Κοινωνικό μέρισμα 2018: Τι θα γίνει τελικά με τους φιλοξενούμενους;
Κοινωνικό μέρισμα 2018: Δείτε αναλυτικά!

Οι αιτήσεις για το κοινωνικό μέρισμα 2018, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα koinonikomerisma.gr, θα ανοίξουν σήμερα Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018.

Δείτε παρακάτω τι αναφέρει το Υπουργείο Οικονομικών για τους φιλοξενούμενους και κατά πόσο αυτοί πρέπει να κάνουν αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα 2018:

Μπορεί να μεταβληθεί η σύνθεση του νοικοκυριού;

Η μόνη δυνατή μεταβολή της σύνθεσης είναι η περίπτωση γέννησης τέκνου μετά την 31/12/2017. Το τέκνο μπορεί να προστεθεί εισάγοντας τον αριθμό Α.Μ.Κ.Α. Καμία άλλη αλλαγή στη σύνθεση του νοικοκυριού δεν είναι δυνατή. Σε περίπτωση θανάτου μέλους του νοικοκυριού, η ενημέρωση γίνεται αυτόματα εφόσον έχει δηλωθεί ο θάνατος στο ληξιαρχείο (καθώς αυτόματα ενημερώνεται το μητρώο του ΑΜΚΑ).

Οι αλλοδαποί που διαμένουν στην Ελλάδα έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για το κοινωνικό μέρισμα;

Ναι, αρκεί να πληρούν το κριτήριο νόμιμης και μόνιμης διαμονής για μία πενταετία στην Ελλάδα.

Τι γίνεται στην περίπτωση που υπάρχουν φιλοξενούμενα μέλη στο νοικοκυριό;

Σε περίπτωση που το νοικοκυριό σας έχει και ενήλικα φιλοξενούμενα μέλη, για να δείτε αν πληροίτε τα κριτήρια απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, μέσω των κωδικών τους στο Taxis-net, για την επεξεργασία των δεδομένων τους.

Η θετική συγκατάθεση όλων των φιλοξενούμενων ενηλίκων εντός της προθεσμίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση ολοκλήρωσης της αίτησης. Συνεπώς, πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τους φιλοξενούμενούς σας (στη φόρμα αναγράφονται τα στοιχεία των ατόμων των οποίων η συναίνεση απαιτείται) ώστε να μπουν στον δικτυακό τόπο με τους δικούς τους κωδικούς και να συναινέσουν.

Μπορώ να αλλάξω τη σύνθεση του νοικοκυριού σε περίπτωση που είχα κάποιον φιλοξενούμενο, αλλά δεν τον φιλοξενώ πλέον;

Η αίτηση περιλαμβάνει τα στοιχεία που απεικονίζονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017. Εάν στην τελευταία δήλωση εμφανίζεται φιλοξενούμενο άτομο, ακόμα και αν αυτό έχει αποχωρήσει πλέον από το νοικοκυριό, δεν μπορεί να αφαιρεθεί από τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Τι μπορώ να κάνω στην περίπτωση που φαίνεται ως φιλοξενούμενός μου άτομο το οποίο μου είναι άγνωστο;

Η ύπαρξη φιλοξενούμενων μελών έχει επιβεβαιωθεί μέσω ηλεκτρονικής αντιπαραβολής από τις τελευταίες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος κατά τις οποίες η φιλοξενία επιβεβαιώθηκε τόσο από το φιλοξενούντα όσο και από το φιλοξενούμενο. Οπότε πλέον δεν υφίσταται πρόβλημα ύπαρξης φιλοξενούμενων για τους οποίους ο φιλοξενών δεν έχει γνώση.

Ο αδερφός μου είναι φιλοξενούμενος από τους γονείς μας. Μπορεί να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα;

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν. Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να αιτηθεί για το κοινωνικό μέρισμα είτε ο πατέρας σας είτε η μητέρα σας και να τον συμπεριλάβουν στην αίτηση ως φιλοξενούμενο μέλος. Επίσης, στην αίτηση θα πρέπει να συμπεριληφθούν και όλα τα υπόλοιπα μέλη του νοικοκυριού (αν υπάρχουν) που κατοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

Τι γίνεται στην περίπτωση κατά την οποία κάποιος φαίνεται στην τελευταία φορολογική δήλωση φιλοξενούμενος, ενώ το τρέχον διάστημα μένει σε δικό του σπίτι ή σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία; Μπορεί να κάνει αίτηση μόνος του;

Οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούν να αιτηθούν, εφόσον έχουν δηλώσει ότι φιλοξενούνται από άλλο φορολογούμενο στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017 ακόμα και εάν τώρα δεν διαμένουν στο νοικοκυριό που είχαν δηλώσει.

Όσοι σπουδάζουν μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνοι τους ή θεωρούνται προστατευόμενα μέλη;

Όσοι σπουδάζουν (μέχρι την ηλικία των 25 ετών) θεωρούνται προστατευόμενα μέλη και συμπεριλαμβάνονται στη φορολογική δήλωση των γονέων τους ανεξαρτήτως τόπου διαμονής, ακόμη και αν υποβάλλουν δική τους ξεχωριστή δήλωση. Συνεπώς, δεν μπορούν να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση.

Παντρεύτηκα το 2018, αλλά έμενα μόνος το 2017, μπορώ να κάνω αίτηση μαζί με τον/την σύζυγο ;

Δεν μπορεί να γίνει κοινή αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα, αφού η αίτηση απεικονίζει την εικόνα του φορολογούμενου σύμφωνα με την εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τυχόν τροποποιητικές της μέχρι 31/10/2018.

