Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας, τζενταϊσμός και τρεις ακόμη παράξενες θρησκείες που θα ασπαζόμασταν σήμερα -ή και όχι
"Μη με αναγκάσετε να 'ρθω εκεί κάτω" - Θεός

Ο άνθρωπος του κόσμου είχε ανέκαθεν την ανάγκη να δίνει νόημα στη ζωή και τις πράξεις του.

Από τον παγανιστή της προνεοτερικής εποχής μέχρι το σύγχρονο οπαδό του μακαρονοτέρατος και τον πιστό Σαϊεντολόγο, οι θρησκείες είτε οργανωμένες και μονοθεϊστικές (χριστιανισμός, μουσουλμανισμός) είτε πολυθεϊστικές (ανατολικές θρησκείες, βλ. κουμφουκιανισμός, ταοϊσμός, ινδουισμός κλπ) ήρθαν για να απαντήσουν στα άλυτα κοσμικά μυστήρια και να ανακουφίσουν την ανθρώπινη περιέργεια απ’ τη βασανιστική αγωνία του Επέκεινα, της ουσίας της επίγειας ζωής και άλλα πολλά.

Στο όνομά τους, κατά καιρούς και κατ’ επανάληψη, χύθηκε πολύ αίμα, κηρύχθηκαν πόλεμοι, έγιναν μεταρρυθμίσεις, δημιουργήθηκαν σχίσματα και αιρέσεις.

Πάρτε για παράδειγμα τον προτεσταντισμό: Γεννήθηκε από σχίσμα, ως αποτέλεσμα του μεταρρυθμιστικού κινήματος του 16ου αιώνα, με πρωτεργάτη τον Μαρτίνο Λούθηρο, τον τυπάρα που τοιχοκόλλησε τις περίφημες 95 θέσεις του, κρίνοντας ανοιχτά την παπική κυριαρχία και τη θεσμική τακτική της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας, η οποία πωλούσε κυριολεκτικά την άφεση αμαρτιών στους πιστούς με τα συγχωροχάρτια.

Εξ’ ου και η εμπνευσμένη ατάκα στο Hanna and Her Sisters του Woody Allen: Ο καθολικισμός στο μυαλό μου ήταν «πεθαίνεις τώρα, πληρώνεις αργότερα. (to the point)

Ανέκαθεν, λοιπόν, ο “Θεός” αποτελούσε την υπερβατική οντότητα, στην οποία ο άνθρωπος έκανε προβολές των δυνατοτήτων του, των όσων δεν μπορούσε να κατανοήσει για τον κόσμο και τον εαυτό του, των όσων υπήρχαν γύρω του και του προκαλούσαν τρόμο ή περιέργεια.

Δίνοντας στο Θεό την αρμοδιότητα να απαντήσει στο ανθρώπινο μυστήριο της ύπαρξης, οι άνθρωποι τον έκαναν να μοιάζει όλο περισσότερο μαζί τους και άρα εξ’ ου η αναστροφή του: “Ο άνθρωπος έπλασε το Θεό κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν του”.

“Θρησκεία το όπιο του λαού” που έλεγε και ο Καρλ.

Ωστόσο, υπάρχουν πλέον σχετικά πρόσφατες θρησκείες, μερικές απ’ τις οποίες ξεκίνησαν ως παρωδία, ενώ κάποιες από αυτές κατέληξαν όντως σε θρησκευτικά δόγματα, τα οποία τουλάχιστον έχουν ένα κάποιο ενδιαφέρον.

1. Η θρησκεία του γιγάντιου Μακαρονοτέρατος

Πρόκειται για μια αρκετά ενδιαφέρουσα προσέγγιση, την οποία κάθε άνθρωπος με χιούμορ θα μπορούσε να ασπαστεί. (DM me για αγιογραφίες λιγκουίνι)

Το Ιπτάμενο Μακαρονοτέρας είναι μια θεότητα παρωδίας-θρησκείας, εξίσου γνωστή με το όνομα “Ιπτάμενη Μακαρονοτερατοθρησκεία” ή “Πασταφαριανισμός” , εκ του Ρασταφαριανισμός + πάστα (pasta).

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Flying Spaghetti Monster (@flying.spaghetti.monster)

Σύμφωνα με τους οπαδούς της εν λόγω θρησκευτικής “πεποίθησης”, η εκκλησία του Μακαρονιού υπάρχει εκατοντάδες χρόνια, όμως διαπιστώθηκε η ύπαρξή της από τον κόσμο μόλις το 2005.

