Spider-Man: Μέσα στο Aραχνο-Σύμπαν | Νέα πνοή σε έναν παλιό υπερήρωα
Έρχεται στους κινηματογράφους!

Oι ταλαντούχοι Phil Lord και Chris Miller, τα δημιουργικά μυαλά πίσω από τις ταινίες «The Lego Movie» και «21 Jump Street» προσγειώνονται με πάταγο και ανανεώνουν δυναμικά το σύμπαν του Spider-Man, με τη μοναδική ματιά τους. Το «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν» συστήνει τον έφηβο Miles Morales από το Μπρούκλιν, έναν Spider-Man νέας γενιάς και μας αποκαλύπτει τις απεριόριστες ικανότητές του Αραχνο-Σύμπαντος, όπου όλοι μπορούν να φορέσουν την περίφημη μάσκα.

Μία απολαυστική ταινία κινουμένων σχεδίων με πρωτόγνωρη αισθητική που διευρύνει τον κόσμο του animation και το σύμπαν των υπερηρώων μέσα από τη καλοχτισμένη ιστορία της και την αναφορά στη –δουλεμένη στο χέρι – χρυσή εποχή των κόμικς.

Σύνοψη

Ο μισός Αφροαμερικανός, μισός Πορτορικανός έφηβος Miles Morales ζει στο Μπρούκλιν και προσπαθεί να προσαρμοστεί στο καινούριο ιδιωτικό σχολείο του Μανχάταν. Η ζωή του δυσκολεύει ακόμα περισσότερο όταν τον δαγκώνει ραδιενεργή αράχνη και αποκτά υπερδυνάμεις. Εντωμεταξύ, ο δαιμόνιος Kingpin έχει κατασκευάσει έναν πυρηνικό επιταχυντή που ανοίγει την πύλη σε άλλα παράλληλα σύμπαντα, έλκοντας διαφορετικές εκδοχές του Spider-Man στον κόσμο του Miles. Ο νεαρός θα μάθει να αποδέχεται τις προκλήσεις και τις ευθύνες ενός υπερήρωα, ενώ θα καταλάβει ότι οποιοσδήποτε μπορεί να φορέσει τη μάσκα του ήρωα και να αναλάβει δράση για καλό σκοπό.

Διάρκεια: 117’

13 Δεκεμβρίου στους κινηματογράφους από την Feelgood
Μεταγλωττισμένο, με υπότιτλους και σε 3D

Νέα πνοή σε έναν παλιό υπερήρωα

Η ταινία προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία στον κόσμο του Spider-Man, που εμπνεύστηκαν οι Stan Lee και Steve Ditko το 1962. Συναντάμε καινούριους χαρακτήρες και παρακολουθούμε μία επαναστατική προσέγγιση στον κλασικό μύθο του ανθρώπου-αράχνη σε μία κινηματογραφική εκδοχή του αγαπημένου χαρακτήρα που δεν μοιάζει με καμία άλλη.

O Phil Lord που υπέγραψε το σενάριο με τον σκηνοθέτη Rodney Rothman, λέει ότι ήταν ο χαρακτήρας του Miles Morales που τον τράβηξε στην ταινία. «Είναι ένας καταπληκτικός, φρέσκος τρόπος να διηγηθεί κανείς μια ιστορία για τον Spider-Man» λέει ο Lord. «Όταν ήρθε η Sony και μας είπε ότι ήθελε να κάνει μια ταινία κινουμένων σχεδίων για τον Spider-Man, αρχικά είπαμε όχι, γιατί η ιστορία του έχει ειπωθεί πολλές φορές. Αλλά μετά αρχίσαμε να μιλάμε για το πώς θα την προσεγγίζαμε με έναν φρέσκο τρόπο μέσα από τον Miles. Επίσης, η ιδέα του να εξερευνήσουμε διαφορετικά σύμπαντα και να παίξουμε με διαφορετικές εκδοχές του χαρακτήρα, μας άνοιξε έναν κόσμο δυνατοτήτων».