Πώς προκύπτει ο αριθμός των ανάπηρων μελών;

Όπως και όλα τα υπόλοιπα στοιχεία, θα προκύπτει από την εκκαθαρισμένη δήλωση φορολογίας εισοδήματος ή τυχόν τροποποιητικές της μέχρι 31/10/2018.

Τι να κάνω στην περίπτωση που με φιλοξενούσε άτομο που έχει αποβιώσει;

Σε αυτή την περίπτωση, η πλατφόρμα αναγνωρίζει αυτόματα το πρόβλημα και επιτρέπει στους φιλοξενούμενους να κάνουν αίτηση, αρκεί να έχει δηλωθεί ο θάνατος στο ληξιαρχείο (οπότε και ενημερώνεται αυτόματα το μητρώο του ΑΜΚΑ).

Φιλοξενούσα ένα άτομο για δύο μήνες εντός του 2017. Εμφανίζεται σωστά στην αίτησή μου για το κοινωνικό μέρισμα;

Το σύστημα δεν μετράει μήνες φιλοξενίας. Τουλάχιστον ένα μήνα να έχει φιλοξενηθεί κάποιος εντός του 2017 θεωρείται φιλοξενούμενος.

Φιλοξενήθηκα για έναν μήνα το 2017. Μπορώ να κάνω αίτηση για το κοινωνικό μέρισμα;

Το σύστημα δεν μετράει μήνες φιλοξενίας. Τουλάχιστον έναν μήνα να έχει φιλοξενηθεί κάποιος εντός του 2017 θεωρείται φιλοξενούμενος.

Μπορεί να αφαιρεθεί φιλοξενούμενο μέλος που απεβίωσε το 2018;

Τα φιλοξενούμενα μέλη που έχουν αποβιώσει αφαιρούνται αυτόματα από τη σύνθεση του νοικοκυριού αρκεί να έχει δηλωθεί ο θάνατος στο ληξιαρχείο (οπότε και ενημερώνεται αυτόματα το μητρώο του ΑΜΚΑ).

Φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα μπορούν να κάνουν αίτηση;

Οι φιλοξενούμενοι σε ιδρύματα, για τις ανάγκες του Κοινωνικού Μερίσματος, δεν λογίζονται ως φιλοξενούμενοι. Συνεπώς όσοι έχουν στο πεδίο της φιλοξενίας συμπληρώσει ΑΦΜ συλλογικού ιδρύματος δεν θα εμφανίζονται ως φιλοξενούμενοι. Επομένως, αυτοί μπορούν να κάνουν κανονικά αίτηση εφόσον έχουν κωδικούς taxis.

Είμαι 70 ετών και άνω, έκανα αίτηση και πέρυσι, και ενώ πληρούσα τις προϋποθέσεις για το μέρισμα του 2017 δεν μου καταβλήθηκε. Τι πρέπει να κάνω φέτος;

Το γεγονός ότι δεν σας καταβλήθηκε το μέρισμα πέρυσι πιθανώς ευθύνεται σε λάθος στοιχεία δικά σας ή του/της συνυπόχρεου. Σας προτρέπουμε να κάνετε αίτηση φέτος και να μην περιμένετε οίκοθεν καταβολή, προκειμένου να αποφευχθεί αντίστοιχο πρόβλημα με την περυσινή καταβολή. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι ασυμφωνία του πεδίου του ΑΦΜ στο μητρώο του ΑΜΚΑ για τον υπόχρεο, τον/την σύζυγο. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι είτε το πεδίο είναι κενό είτε είναι συμπληρωμένο λάθος. Η διόρθωση θα πρέπει να γίνει στα ΚΕΠ. Δείτε επίσης την ερώτηση Α5.

Η οικία που είναι δηλωμένη από το νοικοκυριό ανήκει σε ανήλικο μέλος που δεν μπορεί να αιτηθεί, ενώ τα υπόλοιπα μέλη είναι δηλωμένα ως φιλοξενούμενα. Μπορεί να γίνει αίτηση;

Ναι μπορεί να γίνει αίτηση. Στην περίπτωση που η οικία ανήκει σε ανήλικο μέλος, τότε η αίτηση θα υποβληθεί από τον πρώτο ενήλικα φιλοξενούμενο ο οποίος θα θεωρείται και δικαιούχος.

Δείτε επίσης: Κοινωνικό μέρισμα 2018: Βήμα- βήμα πώς θα κάνεις αίτηση – Ποιοι δε χρειάζεται να υποβάλουν;

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ VIDEOS - ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΛΟΙ

JOBS

Χιλιάδες Θέσεις Εργασίας σε όλη την Ελλάδα

Πωλήσεις

Εποχιακή Εργασία

15-02-2024

Ναουσα

1.500

Πληροφορική

Πλήρης Απασχόληση

22-01-2024

Αιγάλεω

⚽🏀 LIVE SCORES
30 Μαρ. 2024
Παν
15:00
-
Αστ
30 Μαρ. 2024
Βόλ
17:30
-
Κηφ
29 Μαρ. 2024
ΦΕΝ
19:45
-
ΑΛΜΠ
29 Μαρ. 2024
ΒΙΡ
21:30
-
ΠΑΟ

ΠΩΣ ΣΟΥ ΦΑΝΗΚΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;