Η μακαρονοθρησκεία δημιουργήθηκε τυπικά τον Ιούνιο του 2005 από τον Μπόμπι Χέντερσον ως παρωδία, προκειμένου να διδαχθεί στα Αμερικάνικα σχολεία μαζί με τη θεωρία της εξέλιξης. Πρόκειται για μια ενέργεια που αποτέλεσε ουσιαστικά μια διαμαρτυρία κατά της απόφασης του Συμβουλίου Εκπαίδευσης της πολιτείας του Κάνσας, η οποία προέβλεπε τη διδασκαλία της εξελικτικής θεωρίας παράλληλα με τη δοξασία του Ευφυούς Σχεδιασμού (Δημιουργισμού). Ο Δημιουργισμός ήταν μια θρησκευτική πίστη που απέρριπτε τις επιστημονικές εξηγήσεις για τη δημιουργία του κόσμου και σαφώς την εξελικτική βιολογία.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Flying Spaghetti Monster (@flying.spaghetti.monster)

Ως πιστοί τρόλερς, οι Pastafarians αποδίδουν τη δημιουργία του κόσμου στο ιπτάμενο τέρας των Spaghetti, το οποίο έπλασε τον κόσμο εν ώρα μέθης, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας ατελής κόσμος, σαν αυτόν που βλέπουμε γύρω μας, σαν αυτό που υπήρχε ανέκαθεν. (Κλαίω αλήθεια.)

H αλήθεια είναι πως όσο αλλόκοτο κι αν μας φαίνεται όλο αυτό, γεννάται η εξής απορία: Γιατί είναι τόσο περίεργο τελικά να πιστεύει κανείς σε έναν επουράνιο Θεό-Μακαρόνι, απ’ τη στιγμή που ο κάθε Θεός της κάθε θρησκείας έχει τα χαρακτηριστικά που του αποδίδουν οι ίδιοι οι πιστοί του;

Στο κάτω-κάτω, αν ο Θεός είναι ένας καθρέφτης που αντανακλά όσους τον δημιούργησαν, γιατί το Μακαρονοτέρας να μην αποτελεί μία τίμια αντανάκλαση του είδους μας; Γνώμη μου.

2. Σαϊεντολογία

Η συγκεκριμένη σύγχρονη και εφαρμοσμένη θρησκευτική σέχτα παρέσυρε με τη γοητεία της τον Τραβόλτα και τον Τομ Κρουζ, κάνοντας μας να απορούμε γιατί, πώς, πότε και πάλι γιατί..

Η εκκλησία της Σαϊεντολογίας ιδρύθηκε το 1953 απ’ τον Λ. Ρ. Χάμπαρντ και τους συνεργάτες του στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

Η κεντρική πεποίθηση και αξίωση της εν λόγω εκκλησίας έγκειται στο ότι όλοι οι άνθρωποι πάνω στη γη αποτελούν αθάνατες πνευματικές οντότητες, οι οποίες αδυνατούν να θυμηθούν την πραγματική τους φύση και επομένως, οι πιστοί Σαϊεντολόγοι προσπαθούν να ξανά βιώσουν απωθημένες εμπειρίες προκειμένου να απελευθερωθούν.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Church of Scientology (@scientologykansascity)

Για αυτόν τον λόγο, μάλιστα, οι διδασκαλίες τους δεν αποκαλύπτονται στα νέα μέλη που δεν έχουν προλάβει ακόμα να φτάσουν στα ανώτερα επίπεδα μύησης, τα λεγόμενα “επίπεδα ΟΤ”.

Μια εκ των σοφών διδασκαλιών της συγκεκριμένες εκκλησίας αφορά την ιστορία του Xenu (Xemu), o οποίος, σύμφωνα με τον εφευρέτη Σαϊεντολόγο Χάμπαρντ, είναι ένας εξωγήινος ηγέτης-δικτάτορας της “Γαλαξιακής Ομοσπονδίας” (“Galactic Confederacy”) που μετέφερε στη γη εκατομμύρια ανθρώπους με διαστημόπλοια, πριν απο 75.000.000 χρόνια…

NEEEEXT!

3. Η Εκκλησία της Ευθανασίας

Η εκκλησία της Ευθανασίας είναι μια πολιτική -κατά κύριο λόγο- οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε από τον Chris Korda στη Βοστόνη των ΗΠΑ το 1992. Το δημοφιλέστερο σλόγκαν της οργάνωσης είναι το «Σώσε τον πλανήτη, σκότωσε τον εαυτό σου.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chris Korda (@chriskorda)

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εκκλησίας, η οργάνωση αποτελεί «ένα μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό κίνημα αφιερωμένο στην αποκατάσταση της αρμονίας μεταξύ των ανθρώπων και των ειδών που έχουν απομείνει στη Γη.»