Ο Miles είναι ένας διαφορετικός σούπερ ήρωας και στο επίκεντρο της ιστορίας είναι η ενηλικίωση του μέσα από μία αντισυμβατική ματιά. Αυτή τη φορά τη μάσκα τη φοράει κάποιος που είναι εντελώς διαφορετικός, όμως οι ευθύνες παραμένουν οι ίδιες.

Η ταινία έχει ένα οπτικό στυλ, που τιμά το κλασικό ύφος της χρυσής εποχής των κόμικς. «Ενώ μπορούμε να αναπαραστήσουμε την εικόνα με φωτορεαλιστικά μέσα από ψηφιακά γραφικά, σε αυτή την ταινία προσθέσαμε ένα επιπλέον επίπεδο χειροποίητης δεξιοτεχνίας. Ήταν σημαντικό για εμάς κάθε καρέ της ταινίας να έχει ραφιναριστεί από το χέρι του καλλιτέχνη. Αν παγώσεις οποιοδήποτε μέρος της, μοιάζει με εικόνα που έχει γίνει στο χέρι» επισημαίνει ο Lord. Τα κινούμενα σχέδια είναι μία σχολαστική εργασία. Για παράδειγμα, παίρνει σε έναν καλλιτέχνη περίπου μία εβδομάδα να ολοκληρώσει τέσσερα δευτερόλεπτα. Σε αυτήν την ταινία, λόγω της σύνθετης διαδικασίας της μείξης της ψηφιακής τεχνολογίας, η εβδομάδα έδινε – αντί για τέσσερα – μόλις ένα δευτερόλεπτο κινούμενου σχεδίου!

Οι χαρακτήρες από τη μεριά τους είναι πρωτόγνωροι. Το ταξίδι του Miles, που είναι ο πρώτος Αφροαμερικανός/Λατίνος Spider-Man, μας αφορά όλους, αφού ωριμάζει μπροστά στα μάτια μας κάτω από τη μάσκα ενός υπερήρωα. «Είναι ένα κουλ, ενδιαφέρον παιδί από το Μπρούκλιν. Ένα σύγχρονο αγόρι της πόλης που μαθαίνει να βρίσκει τον δρόμο του με διαφορετικό τρόπο, κάτι που όλοι στον κόσμο καταλαβαίνουν» λέει ο Lord.

«Ήμασταν πολύ τυχεροί που μπορέσαμε να δουλέψουμε με αυτό το φαινόμενο που έχει τόσο μεγάλο κοινό» λέει ο σκηνοθέτης Bob Persichetti. «Γι’ αυτό μπορέσαμε να είμαστε πιο τολμηροί με τις επιλογές μας στην εικόνα. Ο σκοπός μας ήταν να διευρύνουμε το οπτικό στυλ και τις χρωματικές παλέτες και να δώσουμε μία ταινία που να μοιάζει διαφορετική από οποιαδήποτε άλλη. Ένα από τα δυνατά χαρτιά των κόμικς είναι ότι αιχμαλωτίζουν σε μία εικόνα μία συναρπαστική ιστορία, κίνηση και δράση. Στη δική μας διαδικασία του κινούμενου σχεδίου, προσπαθήσαμε να πετύχουμε το ίδιο πράγμα».

Ο Peter Ramsey, που είναι ένας από τους κορυφαίους Αφροαμερικανούς σκηνοθέτες που δουλεύουν στον τομέα του κινούμενου σχεδίου, λέει πως ήταν ιδιαίτερα απολαυστικό το ότι η ταινία επικεντρώνεται σε έναν υπερήρωα με διαφορετικό υπόβαθρο. «Η εμφάνιση του Miles Morales ως Spider-Man έδωσε τη σπίθα για μία αναγέννηση και την ευκαιρία να φανταστούμε εκ νέου χαρακτήρες που δεν είναι λευκοί ή αρσενικοί» λέει ο Ramsey.

