κάθε όνειρο διαρκεί από 5 έως 20 δευτερόλεπτα, μας αφήνει συνήθως μια αίσθηση, η οποία πολύ δύσκολα περιγράφεται σε τρίτους, αφού πρόκειται για μια εμπειρία εντελώς μοναδική που μόνο εμείς, με τη δική μας αισθητηριακή αντίληψη, το δικό μας σώμα, τις δικές μας εμπειρίες και τη δική μας ζωή μπορούμε, έστω και αμυδρά, να κατανοήσουμε.

Μπορούμε να ασκούμε έλεγχο στο περιεχόμενο και την έκβαση του ονείρου, γράφοντας την πλοκή του λες και είμαστε σκηνοθέτες ύπνου;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Παρακάτω, θα βρεις μερικά απ’ τα πιο “τρελά” κι όμως επιστημονικά αποδεδειγμένα γεγονότα, τα οποία αφορούν το δυσπρόσιτο κόσμο του ασυνείδητου.

1. Έλεγχος του ονείρου

Το φαινόμενο που αφορά τον έλεγχο ενός ονείρου ονομάζεται “διαυγές όνειρο” (“lucid dream“) και δεν είναι τόσο σπάνιο. Μπορεί κάποιος να ονειρεύεται ενσυνείδητα, χωρίς να ξυπνάει.
Πώς μπορεί να επιτευχθεί όμως ένα συνειδητό όνειρο;

Σύμφωνα με ειδικούς, μπορείς να ελέγχεις ένα όνειρο αν ρωτάς τον εαυτό σου, περίπου κάθε 2 ώρες, κατά τη διάρκεια της ημέρας αν ονειρεύεσαι. Παράλληλα, μπορείς να κοιτάξεις το είδωλό σου, όπως αντανακλάται στον καθρέφτη και να πεις στον εαυτό σου ότι δεν ονειρεύεσαι, αλλά ότι είσαι ξύπνιος και βρίσκεσαι στην πραγματικότητα.

Το παραδέχομαι, ναι, ακούγεται αλλοπρόσαλλο και περίεργο. Ωστόσο, είναι ένας τρόπος εξάσκησης του μυαλού και της συνείδησης, προκειμένου να αναγνωρίζει και να αντιλαμβάνεται την σωματική σου ύπαρξη, με αποτέλεσμα όταν ονειρεύεσαι, το μυαλό σου μπορεί να διακρίνει μεταξύ υλικού/πραγματικού και άυλου/ονειρικού κόσμου.

2. Όλα τα πρόσωπα στο όνειρο είναι γνωστά

Τα άγνωστα πρόσωπα που βλέπεις σε ένα όνειρο, είναι όλα πρόσωπα, τα οποία έχεις δει, έστω μια φορά στη ζωή σου, είναι άνθρωποι που έχουν περάσει από το οπτικό σου πεδίο (περαστικοί, γνωστοί, άνθρωποι που γνώρισες μια φορά και δε ξανά είδες ποτέ, συνεπιβάτες στο μετρό, πρόσωπα που είδες φευγαλέα στην τηλεόραση ή σε στην ουρά ενός ταμείου).

Το μυαλό μας δεν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει την εικόνα προσώπων απ’ το μηδέν, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι που βλέπεις στον ύπνο σου δεν είναι, σε καμία περίπτωση, αποκυήματα της φαντασίας σου, αλλά τους έχει συναντήσει ή δει στιγμιαία κάπου κάποια στιγμή και η εικόνα τους έχει αποθηκευτεί στο υποσυνείδητό σου, έστω και βραχυπρόθεσμα.

Ο εγκέφαλος γενικά συγκρατεί όλα αυτά που βλέπουν τα μάτια μας κάθε στιγμή. Το κάθε χρώμα, σχήμα, μορφή, σειρά, τα πάντα. Απλώς, επειδή είναι αδύνατον να τα συγκρατεί όλα ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος της οπτικής εμπειρίας αποθηκεύεται στον ασυνείδητο χώρο και παραμένει εκεί, μέχρι να του δώσουμε την εντολή να ανασύρει κάποια μνήμη.

3. Καταπολέμηση του εφιάλτη

Και πόσες φορές δεν έχουμε ξυπνήσει κυριολεκτικά πανικόβλητοι σε κατάσταση ψυχρολουσίας, λόγω ενός εφιάλτη, απ’ τον οποίο πιθανόν δεν συγκρατήσαμε τα πάντα, αλλά έστω μια αίσθηση πανικού, παραλυτικού άγχους και καταδίωξης!

Υπάρχει, λοιπόν, μια μέθοδος, η οποία λέγεται “θεραπεία αντιστροφής της εικόνας” , με την οποία μπορείς να ανατρέψεις την έκβαση ενός ονείρου. Σε αυτήν την περίπτωση, το κομμάτι της ενσυνείδησης είναι και πάλι χρήσιμο!

Αν ονειρεύεσαι, για παράδειγμα, ότι σε καταδιώκει κάποιος ή προσπαθείς να τρέξεις για να ξεφύγεις από κάποιον, προσπάθησε να πείσεις τον εαυτό σου και να συνειδητοποιήσεις ότι βρίσκεσαι σε όνειρο. Προσπάθησε να φανταστείς την ίδια ακριβώς σκηνή, αλλά με αίσιο τέλος.

Δεν είναι πάντα εύκολο ούτε πιθανό να πραγματοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, γιατί έχει να κάνει και με τη φύση και την ένταση του ονείρου. Αξίζει να προσπαθήσεις πάντως!

Δες κι αυτό: Αυτό είναι το κόλπο για να θυμάσαι πάντα τα όνειρα σου!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Τεχνικοί - Τεχνίτες

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Υπηρεσίες Εστίασης

Πλήρης Απασχόληση

11-03-2024

Βουλιαγμένη Αττικής

950

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
28 Μαρ. 2024
ΠΑΡ
ΤΕΛ
69 - 73
ΟΣΦΠ
28 Μαρ. 2024
Bayern
ΤΕΛ
77 - 85
BARC

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;