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chris Korda (@chriskorda)

Ο βασικός λόγος σύστασης και το κεντρικό μήνυμα που θέλει να μεταδώσει η Church of Euthanasia είναι πως ο πλανήτης Γη δεν μπορεί να μας χωρέσει όλους και άρα η αποκλειστική της εντολή είναι να σταματήσουν να αναπαράγονται οι άνθρωποι! (Η Μ Α Ρ Τ Ο Ν)

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Chris Korda (@chriskorda)

Τα βασικό πρόταγμα της εκκλησίας μας παροτρύνει ουσιαστικά να… αυτοκτονήσουμε (να δείξουμε δηλαδή αυτοθυσία και πνεύμα αυταπάρνησης, προκειμένου να σώσουμε τον πλανήτη) αλλά δε σταματάει εκεί: Για να ευδοκιμήσει το εγχείρημα της λύτρωσης του πλανήτη από την καταστροφική παρουσία μας, η εκκλησία της Ευθανασίας προκρίνει την έκτρωση, τον κανιβαλισμό (ο οποίος βέβαια περιορίζεται στην κατανάλωση των ήδη πεθαμένων ανθρώπων!) και τον σοδομισμό (δηλαδή οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη ΔΕΝ στοχεύει στην αναπαραγωγή του είδους.)

Thank you for making us doms & slaves, Church of Euthanasia!

4. Η εκκλησία των Jedi (Τζενταϊσμός)

Η εκκλησία των Jedi είναι ένα τουλάχιστον τίμιο έπος της επιστημονικής φαντασίας του Star Wars, το οποίο, ωστόσο, πολλοί αναγάγουν σε θρησκευτική πίστη.

Η εκκλησία των Jedi πιστεύει στην ύπαρξη μίας πανίσχυρης κοσμικής δύναμης, η οποία συνδέει όλα τα πράγματα και τα κρατάει ενωμένα στο σύμπαν, ενώ με βάση τις αρχές της, η θρησκεία αυτή είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι κάτι έμφυτο στον καθένα από εμάς..

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη The Church Of Star Wars (@church_of_star_wars)

Σύμφωνα με την Beth Singler, ερευνήτρια του τμήματος Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, το σύστημα πίστης των Jedi αποτελεί ένα μπρικολάζ Βουδισμού, Ταοϊσμού, Καθολικής εκκλησίας και κώδικα Σαμουράι, ενώ συχνά μέσα από το εν λόγω δόγμα, προκύπτει ο απλός δυϊσμός μεταξύ καλού και κακού, μεταξύ φωτός και σκότους.

Η εκκλησία των Jedi, παρότι ξεκίνησε ως μεταμοντέρνο αστειάκι, δεν άργησε να καταλήξει σε θρησκευτικό δόγμα.

5. Άνθρωποι του Σύμπαντος

Οι «Άνθρωποι του Σύμπαντος» (Universe People) ή οι «Κοσμικοί άνθρωποι με φωτεινές δυνάμεις» (Cosmic People of Light Powers) είναι μια τσέχικη θρησκευτική οργάνωση που ιδρύθηκε τη δεκαετία του 1990 και περιστρέφεται γύρω από το πρόσωπο του Ivo A. Benda.

Σύμφωνα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της οργάνωσης, υπάρχουν εξωγήινοι πολιτισμοί, οι οποίοι επικοινωνούν τηλεπαθητικά με τον ίδιο το Benda, αλλά και άλλους «μεσολαβητές» ήδη από τον Οκτώβριο του 1997, ενώ αργότερα χρησιμοποίησαν και τετ α τετ προσωπική επαφή. (Μάλιστα…)

Σύμφωνα με την no1 αυτή UFO θρησκεία της Τσεχίας, οι εξωγήινοι αυτοί πολιτισμοί έχουν στην κατοχή τους ένα στόλο από διαστημόπλοια, με επικεφαλής τον Ashtar Sheran, ο οποίος είναι ο δορυφόρος της Γης και επικοινωνεί μαζί μας ήδη απο το 1952… Θα το έλεγες και φαντασιοπληξία, παραίσθηση από ψυχεδελική ουσία ή συνομωσία, ΑΝ ήσουν λίγο πιο πονηρεμένος από μας..

Από αύριο το neolaia.gr ιδρύει τη δική του θρησκεία. Επανερχόμαστε με νεότερα και… όσοι πιστοί προσέλθετε.

Δες κι αυτό: Μυστήρια πλάσματα στον κόσμο που προκαλούν τρόμο ακόμη και σήμερα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Logistics

Πλήρης Απασχόληση

03-01-2024

Μενίδι

Γραφικές Τέχνες

Πλήρης Απασχόληση

19-12-2023

Βούλα

⚽🏀 LIVE SCORES
20 Απρ. 2024
ΟΦΗ
18:30
-
Βόλ
19 Απρ. 2024
ΠΑΟ
20:15
-
ΠΕΡ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;