Για τον σκηνοθέτη και συν-σεναριογράφο Rodney Rothman η ταινία έχει πολλά κοινά με μία σχολαστικά σχεδιασμένη live-action ταινία. «Κάθε καρέ έπρεπε να είναι προσεχτικά σχεδιασμένο. Η γενική μας προσέγγιση ήταν να εξελίξουμε κάθε όψη της ταινίας μας όσο περισσότερο γινόταν. Δημιουργήσαμε κάτι που είναι τελείως καινούριο στα μάτια του κοινού. Σε σχέση με την ιστορία, έχει να κάνει με τον Morales, την οικογένεια του και τις σχέσεις του. Έχουμε όλα τα συναρπαστικά στοιχεία μίας ταινίας για υπερήρωες καθώς και διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικές δυνατότητες ενός πολυσύμπαντος, αλλά στην καρδιά της ταινίας είναι η σχέση του Miles με την οικογένεια του».

Ποιος θα πιαστεί στον ιστό του Aραχνο-Σύμπαντος;

Miles Morales (Μάιλς Μοράλες) – Ένας ολόφρεσκος Spider-Man
O έφηβος Miles Morales είναι γέννημα θρέμμα του Μπρούκλιν. Ένα έξυπνο παιδί που ξεκινάει σε καινούριο σχολείο και δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο πιο απαιτητικό ακαδημαϊκό περιβάλλον. Αλλά θα τα βρει ακόμα πιο σκούρα όταν χρειαστεί να προσαρμοστεί στην απρόσμενη ζωή του ως Spider-Man. Με τη βοήθεια μερικών καινούριων φίλων, ο Miles θα μάθει να ξεκλειδώνει τον σούπερ ήρωα μέσα του.

Peter B. Parker (Πίτερ Μπι Πάρκερ) – Ο απρόθυμος μέντορας του Miles
Μπορεί να μοιάζει με τον Peter Parker, αλλά είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και τα χρόνια που ήταν σούπερ ήρωας τον έχουν κουράσει. Οι εμπειρίες τον έχουν κάνει κυνικό. Ο Peter δεν ήθελε να είναι μέντορας, αλλά η εκπαίδευση του Miles τελικά τον βοηθά να ανακτήσει τον ενθουσιασμό του και να θυμηθεί τις αξίες που διακατέχουν τον Spider-Man.

Spider-Gwen (Σπάιντερ-Γκουέν) – Μία super-cool Spider-Woman
Μία έξυπνη και εύστροφη έφηβος, η Spider-Gwen είναι η Spider-Woman του κόσμου της, μία εξαιρετική αγωνίστρια που κινείται με τη χάρη χορεύτριας. Παρόλο που είναι σκληρή και γενναία όταν παλεύει-με τους κακούς, η Gwen έχει βιώσει μία απώλεια στο σύμπαν της που την κάνει να φοβάται να πλησιάσει τους άλλους, ακόμα και κάποιον ανοιχτόκαρδο όπως τον Miles. Όταν μαθαίνει ότι υπάρχουν κι άλλοι σαν την ίδια, έχει την ευκαιρία να αφεθεί και να γίνει μέρος μιας ομάδας φίλων που καθένας τους προσπαθεί να ξεπεράσει τις τραγωδίες του και να προστατεύσει τον κόσμο του.

Spider-Noir (Σπάιντερ-Νουάρ) – Ο Spider-Man του 1933
Ένας Spider-Man από άλλον αιώνα και άλλο σύμπαν, μία πιο σκληρή εκδοχή του υπερήρωα, ο οποίος ανέλαβε δράση το 1933, τη χρονιά της Παγκόσμιας Ύφεσης. Σε αντίθεση με τους περισσότερους του είδους του, αυτός ο τύπος εμφανίζεται μόνο σε άσπρο και μαύρο και έχει τις απόψεις του ’30, γεγονός που τον δυσκολεύει να προσαρμοστεί στο – πολύχρωμο – σήμερα.

Peni Parker (Πένι Πάρκερ) – Ένα κοριτσάκι από την Ασία και το μέλλον
Πρόκειται για κλασικό χαρακτήρα anime. Μία μαθήτρια από ένα εναλλακτικό σύμπαν που συνδέεται με μία αράχνη. Είναι μία συναισθηματική, εκρηκτική τιμωρός που δε φοράει τη συνηθισμένη στολή του Spider-Man, αλλά μία ρομποτική στολή που ανταποκρίνεται μόνο στο δικό της DNA.

Spider-Ham (Σπάιντερ-Χοίρος) – To αστείο της υπόθεσης
Ένα γουρούνι καρτούν! Πετάει αστεία συνέχεια, αλλά παίρνει τη δουλειά του στα σοβαρά και μάχεται δίπλα στους άλλους με τον δικό του μοναδικό καρτουνίστικο τρόπο.

Rio Morales (Ρίο Μοράλες) – Η μαμά του Miles
Μία δυνατή και ενθαρρυντική παρουσία στη ζωή του Miles, που τον βοηθάει να επιβιώνει όταν νιώθει καταρρακωμένος από το σχολείο ή τις ευθύνες της ζωής ως Spider-Man. Δεν έχει ιδέα ότι ο γιος της έχει γίνει σούπερ ήρωας ή ότι προσπαθεί να διαβάσει όσο σώζει το Μπρούκλιν από βέβαιη καταστροφή.

Jefferson Davis (Τζέφερσον Ντέιβις) – Ο αυστηρός, αλλά γλυκός μπαμπάς, ένας φοβερός αστυνομικός
Ο αυστηρός αλλά τρυφερός πατέρας του Miles. Μικρός ήταν μικροαπατεώνας. Αλλά όταν συνάντησε τη γυναίκα του Rio, έγινε αστυνομικός. Είναι περήφανος που ο γιος του έγινε δεκτός σε καλό σχολείο και έχει αποφασίσει ότι δεν πρέπει να ακολουθήσει τα βήματα του. Δεν πολυσυμπαθεί τον Spider-Man γιατί θεωρεί ότι παίρνει τα εύσημα για τη μάχη κατά του εγκλήματος περισσότερο από τους απλούς αστυνομικούς, όπως ο είναι ο ίδιος. Ως εκ τούτου, ο Miles δεν μπορεί να μοιραστεί μαζί του το πιο πιεστικό του μυστικό.

Ganke Lee (Γκανγκ Λι) – Ο συγκάτοικος του Miles
Λατρεύει να διαβάζει κόμικς και να ακούει μουσική δυνατά με τα ακουστικά του, με αποτέλεσμα ο Miles να νιώθει μόνος. Η ειρωνεία είναι ότι όσο είναι στον κόσμο του, δεν αντιλαμβάνεται ότι ο συγκάτοικος του έχει μεταμορφωθεί σε έναν από τους ήρωες στα κόμικς που διαβάζει.

Uncle Aaron (Θείος Ααρών) – Αυτός που καταλαβαίνει καλύτερα τον Miles
O Aaron και ο Jefferson μεγάλωσαν μαζί και είχαν μπλέξει και οι δύο σε μικροκλοπές. Όταν ο Jefferson σοβαρεύτηκε, ο Aaron συνέχισε την ίδια ζωή, γεγονός που απογοήτευσε τον αδελφό του. O Miles αγαπά τον θείο του και βρίσκει καταφύγιο σ’ αυτόν όταν νιώθει συντετριμμένος. Ο θείος του τον ενθαρρύνει ως καλλιτέχνη και ο Miles έλκεται από τον ελεύθερο τρόπο ζωής του.

Aunt May (Θεία Μέι) – Μία κολόνα για όλους τους Spider-People
Η May εμπλέκεται με όλες τις περιπέτειες του ανιψιού της. Όταν μαθαίνει ότι υπάρχουν κι άλλοι Spider-People από άλλα σύμπαντα που την χρειάζονται, είναι έτοιμη να τους κεράσει καφέ και να τους φτιάξει εργαλεία.

Kingpin (Κίνγκπιν) – Ο Απόλυτος Άρχοντας του Εγκλήματος
Ο βασιλιάς του οργανωμένου εγκλήματος στη Νέα Υόρκη. Χρειάστηκε δεκαετίες να φτάσει στην κορυφή, πολλές σκοτεινές συμφωνίες, ανελέητη βία και υπεράνθρωπη θέληση. Ο Kingpin κατηγορεί τον Spider-Man για μία απώλεια που τον κάνει να ρισκάρει τις ζωές όλων από όλα τα σύμπαντα για να την αντιστρέψει.

Prowler (Πράουλερ) – Το σκληρό πρωτοπαλίκαρο με αποστολή να πιάσει αυτό το παιδί!
Ένα από τα πρωτοπαλίκαρα του Kingpin, είναι εξαιρετικός μαχητής με πρωτοκλασάτα όπλα που σκοτώνει κατά παραγγελία. Αποστολή του να καταδιώξει και να πιάσει τον Miles.

Green Goblin (Γκριν Γκόμπλιν) – Ένα τέρας, ένας μοχθηρός εχθρός του Spider-Man
Ένας από τους κακούς που κυνηγάνε τον Spider-Man χρόνια τώρα. Δαιμονικός και τρομαχτικός, πανύψηλος με πράσινα λέπια και μοβ γλώσσα. Περισσότερο τέρας, λιγότερο άνθρωπος.

Παραλειπόμενα

Ο σχεδιαστής παραγωγής Justin K. Thompson που ανέλαβε την ταινία, είχε μάθει να σχεδιάζει κοπιάροντας κόμικς – και ειδικά τις ιστορίες του Spider-Man. Υπό τις οδηγίες του Thompson η ομάδα σχεδιασμού αναπαράστησε την απτή, κοκκώδη υφή των κόμικς, μέσα από τις τελίτσες που βλέπουμε στην εκτύπωση των κόμικς. Έτσι, το έργο τους είναι μία φρέσκια ταινία που συνδυάζει τα ψηφιακά κινούμενα σχέδια με τις τεχνικές σχεδιασμού στο χέρι, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί μέχρι σήμερα.

Ο Miles Morales εμφανίστηκε στα κόμικς του Spider-Man το 2011. Είναι γιος ενός Αφροαμερικανού πατέρα και μιας Πορτορικανής μητέρας. Ο δημιουργός του, Brian Michael Bendis, λέει ότι τον ενέπνευσαν τρία πράγματα. Τα δύο του υιοθετημένα μαύρα παιδιά, η εκλογή του Ομπάμα και ο κωμικός ηθοποιός Donald Glover που φορούσε πιτζάμες Spider-Man σε ένα επεισόδιο του Community.

Η στολή του Miles είναι μαύρη και κόκκινη, αντί για μπλε και κόκκινη, για να αντικατοπτρίζει το στυλ του ενός έφηβου στο Μπρούκλιν.

Στην κρυψώνα του Peter Parker υπάρχουν στολές από διαφορετικούς Spider-Man, ταινίες, παιχνίδια, ακόμα και μία φωτογραφία του με τον Ομπάμα.

Στο δικό της σύμπαν, η Gwen είναι ντράμερ, οπότε η μουσική της και οι χορευτικές της ικανότητες αντικατοπτρίζονται στη στολή της. Όπως και στην περίπτωση του Miles, ο πατέρας της είναι αστυνομικός.

Είναι η πρώτη φορά που η Θεία Μέι εμφανίζεται ζόρικη και έτοιμη για καυγά.

Η Peni Parker ζει στη Νέα Υόρκη του μέλλοντος. Τον πατέρα της τον είχε δαγκώσει μία ραδιενεργή αράχνη. Ο πατέρας της κατασκεύασε ένα ρομπότ και, όταν έχασε τη ζωή του στον αγώνα κατά του εγκλήματος, η Peni κληρονόμησε το ρομπότ.

O Spider-Ham εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1983, ενώ ο Spider-Man Noir το 2001 και σχεδιάστηκε στα πρότυπα του κλασικού ντεντέκτιβ της δεκαετίας του ’30.

Οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν πολύ από τον θρυλικό Stan Lee και φρόντισαν να κάνουν τον ιδιοκτήτη του μαγαζιού στο οποίο αγοράζει την πρώτη του στολή ο Miles, ίδιο με τον Lee. Ο χαρακτήρας εμφανίζεται κάθε λίγο και λιγάκι στην ταινία για ελάχιστο χρόνο. Μπορεί να πατάει τον Miles και τον Peter που μόλις έχουν προσγειωθεί σε ένα πεζοδρόμιο στη Νέα Υόρκη ή να παίρνει την πόζα του Spider-Man στο μετρό, καθώς ο Miles περνάει ξυστά δίπλα του.

Η πολύ ιδιαίτερη αισθητική της ταινίας προκύπτει από πινελιές που στολίζουν κάθε καρέ της ταινίας. Έτσι, βλέπουμε φράσεις όπως το BΟΟΜ! να γράφονται στην οθόνη, όπως συμβαίνει στα κόμικς. Μερικά εφέ μάλιστα είναι ζωγραφισμένα στο χέρι, όπως σπίθες, καπνός και εκρήξεις.

Το «Spider-Man: Μέσα στο Αραχνο-Σύμπαν» χρειάστηκε το μεγαλύτερο επιτελείο σε σύγκριση με άλλες ταινίες της Sony Pictures. Καλλιτέχνες από 30 διαφορετικές χώρες συμμετείχαν στη δημιουργία της ταινίας.

Την περίοδο που έγινε πρόταση στον Phil Lord να αναλάβει την ταινία, είχε μόλις επισκεφτεί μία έκθεση μοντέρνας τέχνης στη Νέα Υόρκη και εμπνεύστηκε να δημιουργήσει έναν μεταμοντέρνο Spider-Man. Εκείνο το διάστημα, μάλιστα, ο δημιουργός κυκλοφορούσε στην πόλη και εντυπωσιάστηκε από το πόσοι άνθρωποι φορούσαν μάσκες του Spider-Man. Σκέφτηκε ότι οποιοσδήποτε μπορεί να φορέσει τη μάσκα, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, ή φυλής. Με αυτή τη λογική ο Spider-Man θα μπορούσε να είναι ένα γουρούνι, ένα μικρό κορίτσι ή ένας μεγαλύτερος σε ηλικία άντρας. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα των Spider-People.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Bob Persichetti, Peter Ramsey, Rodney Rothman
Σενάριο: Phil Lord, Rodney Rothman
Ακούγονται: Shameik Moore, Jake Johnson, Hailee Steinfeld, Mahershala Ali, Brian Tyree Henry, Lily Tomlin, Luna Lauren Velez, John Mulaney, Kimiko Glenn, Nicolas Cage, Kathryn Hahn, Liev Schreiber
Στην ελληνική μεταγλώττιση ακούγονται: Κώστας Κουνέλας, Διονύσης Μακρής, Λίλα Μπακλέση, Νέστωρ Κοψιδάς, Φοίβος Ριμένας, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Φώτης Πετρίδης, Καλλιρόη Μυριάγκου, Γιάννης Στεφόπουλος, Θάνος Λέκκας, Αφροδίτη Αντωνάκη
Σχεδιασμός Παραγωγής: Justin K. Thompson
Μουσική: Daniel Pemperton

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Παραγωγή

Πλήρης Απασχόληση

09-01-2024

Κηφισιά

Χωρίς κατηγορία

Όλοι οι τύποι εργασίας

21-03-2024

Θεσσαλονικη

⚽🏀 LIVE SCORES
18 Απρ. 2024
Φεν
22:00
-
Ολυ
18 Απρ. 2024
ΠΑΟ
22:00
-
Κλα

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;